Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2

©

Autor:

Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2
Persoanele care suferă de diabet tip 2 în Noua Zeelandă sunt sfătuite să meargă pe jos cel puțin 30 de minute zilnic, fără a fi indicat un anumit moment al zilei. Cercetările universității din Otago arată însă că plimbarea are efecte maxime după ce pacientul a servit masa.

Studiul a implicat 41 de persoane cu dibet, cărora le-a fost indicat să meargă pe jos. Participanții au fost împărțiți în două grupe: o grupă a mers pe jos 30 de minute pe zi, în orice moment al zilei, iar cealală grupă a mers pe jos 10 minute după fiecare masă principală. Fiecare pacient a fost echipat cu aparate care le-a măsurat activitatea fizică și glicemia la fiecare cinci minute.

În urma studiului s-a observat că la pacienții care au mers după masă nivelul glicemiei postprandiale a scăzut în medie cu 12%, față de pacienții care au mers în orice alt moment al zilei. Gicemia postprandială este cu precădere vizată în diabetul de tip 2, având în vedere contribuția independentă a acesteia la controlul general al glicemiei și riscul cardiovascular.

Potrivit autorilor, activitatea fizică postprandială poate evita necesitatea creșterii dozei de insulină, aceasta putând fi asociată cu creșterea în greutate la un pacient care este posibil să fie deja supraponderal sau obez. Prin urmare, pacienții ar trebui să fie sfătuiți să meargă pe jos după masă, în mod special dacă masa respectivă a fost bogată în carbohidrați.

Rezultatele studiului cercetătorilor neozeelandezi a fost publicat în revista internațională Diabetologia. Un al doilea studiu (britanic) publicat în aceeași revistă concluzionează că un nivel mai crescut de activitate postprandială aduce un plus de beneficii în controlul glicemiei.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 18-10-2016 | creare: 18-10-2016 | Vizite: 2459
Bibliografie
Short walks after meals may prove important tool in managing diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-short-meals-important-tool-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe bicicletă ar putea preveni diabetul de tip 2
  • FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
  • Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației
  •