Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?

©

Autor:

Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
Eustatusul HDL-colesterolului este considerat un factor ateroprotector, asociat cu prevenția și întârzierea progresiei afecțiunilor cardiovasculare, de circa 50 de ani. O analiză recentă publicată în British Journal of Pharmacology se adresează acestei afirmații în ceea ce priveșe „colesterolul bun”, face distincția între colesterolul HDL funcțional și concentrațiile plasmatice totale, respectiv răspunde întrebării: de ce intervențiile farmacologice pentru creșterea HDL-colesterolului nu sunt necesare pentru reducerea riscului cardiovascular?

Dintre abordările farmaceutice curente se disting administrarea aspirinei și a salicilaților, a metforminului, a statinelor, a niacinei etc., toate cu proprietăți anti-inflamatorii și care pot contribui la ameliorarea funcției HDL-colesterolului și a dislipidemiei, dar care prezintă și multiple reacții adverse printre care rezistența la tratament și hepatotoxicitatea.

Prin urmare, cele mai eficiente intervenții rămân cele non-farmacologice cum este cea la nivelul stilului de viață – modificarea dietei și exercițiile fizice, chirurgia bariatrică etc. pentru prevenirea, respectiv reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției HDL-colesterolului, fără efecte secundare și cu multiple alte beneficii asupra stării de sănătate.
 
Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 31-03-2017 | creare: 31-03-2017 | Vizite: 2176
Bibliografie
Does boosting "good" cholesterol really improve your health?, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/316552.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum