O dietă bogată în fructe de mare poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare
©
Autor: Teodorescu Mihai
O cercetare recentă a arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales pești de talie mică, care conține acizi grași polinesaturați omega-3, poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru cercetarea actuală, oamenii de știință au examinat o cohortă prospectivă de adulți sănătoși din Atena, Grecia, înscriși în studiul de cohortă ATTICA, care urmărește bolile cardiovasculare pe perioade de 10 și 20 de ani.
La evaluarea de bază, participanții au fost intervievați pentru a determina informații demografice, cât și informații despre istoricul medical și obiceiurile de stil de viață, cum ar fi fumatul, dieta și activitatea fizică. Pe baza nivelului de educație și a obiceiurilor de fumat, participanții au fost clasificați în grupuri cu nivel de educație scăzut, moderat și înalt și, respectiv, fumători actuali, niciodată și foști. De asemenea, pentru a evalua dieta, cercetătorii au utilizat un chestionar semi-cantitativ privind frecvența alimentelor consumate.
Rezultatele au arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales în pește mic (sardine, anșoa, macrou) bogat în acizi grași polinesaturați omega-3, a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și mortalitate atribuibilă în următorii 10 ani. Participanții care au consumat mai mult de două porții de fructe de mare pe săptămână au avut un risc cu 27% mai mic de boli cardiovasculare. În plus, riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în următorii 20 de ani a fost redus semnificativ.
Descoperirile pot fi importante pentru cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății, care pot utiliza informațiile cumulate pentru a dezvolta și implementa intervenții alimentare și nutriționale pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, descoperirile sunt importante pentru publicul larg, care poate fi educat cu privire la beneficiile unei diete sănătoase și la importanța consumului de alimente bogate în acizi grași omega-3.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
La evaluarea de bază, participanții au fost intervievați pentru a determina informații demografice, cât și informații despre istoricul medical și obiceiurile de stil de viață, cum ar fi fumatul, dieta și activitatea fizică. Pe baza nivelului de educație și a obiceiurilor de fumat, participanții au fost clasificați în grupuri cu nivel de educație scăzut, moderat și înalt și, respectiv, fumători actuali, niciodată și foști. De asemenea, pentru a evalua dieta, cercetătorii au utilizat un chestionar semi-cantitativ privind frecvența alimentelor consumate.
Rezultatele au arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales în pește mic (sardine, anșoa, macrou) bogat în acizi grași polinesaturați omega-3, a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și mortalitate atribuibilă în următorii 10 ani. Participanții care au consumat mai mult de două porții de fructe de mare pe săptămână au avut un risc cu 27% mai mic de boli cardiovasculare. În plus, riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în următorii 20 de ani a fost redus semnificativ.
Descoperirile pot fi importante pentru cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății, care pot utiliza informațiile cumulate pentru a dezvolta și implementa intervenții alimentare și nutriționale pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, descoperirile sunt importante pentru publicul larg, care poate fi educat cu privire la beneficiile unei diete sănătoase și la importanța consumului de alimente bogate în acizi grași omega-3.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 243
Bibliografie
The long-term effects of high fish intake rich in n-3 fatty acids for deterring cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230418/The-long-term-effects-of-high-fish-intake-rich-in-n-3-fatty-acids-for-deterring-cardiovascular-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
- Ridurile adânci de pe frunte pot indica prezența bolilor cardiovasculare
- Consumul de ciuperci poate avea efecte pozitive asupra sănătății cardiometabolice
- Înlocuitorii de sare pot îmbunătății calitatea vieții și pot preveni accidentul vascular cerebral
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni