Persoanele care au fost infectate cu COVID-19 prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare

©

Autor:

Persoanele care au fost infectate cu COVID-19 prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare
Potrivit studiului de la Washington University School of Medicine și de la Veterans Affairs, publicat în Nature Medicine, peste 380 de milioane de oameni la nivel global au fost infectați cu virusul încă de la începutul pandemiei.
O analiză aprofundată a datelor federale de sănătate indică faptul că persoanele care au avut COVID-19 prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare în prima lună până la un an după infecție, iar astfel de complicații includ tulburări ale ritmului cardiac, inflamația inimii, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, boala coronariană, atac de cord, insuficiență cardiacă sau chiar deces.
Probleme de acest tip apar chiar și în rândul persoanelor anterior sănătoase, precum și a celor care au avut ușoare simptome atunci când au fost infectați cu COVID-19.

Boala cardiovasculară care se referă la diferite afecțiuni cardiace, tromboză și accident vascular cerebral - este principala cauză de deces în lume. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează faptul că unul din patru americani moare de boli de inimă în fiecare an.

Cercetătorii au analizat înregistrările medicale într-o bază de date menținută de Departamentul pentru Afacerile Veteranilor din SUA, cel mai mare sistem integrat de asistență medicală din țară. Oamenii de știință au creat un set de date controlat care a inclus informații despre sănătate a 153.760 de persoane care au fost testate pozitiv în urma efectuării testelor COVID-19, de la întâi martie 2020 până la 15 ianuarie 2021 și care au supraviețuit în primele 30 de zile de la infectare.

Modelarea statistică a fost utilizată pentru a compara rezultatele cardiovasculare din setul de date COVID-19 cu alte două grupuri de persoane neinfectate cu virusul: un grup de control de peste 5,6 milioane de pacienți care nu au avut COVID-19 în același interval de timp; și un grup de control de peste 5,8 milioane de oameni care au fost pacienți din martie 2018 până în ianuarie 2019, cu mult înainte ca virusul să se răspândească.

În comparație cu cei din grupurile de control fără nicio infecție, persoanele care au fost infectate cu noul COVID-19 au avut cu 72% mai multe șanse de a suferi de boală coronariană, cu 63% mai multe șanse de a avea un atac de cord și 52% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.

În general, cei infectați cu virus au avut cu 55% mai multe șanse decât cei fără COVID-19 de a suferi un eveniment cardiovascular advers major, care include atac de cord, accident vascular cerebral și deces.
Studiul nu include date care implică variantele delta și omicron ale virusului, care au început să se răspândească rapid în a doua jumătate a anului 2021.

sursa: Science Daily
foto: medicine.wustl.edu/news

Data actualizare: 09-02-2022 | creare: 09-02-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
COVID-19 infections increase risk of heart conditions up to a year later, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220207124832.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  •