Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
Autor: Vasiliu Alina
Potrivit unui studiu la care au participat mai mult de 95. 000 de oameni din 18 țări diferite, cercetătorii au descoperit că cei mai mulți dintre ei nu au fost afectați de un aport zilnic de sare, care a fost de două lingurițe și jumătate de sare pe zi. Acesta este echivalentul a 5 grame de sodiu pe zi. Cercetarea s-a realizat în timp de 8 ani, iar rezultate au fost publicate în The Lancet.
Rezultatele au arătat că, în comparație cu studiile anterioare care recomandau un nivel mult mai mic, consumul de sare care nu depășește 5 grame pe zi, nu poate crește riscul bolilor cardiovasculare și al accidentului vascular cerebral. Mai mult, chiar și nivelurile de aport de sare prea mari pot fi contracarate de o dietă bogată în fructe, legume, produse lactate, cartofi și alte alimente bogate în potasiu.
Potrivit criticilor, rezultatele nu pot fi considerate exacte, deoarece s-a folosit o singură probă de urină de la fiecare participant, deși probele trebuiau colectate în timp de 24 de ore. Tot aceștia susțin că la studiu au luat parte persoane care sufereau de boli de inimă, deci persoane care nu pot consuma multă sare, lucru ce a influențat rezultatele cercetării.
În ciuda criticilor, cercetarea de față nu este singura care sugerează că o cantitate moderată de sare este, de fapt, bună pentru organism. Potrivit noului studiu, eforturile de a reduce sarea ar trebui să se concentreze asupra țărilor care depășesc această limită de 5 grame, inclusiv China, în timp ce, pentru restul indivizilor, cercetarea nu consideră că sunt semne de îngrijorare.
Sfatul ROmedic:
1. Cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic nu este limitată la cea pe care o presărăm noi pe mancare sau cea folosită la gătitul casnic. Alimentele procesate și semiprocesate din comert conțin cantități mari de sare ceea ce duce la o creștere a consumului chiar și pentru persoanele ce încearcă să limiteze drastic acest lucru.
2. Pentru cei cu afecțiuni cardio-vasculare (hipertensiune, insuficiență cardiacă) limitarea consumului de sare este cea mai eficientă metoda dietetică de a ajuta organismul.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Potrivit ultimelor studii, consumul de ciocolată neagră scade riscul de hipertensiune
- Risc redus de sângerare cu ticagrelor în monoterapie după intervenția coronariană percutanată
- Studiu compară două statine folosite pe larg în tratamentul persoanelor cu boli coronariene
- Cercetările arată de ce sunt mai mulți pacineți bărbați decât femei diagnosticați cu boli de inimă mortale
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni