Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
©
Autor: Airinei Camelia
În pofida recomandărilor nutriÈ›ionale discordante în lume, noi cercetări au concluzionat că un consum de până la 12 ouă pe săptămână nu creÈ™te riscul cardiovascular la persoanele cu prediabet sau diabet tip 2.
Studiul cercetătorilor de la University of Sydney vine în completarea unui studiu anterior, care a avut durata de trei luni È™i a ajuns la concluzii similare. Atunci, participanÈ›ii au adoptat fie o dietă bogată în ouă (12 pe săptămână), fie săracă în acest aliment (mai puÈ›in de 2 ouă pe săptămână), cu scopul de a-È™i menÈ›ine greutatea. La sfârÈ™itul a trei luni, nu s-a remarcat nicio schimbare în markerii de risc cardiovascular.
În studiul de față, aceiaÈ™i participanÈ›i au adoptat pentru trei luni o dietă cu scopul de a scădea în greutate, păstrând acelaÈ™i consum de ouă ca în experimentul anterior. Voluntarii au fost urmăriÈ›i încă È™ase luni după încheierea programului nutriÈ›ional - 12 luni în total.
Îndiferent de etapa în care au fost evaluaÈ›i, participanÈ›ii nu au arătat vreo modificare în privinÈ›a factorilor de risc cardiovascular È™i au reuÈ™it să scadă în greutate (ambele grupe într-o măsură similară), indiferent de consumul de ouă.
„DeÈ™i ouăle sunt bogate în colesterol, iar persoanele cu diabet tip 2 au de obicei un nivel ridicat de colesterol LDL, studiul nostru sprijină concluziile studiilor anterioare, conform cărora consumul de ouă are un efect nesemnificativ asupra colesterolului din sângele consumatorului”, a afirmat Dr. Nick Fuller.
Voluntarii din studiu au urmat o dietă sănătoasă, în care grăsimile saturate (cum este untul) au fost înlocuite de grăsimi mono- È™i poli-nesaturate (ca uleiul de avocado sau măsline). Factorii de risc cardiovascular urmăriÈ›i au inclus colesterolul, glicemia È™i hipertensiunea.
Sursa: Science Daily
Studiul cercetătorilor de la University of Sydney vine în completarea unui studiu anterior, care a avut durata de trei luni È™i a ajuns la concluzii similare. Atunci, participanÈ›ii au adoptat fie o dietă bogată în ouă (12 pe săptămână), fie săracă în acest aliment (mai puÈ›in de 2 ouă pe săptămână), cu scopul de a-È™i menÈ›ine greutatea. La sfârÈ™itul a trei luni, nu s-a remarcat nicio schimbare în markerii de risc cardiovascular.
În studiul de față, aceiaÈ™i participanÈ›i au adoptat pentru trei luni o dietă cu scopul de a scădea în greutate, păstrând acelaÈ™i consum de ouă ca în experimentul anterior. Voluntarii au fost urmăriÈ›i încă È™ase luni după încheierea programului nutriÈ›ional - 12 luni în total.
Îndiferent de etapa în care au fost evaluaÈ›i, participanÈ›ii nu au arătat vreo modificare în privinÈ›a factorilor de risc cardiovascular È™i au reuÈ™it să scadă în greutate (ambele grupe într-o măsură similară), indiferent de consumul de ouă.
„DeÈ™i ouăle sunt bogate în colesterol, iar persoanele cu diabet tip 2 au de obicei un nivel ridicat de colesterol LDL, studiul nostru sprijină concluziile studiilor anterioare, conform cărora consumul de ouă are un efect nesemnificativ asupra colesterolului din sângele consumatorului”, a afirmat Dr. Nick Fuller.
Voluntarii din studiu au urmat o dietă sănătoasă, în care grăsimile saturate (cum este untul) au fost înlocuite de grăsimi mono- È™i poli-nesaturate (ca uleiul de avocado sau măsline). Factorii de risc cardiovascular urmăriÈ›i au inclus colesterolul, glicemia È™i hipertensiunea.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 08-05-2018 | Vizite: 1619
Bibliografie
Eggs not linked to cardiovascular risk, despite conflicting advice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180507074212.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Diabetul la vârstă tânără a fost asociat cu riscul crescut de Alzheimer
- Practicile minte-corp pot reduce eficient nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat tip 2
- Hormonul GLP-1 asociat cu un risc redus de boală hepatică severă la persoanele cu diabet
- Diferențe etnice în riscul de mortalitate al persoanelor cu diabet zaharat tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cat de sanatos este oul?
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita