Pentru prima dată se pune problema unei reevaluări a sindromului morții subite a sugarului
©
Autor: Irimia Monica Cristiana
![Pentru prima dată se pune problema unei reevaluări a sindromului morții subite a sugarului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=36187.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Sindromul morții subite a sugarului (SMSS) rămâne o problemă alarmantă - în jur de 300-400 de cazuri sunt raportate anual în Anglia și în Țara Galilor. Sindromul este definit ca moartea bruscă și inexplicabilă a unui bebeluș fără ca acesta să sufere de vreo boală. Cauza morții rămâne inexplicabilă în aproximativ două treimi dintre cazurile de acest gen și aceste decese sunt cel mai adesea clasificate drept sindrom de moarte bruscă la sugar. Printre factorii de risc se numără: fumatul (unul sau ambii părinți fumează), dormitul cu fața în jos a copilului, dar și conviețuirea cu un părinte care a consumat alcool sau droguri. Cu toate acestea, SMSS a scăzut dramatic din anii 1990, în urma unor campanii de siguranță a bebelușilor în somn.
Lucrarea intitulată „Qualitative analysis of serious case reviews into unexpected infant deaths” a avut ca scop revizuirea cazurilor grave de acest fel în Anglia, din aprilie 2011 până în martie 2014. Sunt prezentate cazuri în care pentru sugari cu vârste cuprinse între 0-2 ani nu s-a găsit nicio explicație medicală sau criminalistică clară în privința morții, care a fost catalogată drept subită. Sunt organizate evaluări serioase ale cazurilor pentru a îmbunătăți modul în care profesioniștii și agențiile lucrează individual și colectiv pentru a proteja și promova bunăstarea copiilor.
Cercetătorii au avut acces la 27 dintre cele 30 de cazuri înregistrate în acea perioada de timp. Ei au descoperit că în 18 cazuri părinții nu au colaborat cu profesioniștii, 18 familii sufereau de dependență de alcool sau de droguri, au existat 14 cazuri de probleme legate de sănătatea mintală a părinților, în 13 cazuri părinții aveau cazier judiciar și au existat nouă cazuri de abuz domestic. Analiza celor 27 de comentarii a subliniat, de asemenea, că 18 decese au avut loc în medii de somn foarte periculoase. Dr. Garstang a afirmat că cercetarea a constatat faptul că neglijența îndelungată din parte familiilor a fost o trăsătură proeminentă în 15 din cele 27 de cazuri.
Jenny Ward, director de servicii la The Lullaby Trust a comentat: „Încurajăm acest studiu, care demonstrează necesitatea urgentă de a asigura o consiliere mai eficientă asupra somnului pentru toți părinții și infirmierii, pentru familiile deosebit de vulnerabile, unde un sprijin suplimentar este cel mai adesea necesar. Studiul ar putea salva în cele din urmă viețile copiilor.”
Lucrarea publicată în Archives of Disease in Childhood a concluzionat că este nevoie de o mai mare atenție cu privire la modul cel mai adecvat în care putem sprijini astfel de familii mai vulnerabile. Dr. Garstang a adăugat: „O provocare râmâne, însă, modul în care noi să putem comunica aceste mesaje, aceste măsuri de siguranță în somn, către familiile cu risc ridicat, care pot fi greu de abordat.”
„În ciuda a 25 de ani de campanii pentru un somn în condiții de siguranță, unii părinți încă nu primesc, nu aud, nu înțeleg sau nu aleg să urmeze aceste sfaturi, ceea ce înseamnă că mulți sugari sunt expuși unor factori crescuți de risc. Trebuie să sprijinim aceste familii și să le oferim ajutorul și consilierea noastră.”
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 02-08-2018 | creare: 02-08-2018 | Vizite: 946
Bibliografie
First ever study of serious case reviews of sudden unexpected infant deaths conducted, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180726161055.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetările arată beneficiile naturii pentru sănătatea mintală a elevilor
- Copiii care se culcă devreme au un microbiom intestinal mai bogat și o eficiență mai bună a somnului
- Dieta fast-food înainte de sarcină poate afecta calitatea laptelui matern și sănătatea bebelușului
- Lăsarea copilului să plângă până adoarme nu îi afectează sănătatea
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni