Cum să eviți complicațiile diabetului?

©

Autor:

Cum să eviți complicațiile diabetului?

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică definită prin hiperglicemie, care apare în urma deficitului de insulină, secretată de pancreasul endocrin. O evoluție pe termen lung a bolii duce la apariția complicațiilor: microvasculare și macrovasculare.

Hiperglicemia
este factorul principal pentru complicațiile microvasculare, dar are un rol important și în cele macrovasculare.

8,8% din populația planetei suferă de diabet zaharat, număr ce se așteaptă a crește considerabil în viitor.

Complicații diabetului pe termen scurt

  • Hipoglicemia
  • Sindromul hiperglicemiei hiperosmolare non-cetozice


Complicații pe termen lung în diabet

A. Complicațiile microvasculare:

  • Retinopatia
  • Nefropatia
  • Neuropatia (1)

B. Complicații macrovasculare:


Prevenția complicațiilor în diabet

Complicațiile pe termen scurt ale diabetului pot fi evitate astfel:

  • Hipoglicemia: apare mai des în tratamentul cu insulină sau cu antidiabetice orale din clasa sulfoniluree. Această complicație poate fi evitată prin mese cu un indice glicemic corespunzător medicației, evitarea eforturilor fizice intense și a consumului de alcool, precum și administrarea de Aspirină peste 80 mg.
  • Sindromul hiperglicemiei hiperosmolare: este o afecțiune rară, dar amenințătoare de viață. Evitarea acestuia se face prin monitorizarea glicemiei în perioadele când pacientul este bolnav și prezintă risc de deshidratare.


Complicațiile pe termen lung ale diabetului pot fi evitate prin: menținerea valorilor glicemiei în limite normale prin planificarea meselor, exerciții fizice și terapia medicamentoasă. Aceste complicații apar de-a lungul timpului și arată efectul exercitat de glicemiile ridicare asupra vaselor de sânge.


Complicațiile microvasculare afectează vasele mici cauzând boli ale ochilor, nervilor și rinichilor.
Ocular: efectul hiperglicemiei la acest nivel, produce cataractă sau retinopatie, iar în final cecitate. Acestea pot fi evitate prin: menținerea unor valori glicemice cât mai aproape de normal și controlul anual oftalmologic.

Renal: netratată, nefropatia diabetică duce la insuficiență renală, dializă sau transplant renal. Capacitatea rinichiului de epurare este redusă astfel.
Ca test screening se utilizează dozarea microalbuminuriei (numărarea proteinelor din urină), semn precoce al afectării renale. Odată detectată, microalbuminuria poate beneficia de tratament pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Nervos: neuropatia diabetică apare prin afectarea vaselor de sânge ce hrănesc nervii. Acesta poate fi: periferică, autonomă, proximală și focală. Cea mai frecventă formă este cea periferică și afectează nervii ce inervează mâinile și picioarele.
Pentru a evita complicațiile cauzate de neuropatie, se recomandă controlul periodic la un medic podiatru, examinarea zilnică de către pacient a picioarelor și evitarea pantofilor strâmți. Astfel se evită infecția, ulcerele, necroza și amputația membrelor.

Complicațiile macrovasculare afectează vasele mari printre care cele ale inimii și creierului. Diabetul zaharat stimulează dezvoltarea aterosclerozei, mecanism prin care poate apărea infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau ischemia acută periferică.

Prevenția acestora se face printr-un stil de viață sănătos: renunțarea la fumat, controlul hipertensiunii arteriale și al hipercoleterolemiei. Controlul colesterolului anual, măsurarea tensiunii arteriale la fiecare vizită la medic și verificarea pulsurilor periferice sunt un mod de a evalua starea pacientului diabetic. (3)

Concluzii

Pierderea în greutate sau păstrarea unui Indice de Masă Corporală sub 25%, reducerea cantitativă a meselor, adoptarea unei diete sănătoase (legume, fibre, lactate, carne slabă), limitarea consumului de alcool, activitatea fizică adecvată și controalele periodice pot preveni complicațiile diabetului zaharat sau le pot detecta timpuriu.


Data actualizare: 13-04-2019 | creare: 02-03-2018 | Vizite: 2117
Bibliografie
1. Aastha Chawla, Rajeev Chawla, Shalini Jaggi. Microvasular and macrovascular complications in diabetes mellitus: Distinct or continuum? Indian J Endocrinol Metab. 2016 Jul-Aug; 20(4): 546–551.
2. Michael J. Fowler. Microvascular and Macrovascular Complications of Diabetes. Clinical Diabetes 2008 Apr; 26(2): 77-82.
3. Lisa M. Leontis, Amy Hess-Fischl. Type 2 Diabetes Complications-How to Prevent Short- and Long-term Complications.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este evoluția diabetului necontrolat
  • Complicațiile diabetului zaharat
  • Un nou studiu relevă complicații grave pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 la tineri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum