Trei boli cardiovasculare comune legate de afectarea cognitivă și riscul de demență
©
Autor: Airinei Camelia
![Trei boli cardiovasculare comune legate de afectarea cognitivă și riscul de demență](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=48298.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Insuficiența cardiacă, fibrilația atrială și boala coronariană sunt cele trei afecțiuni cardiovasculare comune în rândul adulților legate de scăderea funcțiilor cognitive. Insuficiența cardiacă este asociată cu un risc crescut de leziuni cerebrale datorate reducerii fluxului sanguin, inflamației cronice și activării neurohormonale. Aproape 50% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă suferă de deteriorări cognitive care afectează limbajul, memoria și funcțiile executive.
Fibrilația atrială, cea mai comună tulburare de ritm cardiac la adulți, este bine cunoscută pentru legătura sa cu accidentul vascular cerebral, dar și pentru impactul asupra declinului cognitiv, crescând riscul de deteriorare cognitivă cu 39%. Factorii de risc comuni cu demența includ hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, fumatul și vârsta înaintată. Tratamentele eficiente pentru fibrilație, inclusiv medicamentele anti-coagulante și procedurile de ablație cu cateter, pot reduce riscul de declin cognitiv.
Boala coronariană crește semnificativ riscul de demență și deteriorare cognitivă. O revizuire sistematică a arătat că persoanele cu boală cardiacă au un risc cu 27% mai mare de a dezvolta demență comparativ cu cele fără boală cardiacă. Atacul de cord este legat de un declin accentuat al funcției cognitive, inclusiv al memoriei și funcțiilor executive. Factorii genetici care cresc riscul bolilor de inimă pot contribui și la scăderea cognitivă.
Documentul subliniază că îmbunătățirea factorilor de risc vasculari ar putea păstra performanța cognitivă, iar tratamentele intensive pentru hipertensiune au arătat promisiuni în reducerea deteriorării cognitive ușoare, dar nu și a demenței. Abordările de gestionare a riscurilor cardiovasculare prin intervenții de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot ajuta la menținerea sănătății cognitive.
Concluzia este că prevenția este mai eficientă decât tratamentul și că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma și a detalia modul în care îngrijirea cardiovasculară poate îmbunătăți sănătatea creierului. În plus, se solicită cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care genul, rasa și etnia pot influența legătura dintre creier și inimă.
sursa: News Medical
Data actualizare: 15-10-2024 | creare: 15-10-2024 | Vizite: 177
Bibliografie
Three common cardiovascular diseases linked to cognitive impairment and dementia risk, link: https://www.news-medical.net/news/20241010/Three-common-cardiovascular-diseases-linked-to-cognitive-impairment-and-dementia-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Uleiul de cocos ar putea combate hipertensiunea arterială
- Beneficiile suplimentării cu vitamina D sunt limitate la persoanele hipertensive
- Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii
- Aspirina poate creşte riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, în rândul persoanelor vulnerabile
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fibrilatie atriala recurenta
- Se pot vindeca fibrilatiile cum?
- Buna ziua! Am 18 ani - diagnostice cardiolog
- Probleme respiratorii si insuficienta cardiaca
- Electroconversie
- Diagnostic: insuficienta mitrala degenerativa medie si fibrilatie atriala cu AV rapid
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament
- Inima funcționează doar 20%-30%