Plasticul - calul troian al lumii marine

©

Autor:

Plasticul - calul troian al lumii marine

Odată cu utilizarea frecventă a plasticului, oamenii de știință au observat că anumite molecule denumite „microplastice” tind să se acumuleze în apele planetei, fiind ingerate de animalele marine. Lucrări despre impactul pe care materialele microplastice îl au asupra vieții marine și asupra calității alimentelor consumate de om continuă să apară, de această dată un nou studiu constatând cum acumularea de plastic în alimente a fost, până acum, subestimată.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la University of Portsmouth și publicat în jurnalul Science of the Total Environment, completează informațiile disponibile din lucrări anterioare, întrucât cercetează toate tipurile de microplastice existente. Literatura de specialitate cuprindea studii care au utilizat microplastice curate, lipsite de microbi pe suprafața lor, însă acest lucru poate duce la erori, neputând să cuprindă efectul real al plasticului asupra mediului. De această dată, cercetătorii au examinat microplasticele contaminate pe suprafață cu un strat de microorganisme patogene (biofilm), dorind să observe dacă animalele marine prezintă anumite reacții față de aceste particule.

Studiul animalelor marine este util nu numai pentru a observa efectul nociv al urbanizării și al evoluției umane asupra mediului, dar și pentru a putea controla mult mai eficient calitatea peștilor și a fructelor de mare comercializate și consumate. Biofilmul microbian poate fi alcătuit deseori din bacterii potențial dăunătoare pentru om, cum ar fi E. Coli, o bacterie care poate dezechilibra flora intestinală umană și care se găsește în mod obișnuit în ape. Microorganismele patogene pentru om colonizează cu mare ușurință materialele microplastice, așadar prezența biofilmului este un fenomen comun, des întâlnit, dar ignorat până acum de către oamenii de știință.

Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat ratele de absorbție a materialelor microplastice „sterile”, fără microbi cu materialele microplastice acoperite cu biofilm de bacterii E. coli. Rezultatele nu au fost cele la care am fi sperat: stridiile conțin de 10 ori mai multe molecule microplastice atunci când animalele marine sunt expuse la materiale acoperite cu biofilm, deoarece se presupune că acestea seamănă mult mai mult cu alimente consumate de ele, explicând ingestia preferențială în locul microplasticelor curate.

Din păcate, implicațiile studiului sunt îngrijorătooare pentru mediul înconjurător. Ingerarea de materiale microplastice de către animalele marine afectează întregul lanț trofic, deoarece plasticul, după cum știm, nu se poate degrada sau se degradează pe perioade extrem de lungi de timp, de ordinul a sute sau mii de ani, astfel încât microplasticele ajung, indirect, la orice viețuitoare prin hrană.

Autorul principal al studiului, doctorul Joanne Preston, a declarat: „Ceea ce am descoperit este că microplasticul este într-adevăr Calul troian al lumii marine. Am descoperit că materialele plastice curate au avut un impact redus asupra ratei de hrănire a stridiilor, dar apoi am observat un impact major atunci când le-am hrănit cu microplasticul ascuns de biofilm, consumând mai mult și afectându-le sănătatea. Este foarte posibil ca acest lucru să aibă, în cele din urmă, un efect negativ asupra sănătății umane. Știm că microplasticele pot fi mecanismul prin care bacteriile sunt concentrate în apele de coastă și acest studiu arată cum sunt mai ușor preluate de crustacee și pot fi transferate oamenilor sau altor vietăți marine.”

De asemenea, referitor la impactul lucrării asupra literaturii de specialitate, doctorul Joanne Preston a adăugat: „Am testat cu succes o ipoteză, iar acest lucru deschide uși pentru mult mai multe cercetări privind impactului ecologic pe termen lung al microplasticelor acoperite cu biofilm asupra unei game mai largi de vieți marine. De asemenea, trebuie să studiem mai în amănunt transferul microbilor până în lanțul alimentar al omului prin intermediul materialelor plastice.”

Profesorul Steve Fletcher, director al inițiativei Revolution Plastics din cadrul University of Portsmouth, a menționat: „Descoperirile din această cercetare ne oferă o perspectivă suplimentară asupra potențialului nociv pe care îl au microplasticele asupra lanțului alimentar. Aceasta demonstrează modul în care am putea subestima în mare măsură efectul plasticului. Este clar că este nevoie urgent de studii suplimentare.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 30-07-2021 | creare: 30-07-2021 | Vizite: 377
Bibliografie
Plastic, the Trojan Horse, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210727171707.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Micro- și nanoplastice detectabile în țesuturile umane
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  •