Lăsarea copilului să plângă până adoarme nu îi afectează sănătatea

©

Autor:

Lăsarea copilului să plângă până adoarme nu îi afectează sănătatea
Sleep training-ul, respectiv educarea somnului copilului astfel încât să adoarmă singur, fără prezența sau intervenția părinților, este un subiect controversat în domeniul parenting-ului, pentru că mulți părinți nu concep ideea de a-și lăsa micuții să plângă singuri până adorm. În plus, criticii metodelor bazate pe ideea de extincție au invocat deseori posibile efecte negative pentru sănătatea copiilor, în special asupra aspectelor psihice, pe care le-ar avea această practică.

O echipă de cercetători de la Temple University din SUA a analizat obiceiurile de somn a 43 de perechi de părinți și bebeluși, aceștia din urmă având vârste cuprinse între 6 și 16 luni și confruntându-se cu probleme legate de somn.

Perechile au fost împărțite în 3 grupuri astfel:
  • grupul „extincției graduale” (creșterea treptată a timpului în care copiii erau lăsați să plângă singuri până la intervenția părintelui, de la 2 la 35 de minute);
  • grupul „bedtime fading (părinții stăteau alături de copil până când acesta adormea, iar ora de culcare era treptat tot mai târzie);
  • grupul de control, unde nu s-a realizat nicio intervenție legată de somn.

După 3 luni în aceste noi condiții de somn, s-a observat că micuții din primul grup:
  • adormeau mult mai repede;
  • se trezeau mai rar în timpul nopții;
  • durata totală a somnului era mai mare decât a copiilor din celelalte grupuri.

Cercetătorii au măsurat și nivelul de cortizol (hormonul stresului) al copiilor și nu s-a observat nicio diferență semnificativă între cei care au plâns înainte de culcare și cei care nu. De asemenea, nici părinții nu au observat o modificare în ceea ce privește stresul copiilor sau atașamentul dintre ei.

Cercetătorii speră ca prin aceste rezultate să ajute părinții să înceapă să își schimbe atitudinea față de metodele de educare a somnului care pot implica plânsul, dar care pot, pe de altă parte, să reducă semnificativ privarea de somn a întregii familii (o situație care s-a arătat că poate avea efecte negative - de exemplu contribuie la depresia mamei).

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 30-05-2016 | creare: 30-05-2016 | Vizite: 1082
Bibliografie
Letting your baby cry itself to sleep won't harm its health, new research finds, link: http://www.sciencealert.com/babies-can-be-safely-left-to-cry-themselves-to-sleep-new-research-says
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!