Noi dovezi privitoare la posibilitatea de reducere a tensiunii arteriale prin diete pe bază de plante
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Padova oferă noi perspective referitoare la proprietățile de reducere a tensiunii arteriale pe care le prezintă dietele pe bază de plante. Conform oamenilor de știință, importanța cercetării rezultă din faptul că hipertensiunea arterială poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din aproximativ 10.000 de persoane incluse în cercetări ample precum EPIC-Oxford È™i Adventist Health Study-2 (AHS-2), în care au fost raportate diferenÈ›e ale valorilor tensiunii arteriale între persoanele care urmează diete pe bază de plante È™i cele care consumă carne. Mai exact, participanÈ›ii din prima categorie au înregistrat valori medii cu 5,5 mmHg mai scăzute ale tensiunii arteriale sistolice È™i cu 2,3 mmHg ale celei diastolice.
De menÈ›ionat este È™i faptul că dietele pe bază de plante conÈ›ineau, în general, cereale, legume È™i fructe, fiind reprezentate majoritar de diete vegetariene È™i de cele derivate din acestea, precum lacto-ovo-vegetariene È™i lacto-vegetariene. Mai mult, în studiu au fost incluse È™i alte diete, printre care se numără cea mediteraneeană (Med), diete nordice È™i DASH, dieta japoneză specifică persoanelor ce prezintă valori crescute ale tensiunii arteriale.
Referitor la fiecare dietă în parte, dieta nordică a fost asociată cu o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 4,5 mmHg È™i cu 2,3 mmHg a celei diastolice. De asemenea, persoanele care urmau diete vegane au înregistrat reduceri ale tensiunii arteriale mai crescute cu 3,1 mmHg, iar cele care urmau o dietă lacto-ovo-vegetariană cu 1,8 mmHg.
În plus, s-a descoperit că adoptarea unei diete mediteraneene a generat o scădere a necesității de urmare a medicaÈ›iei antihipertensive la pacienÈ›ii cărora li se administrau două astfel de medicamente, aceasta fiind asociată È™i cu o îmbunătățire a funcÈ›iilor cardiace, precum È™i cu anumite efecte cardioprotectoare.
Din punct de vedere biochimic, specialiÈ™tii sunt de părere că aportul de potasiu determină efecte antihipertensive prin alterarea activității ATP-azelor, inducând hiperpolarizare celulară È™i reducând concentraÈ›ia ionilor de calciu, promovând vasomotilitatea È™i inhibând absorbÈ›ia sodiului. De asemenea, polifenolii din alimente precum măslinele, sfecla, cimbru È™i anghinare determină o îmbunătățire a hidroxilării oxidului nitric endotelial.
sursa: News Medical
foto: TatjanaBaibakova/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reducerea aportului de sare scade numărul deceselor din cauze cardiovasculare
- Femeile care au supraviețuit cancerului uterin au un risc mai mare de boli cardiovasculare
- Accidentul vascular major, prezis cu ajutorul unui nou instrument, la pacienții cu accident vascular minor
- Primul tratament pentru hipertensiune s-a dovedit a fi un succes
- Ce alimente influențează tensiunea arteriala?
- Apa si beneficiile ei in reglarea tensiunii arteriale
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament
- Tensiune arteriala