Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular

Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular

©

Autor:

Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
În pofida recomandărilor nutriÈ›ionale discordante în lume, noi cercetări au concluzionat că un consum de până la 12 ouă pe săptămână nu creÈ™te riscul cardiovascular la persoanele cu prediabet sau diabet tip 2.
Studiul cercetătorilor de la University of Sydney vine în completarea unui studiu anterior, care a avut durata de trei luni È™i a ajuns la concluzii similare. Atunci, participanÈ›ii au adoptat fie o dietă bogată în ouă (12 pe săptămână), fie săracă în acest aliment (mai puÈ›in de 2 ouă pe săptămână), cu scopul de a-È™i menÈ›ine greutatea. La sfârÈ™itul a trei luni, nu s-a remarcat nicio schimbare în markerii de risc cardiovascular.

În studiul de față, aceiaÈ™i participanÈ›i au adoptat pentru trei luni o dietă cu scopul de a scădea în greutate, păstrând acelaÈ™i consum de ouă ca în experimentul anterior. Voluntarii au fost urmăriÈ›i încă È™ase luni după încheierea programului nutriÈ›ional - 12 luni în total.

Îndiferent de etapa în care au fost evaluaÈ›i, participanÈ›ii nu au arătat vreo modificare în privinÈ›a factorilor de risc cardiovascular È™i au reuÈ™it să scadă în greutate (ambele grupe într-o măsură similară), indiferent de consumul de ouă.

„DeÈ™i ouăle sunt bogate în colesterol, iar persoanele cu diabet tip 2 au de obicei un nivel ridicat de colesterol LDL, studiul nostru sprijină concluziile studiilor anterioare, conform cărora consumul de ouă are un efect nesemnificativ asupra colesterolului din sângele consumatorului”, a afirmat Dr. Nick Fuller.

Voluntarii din studiu au urmat o dietă sănătoasă, în care grăsimile saturate (cum este untul) au fost înlocuite de grăsimi mono- È™i poli-nesaturate (ca uleiul de avocado sau măsline). Factorii de risc cardiovascular urmăriÈ›i au inclus colesterolul, glicemia È™i hipertensiunea.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 08-05-2018 | Vizite: 1619
Bibliografie
Eggs not linked to cardiovascular risk, despite conflicting advice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180507074212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte ouă poÈ›i mânca pe zi - recomandări oficiale È™i precauÈ›ii
  • Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
  • Consumul de ouă creÅŸte colesterolul? (concluziile studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum