O dietă bogată în fructe de mare poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare
©
Autor: Teodorescu Mihai
O cercetare recentă a arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales peÈ™ti de talie mică, care conÈ›ine acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i omega-3, poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru cercetarea actuală, oamenii de È™tiință au examinat o cohortă prospectivă de adulÈ›i sănătoÈ™i din Atena, Grecia, înscriÈ™i în studiul de cohortă ATTICA, care urmăreÈ™te bolile cardiovasculare pe perioade de 10 È™i 20 de ani.
La evaluarea de bază, participanÈ›ii au fost intervievaÈ›i pentru a determina informaÈ›ii demografice, cât È™i informaÈ›ii despre istoricul medical È™i obiceiurile de stil de viață, cum ar fi fumatul, dieta È™i activitatea fizică. Pe baza nivelului de educaÈ›ie È™i a obiceiurilor de fumat, participanÈ›ii au fost clasificaÈ›i în grupuri cu nivel de educaÈ›ie scăzut, moderat È™i înalt È™i, respectiv, fumători actuali, niciodată È™i foÈ™ti. De asemenea, pentru a evalua dieta, cercetătorii au utilizat un chestionar semi-cantitativ privind frecvenÈ›a alimentelor consumate.
Rezultatele au arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales în peÈ™te mic (sardine, anÈ™oa, macrou) bogat în acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i omega-3, a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare È™i mortalitate atribuibilă în următorii 10 ani. ParticipanÈ›ii care au consumat mai mult de două porÈ›ii de fructe de mare pe săptămână au avut un risc cu 27% mai mic de boli cardiovasculare. În plus, riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în următorii 20 de ani a fost redus semnificativ.
Descoperirile pot fi importante pentru cercetătorii È™i profesioniÈ™tii din domeniul sănătății, care pot utiliza informaÈ›iile cumulate pentru a dezvolta È™i implementa intervenÈ›ii alimentare È™i nutriÈ›ionale pentru prevenirea È™i tratarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, descoperirile sunt importante pentru publicul larg, care poate fi educat cu privire la beneficiile unei diete sănătoase È™i la importanÈ›a consumului de alimente bogate în acizi graÈ™i omega-3.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
La evaluarea de bază, participanÈ›ii au fost intervievaÈ›i pentru a determina informaÈ›ii demografice, cât È™i informaÈ›ii despre istoricul medical È™i obiceiurile de stil de viață, cum ar fi fumatul, dieta È™i activitatea fizică. Pe baza nivelului de educaÈ›ie È™i a obiceiurilor de fumat, participanÈ›ii au fost clasificaÈ›i în grupuri cu nivel de educaÈ›ie scăzut, moderat È™i înalt È™i, respectiv, fumători actuali, niciodată È™i foÈ™ti. De asemenea, pentru a evalua dieta, cercetătorii au utilizat un chestionar semi-cantitativ privind frecvenÈ›a alimentelor consumate.
Rezultatele au arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales în peÈ™te mic (sardine, anÈ™oa, macrou) bogat în acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i omega-3, a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare È™i mortalitate atribuibilă în următorii 10 ani. ParticipanÈ›ii care au consumat mai mult de două porÈ›ii de fructe de mare pe săptămână au avut un risc cu 27% mai mic de boli cardiovasculare. În plus, riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în următorii 20 de ani a fost redus semnificativ.
Descoperirile pot fi importante pentru cercetătorii È™i profesioniÈ™tii din domeniul sănătății, care pot utiliza informaÈ›iile cumulate pentru a dezvolta È™i implementa intervenÈ›ii alimentare È™i nutriÈ›ionale pentru prevenirea È™i tratarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, descoperirile sunt importante pentru publicul larg, care poate fi educat cu privire la beneficiile unei diete sănătoase È™i la importanÈ›a consumului de alimente bogate în acizi graÈ™i omega-3.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 273
Bibliografie
The long-term effects of high fish intake rich in n-3 fatty acids for deterring cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230418/The-long-term-effects-of-high-fish-intake-rich-in-n-3-fatty-acids-for-deterring-cardiovascular-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele care suferă de insomnie prezintă riscuri mai ridicate de atac de cord
- Reducerea riscului de tromboză la cei cu valve cardiace artificiale
- Istoricul sarcinilor la vârsta de 40 de ani ca marker al riscului cardiovascular la femei
- Care este mecanismul prin care rigiditatea arterială determină creșterea tensiunii arteriale la tineri?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni