Poluarea aerului crește riscul de deces din cauza bolii coronariene

©

Autor:

Poluarea aerului crește riscul de deces din cauza bolii coronariene
Noi cercetări de la University at Buffalo oferă dovezi ale efectelor poluării aerului asupra bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au constatat că expunerea pe termen lung la particule în suspensie și dioxid de azot au fost asociate cu calcifierea arterei coronare sau cu acumularea de plăci în pereții arterelor. La studiu au participat 8.867 de adulți cu vârsta cuprinsă între 25 și 92 de ani.

„Acest studiu poate furniza dovezi că ateroscleroza coronariană, prin expunerea la aerul poluat, crește riscul de deces din cauza bolii coronariene”, a spus autorul lucrarii, Meng Wang,

Studiul s-a concentrat pe niveluri de dioxid de azot și PM2.5 sau particule fine. PM2.5 sunt particule foarte mici, care pot fi ușor inhalate, provocând probleme de sănătate grave.

De asemenea, studiul a utilizat dioxidul de azot ca indicator al emisiilor vehiculelor. Acesta a arătat că riscul de calcifiere al arterei coronare a crescut cu 24,5% pentru fiecare 20 de micrograme pe metru cub de creștere a concentrației de dioxid de azot în aer.

Poluarea aerului rămâne o problemă semnificativă în China. În 2015, mai mult de 95% din populația chineză a fost expusă unor concentrații de PM2.5 și de dioxidul de azot mai mari decât nivelul minim al studiului.

Cercetătorii recomandă îmbunătățirea calității aerului la standardele naționale chinezești de, respectiv, 35 și 40 micrograme pe metru cub de aer pentru PM2.5 și dioxid de azot, pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult.

Ateroscleroza se referă la acumularea de plăci sau depuneri grase în pereții arterelor, care, în timp, limitează circulația sângelui prin artere. Acest lucru poate provoca un cheag de sânge care poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-09-2024 | creare: 22-07-2019 | Vizite: 590
Bibliografie
Air pollution, coronary atherosclerosis. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190712105718.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecțiile dentare latente pot crește riscul de boli cardiovasculare
  • Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  •