Persoanele de vârstă mijlocie cu multimorbidități prezintă un risc crescut de demență mai târziu în viață

©

Autor:

Persoanele de vârstă mijlocie cu multimorbidități  prezintă un risc crescut de demență mai târziu în viață
Multimorbiditatea (prezența simultană a două sau mai multe afecțiuni cronice) la vârsta mijlocie este asociată cu un risc mai mare de demență mai târziu în viață, arată un studiu amplu efectuat pe adulții din Marea Britanie, publicat recent în jurnalul medical BMJ. Rezultatele au arătat că riscul este mai mare atunci când condițiile cronice de sănătate se dezvoltă la o vârstă mai tânără, în special înainte de 50 de ani.
Dovezile arată faptul că multimorbiditatea este frecventă, în special la vârste mai înaintate, precum și la persoanele care suferă de demență. Cu toate acestea, până în prezent au lipsit studiile care să examineze dacă multimorbiditatea la vârste mai fragede afectează riscul de demență ulterioară. Pentru a răspunde acestei întrebări, cercetătorii și-au propus să examineze asocierea pe termen lung dintre multimorbiditate la vârstele de 55, 60, 65 și 70 de ani și demența ulterioară.

Descoperirile lor se bazează pe datele colectate de la peste 10.000 de persoane de sex feminin și sex masculin din Marea Britanie care au luat parte la studiul Whitehall II, care analizează asocierea factorilor sociali, comportamentali și biologici asupra sănătății pe termen lung. La recrutarea în studiu, participanții aveau vârste cuprinse între 35 și 55 de ani și nu sufereau de demență.

Pentru studiu, multimorbiditatea a fost definită ca prezența a cel puțin două afecțiuni cronice dintr-o listă predefinită de 13 boli cronice, excluzând demența. Dintre participanți, 6, 6% au avut multimorbiditate la 55 de ani și 32% la 70 de ani. Pe o perioadă mediană de urmărire de 32 de ani, au fost identificate 639 de cazuri de demență. După ce au fost luați în calcul o serie de factori, inclusiv vârsta, sexul, etnia, educația, dieta precum și stilul de viață, multimorbiditatea la vârsta de 55 de ani a fost asociată cu un risc de demență de 2,4 ori mai mare.

Asocierea s-a diminuat progresiv odată cu înaintarea în vârstă la debutul multimorbidității. De exemplu, la vârsta de 65 de ani, debutul multimorbidității înainte de 55 de ani a fost asociat cu un risc de 2,5 ori mai mare de demență, comparativ cu un risc de 1,5 ori mai mare la cei cu debut de multimorbiditate între 60 și 65 de ani. Atunci când cercetătorii au examinat multimorbiditatea mai severă (definită ca trei sau mai multe afecțiuni cronice), importanța vârstei mai mici de debut a multimorbidității pentru riscul de demență a fost accentuată și mai mult.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-02-2022 | creare: 07-02-2022 | Vizite: 429
Bibliografie
Multimorbidity at middle-age linked to higher risk of dementia later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20220203/Multimorbidity-at-middle-age-linked-to-higher-risk-of-dementia-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum