Poate postul intermitent împreună cu dieta hipoglucidică să vindece diabetul de tip 2?

©

Autor:

Poate postul intermitent împreună cu dieta hipoglucidică să vindece diabetul de tip 2?

Diabetul este o afecțiune care determină creșterea nivelului de glucoză (zahăr) în sânge, în cantități mai mari decât în mod normal. Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de Diabet.

Dacă ai diabet de tip 2, organismul nu utilizează corect insulina. Aceasta se numește rezistență la insulină. În primă fază, pancreasul va produce mai multă insulină, dar, în timp, acesta nu va putea să producă suficientă insulină pentru a menține glicemia la niveluri normale. (1)

Ce este Postul Intermitent?

Postul Intermitent reprezintă un plan de dietă bazat pe alternanța orelor în care poți mânca și a celor în care trebuie să faci restricție alimentară.

Există modalități diferite de a face acest lucru, inclusiv sărind peste mese și mâncând numai într-o anumită perioadă de timp, precum și restricționarea caloriilor în anumite zile ale săptămânii și adoptarea unei alimentații normale în restul zilelor. (2)

Beneficiile Postului Intermitent în cazul pacienților cu diabet de tip 2

Un nou studiu publicat în BMJ Case Reports a analizat trei bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 67 ani care au încercat postul intermitent timp de 10 luni. (3)

Mai exact, cei trei bărbați cu diabet zaharat de tip 2 au reușit să renunțe complet la tratamentul cu insulină după ce au adoptat postul intermitent.

Acest studiu arată că o intervenție dietetică - postul intermitent - are potențialul de a inversa simptomele diabetului de tip 2, chiar și atunci când aceasta boală este instalată în organism de mai bine de 25 de ani.

De asemenea, un alt studiu publicat în august 2017 în revista Autophagy a constatat că postul intermitent a ajutat la conservarea celulelor beta la șoarecii cu diabet. Combinația dintre pierderea celulelor beta și rezistența la insulină conduce la creșterea zahărului din sânge care marchează diabetul de tip 2. (4)

Un studiu observațional publicat în aprilie 2017 în World Journal of Diabetes sugerează că postul intermitent pe termen scurt poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză, a greutății și a nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. (5)

Postul Intermitent poate afecta controlul zahărului din sânge?

1. Dezechilibre alimentare

Pentru începători, săritul peste mese poate duce, de fapt, la un control mai scăzut al glicemiei, fără a menționa aspecte precum oboseala, energia scăzută în timpul antrenamentelor și dezechilibrele în ceea ce privește medicația.

Oamenii care-și restricționează caloriile pot fi mai înclinați să depășească nivelul zilnic recomandat de carbohidrați, care va duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

2. Risc pentru femeile însărcinate și cele care alăptează

În plus, anumite persoane, cum ar fi femeile însărcinate și cele care alăptează, ar trebui să evite postul intermitent, precum și cei cu boli sau afecțiune subiacente.

Spre exemplu, femeile însărcinate și cele care alăptează necesită calorii suplimentare pentru ele, dar și pentru copiii lor. Dacă o femeie însărcinată supraproduce cetonele (substanțe care sunt produse atunci când organismul utilizează grăsimi pentru combustibil), efectul poate fi dăunător fătului.

3. Risc pentru cei cu tiroidă hiperactivă

De asemenea, pentru cineva care suferă de tiroidă hiperactivă, postul intermitent poate conduce la ceea ce se numește „furtună tiroidiană”, care determină o creștere a temperaturii, o frecvență cardiacă rapidă și, eventual, chiar stop cardiac.

4. Risc de hipoglicemie

Un alt risc al postului intermitent pentru persoanele cu diabet zaharat este hipoglicemia sau scăderea glicemiei. Potrivit unui studiu publicat în septembrie 2016 în revista BMJ Global Health, dintre 150 de persoane cu diabet zaharat care au postit în mod regulat, 10% au prezentat hipoglicemie. (6)

5. O fluctuație crescută a zahărului din sânge

Cel mai important este fluctuația zahărului din sânge pe care postul intermitent o poate provoca. Scopul în cazul persoanelor care suferă de diabet este de a menține un nivel constant și stabil de zahăr din sânge pe parcursul zilei.

6. Risc de cetoacidoză diabetică

Persoanele cu diabet zaharat au de asemenea riscul de cetoacidoză diabetică, care este o complicație a diabetului care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină.

Când organismul nu are suficientă insulină, deoarece carbohidrații nu sunt accesibili în timpul perioadelor de post, organismul supraproduce cetonele, ceea ce ar putea dăuna rinichilor și poate cauza umflături ale creierului. Cetoacidoza diabetică poate duce chiar la o comă diabetică sau la moarte.

Dieta hipoglucidică

După cum sugerează și numele, acest tip de dietă se bazează pe creșterea carbohidraților din dietă; totuși, în majoritatea studiilor, această dietă nu este clar definită, conținutul de carbohidrați variind între 5% și 40%. (7) În plus, tipul de carbohidrați recomandați nu este întotdeauna bine definit.

Este recomandat un aportul de glucide de 30-45%, astfel încât să fie împiedicată apariția cetozei, precum și posibilele efecte dăunătoare asupra funcției renale.

Avantajele dietei hipoglucidice

Dieta hipoglicemică nu numai că și-a demonstrat eficacitatea, dar poate fi o opțiune bună și în tratamentul sindromul metabolic, reducând riscul cardiovascular.

În orice caz, poate coexista cu dieta tradițională, hipocalorică, cu conținut scăzut de grăsimi.

Respectând dieta hipoglucidică, o persoană poate slăbi mult mai repede și mai ușor. Cu toate acestea, dovezile științifice care susțin rolul dietei în pierderea în greutate, rămân incerte și controversate. (8)

De asemenea, este o dietă ușor de explicat și de înțeles, care nu necesită calcularea numărului de calorii și care permite o viață socială mai bună, putând fi ușor încorporată în stilul de viață al fiecărui pacient.

Riscuri

Studiile nu au evidențiat riscuri evidente pentru sănătate în cazul adoptării acestei diete. Cu toate acesta, este posibil ca persoana care alege multe dintre alimentele cu indice glicemic scăzut, dar bogate în calorii, grăsimi saturate și zahar să dezvolte unele dintre problemele de sănătate pe care dieta pretinde că le poate preveni.

1. Discută cu medicul. Înainte de a începe un plan de tratament, adresează-te medicului pentru a veni cu un plan de abordare și plan de gestionare sigur pentru tine, precum și pentru a ajusta oricare dintre dozele de medicamente.

2. Găsește un plan care să funcționeze pentru tine. Spre exemplu, în cazul postului intermitent, acesta poate include fie limitarea caloriilor timp de două sau trei zile pe săptămână sau limitarea unor alimente în anumite perioade ale zilei. Cheia este să găsești un plan pe care să-l poți menține pe termen lung.

3. Fi pregătit pentru efecte secundare. Este normal să ai dureri de cap, crampe, constipație sau diaree, cel puțin la început.

4. Mănâncă sănătos. Dieta ar trebui să fie alcătuită din alimente integrale, neprelucrate, inclusiv legume, proteine și grăsimi sănătoase, precum și o cantitate mare de apă pentru a preveni deshidratarea și durerile de cap.

5. Nu sări peste micul dejun. Glicemia din sânge crește natural dimineața, iar pentru a menține un nivel stabil și constant al zahărului din sânge pe parcursul zilei este necesar să consumi micul dejun.

6. Obține sprijin. Dacă te-ai decis să urmezi una dintre aceste diete, experții recomandă să o urmezi alături de un prieten sau să te alături unei comunități online pentru a te ajuta să rămâi motivat.


Data actualizare: 01-12-2022 | creare: 12-02-2019 | Vizite: 5499
Bibliografie
1. Type 2 Diabets. Url: https://www.diabetes.org/diabetes-basics/type-2/
2. Intermittent fasting: the science of going without. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/
3. Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin. Url: https://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2017-221854
4. Intermittent fasting preserves beta-cell mass in obesity-induced diabetes via the autophagy-lysosome pathway.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28853981
5. Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28465792
6. Fasting with diabetes: a prospective observational study. Url: https://gh.bmj.com/content/1/2/e000009
7. Dieta hipoglucídica en el tratamiento de la diabetes tipo 2. Url: https://www.elsevier.es/es-revista-avances-diabetologia-326-articulo-dieta-hipoglucidica-el-tratamiento-diabetes-S1134323012001482
8. No difference in body weight decrease between a low-glycemic-index and a high-glycemic-index diet but reduced LDL cholesterol after 10-wk ad libitum intake of the low-glycemic-index diet. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15277154
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum