Poluarea atmosferică este unul dintre cele mai pericole la adresa sănătății

©

Autor:

Poluarea atmosferică este unul dintre cele mai pericole la adresa sănătății
Expunerea pe termen lung la poluare crește riscul de boli cardiovasculare și respiratorii. Acum, cercetătorii spun că speranța de viață este scăzută mult mai mult datorită expunerii la aerul poluat decât la oricare alt factor de risc, spre exemplu fumatul, bolile infecțioase sau violența.
Ei au calculat că, la nivel global, poluarea scade speranța de viață cu o medie de aproximativ 3 ani. Studiul este primul care investighează impactul global al poluării asupra sănătății, în comparație cu alți factori.

În 2015, la nivel global, poluarea atmosferică a cauzat 8,8 milioane decese premature, ceea ce se corelează cu o reducere a speranței de viață cu 2,9 ani pentru fiecare individ. În contrast, fumatul reduce speranța de viață cu o medie e 2,2 ani (7,2 milioane de decese), HIV/SIDA, cu 0,7 ani (1 milion de decese), bolile parazitare și cele cu transmitere vectorială, cu 0,6 ani (600.000 decese). Având aceste rezultate, s-ar putea vorbi de o pandemie a poluării.

Pentru a calcula expunerea globală la agenți poluanți, în principiu particule fine și ozon, cercetătorii au utilizat chimia atmosferică. Rezultatele au arătat că cea mai mare mortalitate cauzată de poluarea aerului s-a înregistrat în Asia de Est (35%) și în Asia de Sud (32%), apoi în Africa (11%), Europa (9%) și America de Nord și Sud (6%). Cea mai scăzută rată de mortalitate a fost în Australia (1,5%). Particulele fine aflate în aerul poluat contribuie la leziuni vasculare, care pot determina infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmii cardiace și insuficiență cardiacă. De aceea, este extrem de importantă considerarea poluării aerului drept factor de risc cardiovascular, fiind necesară menționarea lui în ghidurile Societăților de Cardiologie din Europa și America.

Potrivit rezultatelor studiului, aproximativ două treimi din decesele induse de poluare (5,5 milioane decese pe an) ar putea fi evitate. Poluarea este dată în mare parte de utilizarea combustibililor fosili, iar dacă aceștia ar dispărea, cercetătorii estimează o creșterea a speranței de viață cu peste 1 an.

Anul trecut a fost publicat un studiu despre consecințele poluării atmosferice în Europa, care semnalează că anual se înregistrează aproximativ 800.000 de decese premature datorită bolilor cauzate de aceasta. De asemenea, poluarea aerului scade speranța de viață a europenilor cu peste 2 ani.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-03-2020 | creare: 09-03-2020 | Vizite: 482
Bibliografie
Air pollution is one of the world's most dangerous health risks: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200305135048.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •