Noi dovezi privitoare la posibilitatea de reducere a tensiunii arteriale prin diete pe bază de plante

Noi dovezi privitoare la posibilitatea de reducere a tensiunii arteriale prin diete pe bază de plante

©

Autor:

Noi dovezi privitoare la posibilitatea de reducere a tensiunii arteriale prin diete pe bază de plante

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Padova oferă noi perspective referitoare la proprietățile de reducere a tensiunii arteriale pe care le prezintă dietele pe bază de plante. Conform oamenilor de știință, importanța cercetării rezultă din faptul că hipertensiunea arterială poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din aproximativ 10.000 de persoane incluse în cercetări ample precum EPIC-Oxford È™i Adventist Health Study-2 (AHS-2), în care au fost raportate diferenÈ›e ale valorilor tensiunii arteriale între persoanele care urmează diete pe bază de plante È™i cele care consumă carne. Mai exact, participanÈ›ii din prima categorie au înregistrat valori medii cu 5,5 mmHg mai scăzute ale tensiunii arteriale sistolice È™i cu 2,3 mmHg ale celei diastolice.

De menÈ›ionat este È™i faptul că dietele pe bază de plante conÈ›ineau, în general, cereale, legume È™i fructe, fiind reprezentate majoritar de diete vegetariene È™i de cele derivate din acestea, precum lacto-ovo-vegetariene È™i lacto-vegetariene. Mai mult, în studiu au fost incluse È™i alte diete, printre care se numără cea mediteraneeană (Med), diete nordice È™i DASH, dieta japoneză specifică persoanelor ce prezintă valori crescute ale tensiunii arteriale.

Referitor la fiecare dietă în parte, dieta nordică a fost asociată cu o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 4,5 mmHg È™i cu 2,3 mmHg a celei diastolice. De asemenea, persoanele care urmau diete vegane au înregistrat reduceri ale tensiunii arteriale mai crescute cu 3,1 mmHg, iar cele care urmau o dietă lacto-ovo-vegetariană cu 1,8 mmHg.

În plus, s-a descoperit că adoptarea unei diete mediteraneene a generat o scădere a necesității de urmare a medicaÈ›iei antihipertensive la pacienÈ›ii cărora li se administrau două astfel de medicamente, aceasta fiind asociată È™i cu o îmbunătățire a funcÈ›iilor cardiace, precum È™i cu anumite efecte cardioprotectoare.

Din punct de vedere biochimic, specialiÈ™tii sunt de părere că aportul de potasiu determină efecte antihipertensive prin alterarea activității ATP-azelor, inducând hiperpolarizare celulară È™i reducând concentraÈ›ia ionilor de calciu, promovând vasomotilitatea È™i inhibând absorbÈ›ia sodiului. De asemenea, polifenolii din alimente precum măslinele, sfecla, cimbru È™i anghinare determină o îmbunătățire a hidroxilării oxidului nitric endotelial. 

 

sursa: News Medical
foto: TatjanaBaibakova/Shutterstock.com


Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 285
Bibliografie
Evidence suggests plant-based diets reduce blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20230517/Evidence-suggests-plant-based-diets-reduce-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele hipertensive influenÈ›ează aportul zilnic de sare al pacienÈ›ilor
  • Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială È™i nevoia de medicamente antihipertensive
  • Consumul a 3 grame pe zi de acizi graÈ™i omega 3 ar putea reduce tensiunea arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum