ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Este posibilă regenerarea și repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?

©

Autor:

Este posibilă regenerarea și repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?
În urmă cu două decenii, clinicienii au încercat pentru prima dată să regenereze o inimă umană defectă prin injectarea de mioblaste musculare în inimă în timpul unei operații de bypass. În ciuda speranțelor inițiale mari și a multiplelor studii experimentale și clinice de atunci, rezultatele au fost neutre sau marginal pozitive. Într-o revizuire recentă, cercetătorii se concentrează pe trei subiecte: studiile clinice recente, tendința actuală de a folosi produse derivate din celule și experimentele viitoare posibile.
Unul dintre studiile clinice analizate a implicat administrarea de celule derivate din cardiosferă pacienților cu distrofie musculară Duchenne, o boală care afectează atât inima, cât și mușchii scheletici. Celulele derivate din cardiosferă sunt un tip de celulă stromală a inimii care are activitate imunomodulatoare, antifibrotică și regenerativă puternică atât în ​​inimile bolnave, cât și în mușchii scheletici.

În cadrul studiului analizat, pacienților cu boală Duchenne avansată, dintre care majoritatea nu puteau merge, li s-au administrat intravenos celule derivate din cardiosferă. Rezultatele preliminare au arătat o îmbunătățire majoră a parametrilor cardiaci, cum ar fi fracția de ejecție a ventriculului stâng și dimensiunea redusă a ventriculului stâng, la majoritatea pacienților.

Un alt subiect revizuit a vizat generarea endogenă de cardiomiocite, celule musculare cardiace. Într-un studiu descris în recenzie, cercetătorii au produs leziuni asupra inimii unor porci prin îndepărtarea unei părți a apexului ventriculului stâng la o zi după naștere și apoi au indus un atac de cord experimental la 28 de zile după naștere. În ziua 56 de studiu, cercetătorii au observat că leziunile fuseseră reparate la porcii care au avut o rezecție la o zi după naștere și apoi au avut atacuri de cord experimentale în ziua 28, în timp ce, la ceilalți porci nu existau îmbunătățiri.

Studiul este primul de acest tip care arată că celulele musculare ale inimii la mamiferele mari pot fi induse să prolifereze și să se regenereze prin utilizarea unei leziuni cardiace din ziua 1 pentru a extinde fereastra neonatală pentru a remusculariza mușchiul cardiac. În concluzie, autorii cred că abordările pe termen scurt ale studiilor clinice ale terapiilor post-atac de cord vor folosi celule precum cardiosferele sau produsele celulare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 362
Bibliografie
Heart repair and regeneration after a heart attack, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211129155107.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Infarct miocardic sau stop cardio-respirator?
  • Tratamentul timpuriu al durerii în piept poate salva vieți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum