Consumul de carne roșie și procesată asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe două milioane de persoane

©

Autor:

Consumul de carne roșie și procesată asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe două milioane de persoane

Un studiu amplu publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a arătat că consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Studiul, care a analizat date de la aproape 2 milioane de participanți, oferă dovezi semnificative în sprijinul limitării consumului acestor tipuri de carne pentru reducerea cazurilor de Diabet de tip 2.

Contextul și desfășurarea studiului

Creșterea producției globale de carne în ultimele decenii a fost însoțită de o creștere a consumului de carne în multe țări, depășind adesea recomandările dietetice. Deși cercetările anterioare au sugerat o legătură între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc mai mare de diabet de tip 2, rezultatele au fost variabile și nu întotdeauna concludente. De asemenea, au existat mai puține studii care să examineze asocierea între consumul de carne de pasăre și riscul de diabet de tip 2.

 

Pentru a clarifica aceste asocieri, o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a utilizat proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. Analiza a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul energetic și indicele de masă corporală (IMC).

Rezultatele studiului

Studiul a arătat că un consum zilnic obișnuit de 50 de grame de carne procesată – echivalentul a două felii de șuncă – este asociat cu un risc cu 15% mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2 în următorii 10 ani. De asemenea, consumul zilnic de 100 de grame de carne roșie neprocesată – echivalentul unui steak mic – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet de tip 2.

 

În ceea ce privește carnea de pasăre, consumul zilnic de 100 de grame a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare, dar analiza ulterioară a arătat că această asociere a devenit mai puțin semnificativă, în timp ce asocierile cu diabetul de tip 2 pentru carnea procesată și neprocesată au rămas consistente.

Implicații și concluzii

Profesorul Nita Forouhi, de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit din cadrul Universității Cambridge și co-autor principal al studiului, a declarat: „Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum despre asocierea între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc mai mare de diabet de tip 2. Aceste rezultate susțin recomandările de a limita consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată pentru a reduce numărul de cazuri de diabet de tip 2 în populație.

 

Deși studiul oferă dovezi mai detaliate despre legătura dintre consumul de carne de pasăre și diabetul de tip 2 decât erau disponibile anterior, legătura rămâne incertă și necesită investigații suplimentare.

Studiul a fost realizat folosind date armonizate de la aproape 2 milioane de participanți, ceea ce a permis cercetătorilor să analizeze date individuale și să țină cont mai bine de factorii diferiți care pot influența asocierea între consumul de carne și diabet.


Data actualizare: 30-08-2024 | creare: 30-08-2024 | Vizite: 119
Bibliografie
Chunxiao Li et al.
Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries.
The Lancet Diabetes & Endocrinology, 2024
DOI: 10.1016/S2213-8587(24)00179-7

Sursa imagine: Dreamstime
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de carne procesată, asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență
  • Un studiu care confirmă legătura dintre consumul de carne procesată şi bolile cardiovasculare sau decesul prematur
  • Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială și nevoia de medicamente antihipertensive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum