Persoanele nocturne sunt mai predispuse la diabet
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital sugerează că persoanele cu obiceiuri de somn È™i trezire mai târzii au stiluri de viață mai puÈ›in sănătoase È™i sunt mai predispuse la dezvoltarea diabetului decât cei cu obiceiuri de somn timpurii. Rezultatele studiului au fost publicate în Annals of Internal Medicine.
Detalii ale studiului
Studiul a analizat datele a 63.676 de asistente medicale din cadrul Nurses' Health Study II, colectate între anii 2009-2017. Au fost incluse informaÈ›ii auto-raportate despre cronotip (preferinÈ›a pentru a fi o persoană de dimineață sau de seară), calitatea dietei, greutate, indicele de masă corporală, comportamentul legat de somn, fumat, consumul de alcool, activitatea fizică È™i istoricul familial de diabet.
Rezultate cheie
- Aproximativ 11% dintre participante au raportat că au un cronotip "definitiv de seară", iar aproximativ 35% au raportat că au un cronotip "definitiv de dimineață".
- Cronotipul de seară a fost asociat cu un risc crescut de 72% pentru diabet înainte de a lua în considerare factorii de stil de viață. După ajustarea pentru aceÈ™ti factori, riscul a scăzut la 19%.
- Persoanele cu cronotipuri de seară au fost mai predispuse să consume alcool în cantități mai mari, să aibă o dietă de calitate scăzută, să doarmă mai puÈ›in, să fumeze È™i să aibă un indice de masă corporală È™i rate ale activității fizice în intervalul nesănătos.
Implicații
Studiul sugerează că persoanele care se consideră "bufniÈ›e" ar trebui să acorde o atenÈ›ie mai mare stilului lor de viață, deoarece cronotipul lor de seară poate creÈ™te riscul de diabet de tip 2. De asemenea, cercetătorii au observat că asocierea dintre cronotipul de seară È™i riscul de diabet a fost valabilă doar pentru asistentele care lucrau în ture de zi, nu È™i pentru cele care lucrau în ture de noapte.
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0728
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaccinul pentru prevenirea diabetului tip 1 ar putea intra în testare clinică anul viitor
- Rata diabetului zaharat a explodat la nivel global și milioane de persoane nu beneficiază de tratament
- Prima vacă transgenică produce insulină umană în lapte
- Importanța microbiomului intestinal în tratamentul diabetului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni