Polifenolii microbiotei asociați cu dieta mediteraneană îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Polifenolii microbiotei asociați cu dieta mediteraneană îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces prematur, iar sănătatea inimii depinde într-o foarte mare măsură de alimentație. Nutrienții și fitochimicele obținute din dietă joacă un rol semnificativ în prevenirea sau incidența bolilor cardiovasculare.
Dieta mediteraneană (MedDiet) se bazează pe alimentele tradiționale care sunt consumate în regiunile mediteraneene, cum ar fi Grecia și Italia. Ea include multe fructe și legume, ulei de măsline, pește și cereale integrale și are un conținut redus de carne roșie și produse lactate.

MedDiet este bogată în polifenoli, iar aceștia îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, însă disponibilitatea lor în intestin este scăzută. Între 90-95% dintre polifenoli ajung în intestinul gros, unde întâlnesc reacții enzimatice catalizate de microbiomul intestinal. Postabsorbție, metaboliții fenolici microbieni (MPM) ar putea fi asociați cu diferite funcții biologice, însă un număr limitat de studii a evaluat beneficiile MPM asupra sănătății cardiovasculare.

Un studiu recent aparținând Food Research International a evaluat această asociere dintre metaboliți fenolici microbieni (MPM) și aderența la dieta mediteraneană, precum și relația acestora cu sănătatea cardiovasculară ideală (ICVH) și factorii de risc cardiovascular.

Subiecții studiului au fost participanții la studiul PREDIMED - acesta a examinat efectul dietei mediteraneene tradiționale asupra prevenirii primare a bolilor cardiovasculare (BCV) prin intermediul unui trial clinic multicentric de 5 ani. Studiul actual a inclus 200 de participanți selectați aleator din centrul de recrutare PREDIMED-Hospital Clinic din Barcelona, Spania.

Studiul a utilizat tehnica LTQ-OrbitrapMS pentru analiză - un spectrometru de masă cu trapă ionică lineară cvadrupol-Orbitrap. Acesta a oferit informații structurale precise, ajutând la detectarea și cantificarea unor compuși metabolici noi.

Rezultatele studiului au arătat că scorurile mai mari ale MPM urinar sunt asociate cu o aderență mai mare la dieta mediteraneană și un scor mai bun ICVH. De asemenea, s-a observat o asociere inversă puternică între concentrațiile urinare de glucuronid de urolitină B (UBG) și colesterol LDL. Aceste rezultate indică o legătură puternică între dieta mediteraneană și metaboliții fenolici, care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-01-2023 | creare: 31-01-2023 | Vizite: 306
Bibliografie
Microbial polyphenols in Mediterranean diet improve cardiovascular health, link: https://www.news-medical.net/news/20230129/Microbial-polyphenols-in-Mediterranean-diet-improve-cardiovascular-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •