COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică

©

Autor:

COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
Persoanele externate din spital după vindecarea de COVID-19 par să aibă rate crescute de afectare a organelor (disfuncție multiorganică) comparativ cu indivizi similari din populația generală, potrivit unui nou studiu. Creșterea riscului nu a fost limitată doar la persoanele în vârstă și nu a fost uniformă între grupurile etnice, ceea ce poate sugera că povara pe termen lung a bolilor asociate infectării cu virusul SARS-CoV-2 asupra spitalelor și a sistemelor de asistență medicală este mult mai mare.
Deși COVID-19 este cel mai bine cunoscut pentru că provoacă probleme respiratorii grave, boala poate afecta alte organe și sisteme din corp, inclusiv inima, rinichii și ficatul. Cercetări anterioare au arătat că multe simptome inexplicabile pot continua mai mult de 12 săptămâni de la infectare, însă modelul pe termen lung al afectării organelor după infecție este încă neclar. Pentru a investiga acest lucru, o echipă de cercetători de la Colegiul Universitar din Londra, Universitatea din Leicester și Biroul de Statistică Națională din Marea Britanie și-a propus să compare ratele disfuncției organelor la indivizii cu COVID-19 la câteva luni după externarea din spital, cu un grup de control asociat populației generale.

Descoperirile lor se bazează pe datele colectate de la peste 45.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, majoritatea bărbați, internați în spitalele din Anglia cu COVID-19, care au fost externate în viață până la 31 august 2020. Pe o perioadă medie de urmărire de 140 de zile, aproape o treime din persoanele care au fost externate din spital după COVID-19 acut au fost readmise în spital (14.060 din 47.780) și mai mult de 1 din 10 (5.875) au murit după externare.

Rata bolilor respiratorii, a bolilor cardiovasculare și a diabetului a fost crescută semnificativ la pacienții cu COVID-19. Diferențele în ratele de disfuncție multiorganică între pacienții pozitivi cu COVID-19 și cei negativi au fost mai mari la persoanele cu vârsta mai mică de 70 de ani decât la cei cu vârsta de 70 de ani sau mai mult și în grupurile minoritare etnice, în comparație cu populația albă, cu cele mai mari diferențe observate pentru bolile respiratorii. Diferențele dintre ratele de boală între bărbați și femei au fost în general mici.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-04-2021 | creare: 05-04-2021 | Vizite: 727
Bibliografie
Increased rates of organ damage after discharge from hospital with COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331204431.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • COVID-19, o povară masivă asupra sănătății pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum