O plimbare energică pe zi poate face diferența pentru sănătatea inimii

©

Autor:

O plimbare energică pe zi poate face diferența pentru sănătatea inimii
Conform cercetătorilor de la Universitatea Örebro (Suedia), pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, un factor important este nivelul de activitate fizică pe care persoanele îl au.

Deși stilul de viață sedentar este considerat un factor de risc pentru afecțiunile inimii, studiul realizat de aceștia sugerează că ar conta mai mult câtă mișcare facem decât timpul zilnic petrecut nefiind activi fizic.

În cadrul studiului, autorii au monitorizat starea de sănătate și nivelul de activitate fizică a 120 de femei cu vârsta peste 65 de ani, o categorie la risc de boli cardiovasculare, la care nivelul de sport este în general redus comparativ cu alte categorii de vârstă.

S-a observat că efectele negative ale unui stil de viață sedentar scad pe măsură ce persoanele fac mai multă activitate fizică intensă. De exemplu, cineva care face jogging  frecvent va avea un risc mai mic de boli cardiovasculare decât altcineva care face o activitate fizică mai puțin intensă, indiferent de cât de sedentare sunt celelalte activități ale lor.

Rezultatele studiului sunt în acord cu ale unei meta-analize recente, cu un total de peste un milion de participanți, care a arătat că activitatea fizică mai degrabă decât sedentarismul influențează riscul de mortalitate.

Autorii studiului de la Örebro consideră că este foarte important ca oamenii să fie încurajați să facă mișcare, iar din când în când activitatea să fie mai intensă (de exemplu, o plimbare de câteva minute într-un ritm mai alert).

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-05-2017 | creare: 05-05-2017 | Vizite: 1116
Bibliografie
A brisk walk instead of sitting down: Just ten minutes a day makes a difference, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170503102934.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
  • De ce nu e suficient sportul pentru a slăbi?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum