Părinții subestimează expunerea copiilor la fumatul pasiv

©

Autor:

Părinții subestimează expunerea copiilor la fumatul pasiv
În Statele Unite, patru din zece copii sunt expuși la fumatul pasiv, potrivit American Heart Association. Un nou studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv sugerează că părinții care fumează se bazează în mod eronat pe propriile simțuri pentru a detecta prezența fumului de țigară în aer.

Cercetătorii spun că această încredere în propriile senzații conduce la aprecierea greșită a momentului și locului în care copiii sunt expuși la fumul de țigară. Nimeni nu a pus problema în felul acesta până acum, dar ea este foarte importantă în contextul dezbaterilor din prezent legate de fumatul în locuri publice, deoarece oamenii pot fi expuși fără sa fie conștienți de acest lucru.

Neînțelegeri și concepții eronate

Studiul a constat în chestionarea a 65 de părinți fumători cu copii mici din Israel. Cercetătorii au descoperit numeroase presupuneri greșite și o lipsă de conștientizare a momentului și locului în care copiii erau expuși la fumul de țigară. Cei care au condus studiul au ajuns la concluzia că mulți dintre părinți consideră că iau măsuri adecvate pentru a-și proteja copiii de daunele pe care le poate produce fumul, însă mulți dintre ei nu sunt conștienți de toate formele de expunere și prin urmare nu iau măsuri suficiente în această privință.

Cercetătorii au comparat răspunsurile cu privire la expunerea la fumatul pasiv ale părinților participanți și descoperiri recente științifice. Aceștia au realizat faptul că în condițiile în care părinții nu vedeau sau simțeau miros de fum, aceștia credeau că cei mici nu sunt expuși. Ei au explicat faptul că studii precedente au arătat că 85% din cantitatea de fum produsă e invizibilă și multe componente din acesta sunt inodore. Mai mult decât atât, fumătorii nu se pot baza pe propriul lor simț olfactiv devreme ce acesta este afectat de fumat.

Alți părinți credeau că dacă fumau lângă o fereastră, pe balcon, într-o zonă special amenajată sau dacă aeriseau camera după ce fumau, copiii lor nu ar fi expuși. Însă cercetătorii afirmă că testele de urină realizate acestor copii arată că au un nivel dublu de cotinină, un metabolit al nicotinei.

Unii părinți au considerat faptul că fumatul în mașină cu geamurile deschise nu le-ar afecta copiii. Adevărul este că nivelul de particule dăunătoare din interiorului mașinii unui fumător ar putea fi chiar mai crescut decât într-un bar unde clienții fumează în voie. Studiul a arătat că cei mici aveau biomarkeri serici ridicați timp de 24 de ore după ce au fost expuși la fumatul unei singure țigări în mașină. De asemenea, expunerea la un nivel scăzut pe o perioadă lungă de timp are efect cumulativ, iar în timp aceasta poate fi cauza unor daune permanente în dezvoltarea pulmonară și cardiovasculară a copiilor.

Oamenii de știință spun că pentru a-i proteja pe cei mici de fumatul pasiv, este esențial ca părinții să fie convinși de faptul că expunerea se produce, chiar dacă ei înșiși nu văd fumul sau nu percep mirosul.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 02-03-2018 | creare: 02-03-2018 | Vizite: 664
Bibliografie
Children`s exposure to secondhand smoke may be vastly underestimated by parents, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-children-exposure-secondhand-vastly-underestimated.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce efecte are fumatul pasiv la copii?
  •