Rutina de a face sport de 2-3 ori pe săptămână te poate scăpa de insomnii

©

Autor:

Rutina de a face sport de 2-3 ori pe săptămână te poate scăpa de insomnii
Studiul publicat în jurnalul BMJ Open evidențiază legătura dintre exercițiile fizice regulate, efectuate de 2-3 ori pe săptămână pe termen lung, și un risc scăzut actual de insomnie, precum și capacitatea de a dormi între 6 și 9 ore pe noapte, conform recomandărilor. Cercetările anterioare au indicat că activitatea fizică promovează un somn de mai bună calitate și poate îmbunătăți simptomele insomniei cronice, însă contribuția specifică a factorilor precum genul, vârsta, indicele de masă corporală (IMC), starea generală de sănătate și tipul de exercițiu fizic la această asociere rămâne neclară.
Pentru a investiga aceste aspecte, cercetătorii au evaluat frecvența, durata și intensitatea activității fizice săptămânale, simptomele de insomnie, durata somnului nocturn și somnolența diurnă în rândul adulților de vârstă mijlocie din 21 de centre din nouă țări europene, implicând 4.399 de participanți. Aceștia au fost monitorizați pe o perioadă de 10 ani, raportându-și activitatea fizică și simptomele de insomnie la începutul studiului și după 10 ani.

Rezultatele arată că 37% dintre participanți au rămas inactivi pe parcursul studiului, în timp ce 25% au fost constant activi. Participanții din Norvegia au fost cei mai predispuși să rămână activi, în timp ce cei din Spania și Estonia au fost cei mai inactivi. Participanții activi constant au fost, în general, bărbați mai tineri, cu o greutate ușor mai mică, nefumători și angajați.

După ajustarea pentru vârstă, sex, IMC, istoricul fumatului și centrul de studiu, participanții activi constant au avut un risc semnificativ mai scăzut (42%) de a avea dificultăți în a adormi, 22% mai puțin probabil să prezinte orice simptome de insomnie și cu 40% mai puțin probabil să raporteze 2 sau 3 simptome de insomnie. De asemenea, simptomele de insomnie au fost asociate independent cu vârsta, genul feminin și greutatea.

În ceea ce privește durata totală a somnului nocturn și somnolența diurnă, participanții activi constant au fost cei mai predispuși să aibă un somn normal, în timp ce cei inactivi constant au avut cea mai mică probabilitate de a fi în această categorie. Participanții activi constant au fost cu 55% mai predispuși să aibă un somn normal și cu 52% mai puțin probabil să fie aibă un somn lung (9 ore sau mai mult).

Cercetătorii recunosc limitările studiului, inclusiv incapacitatea de a evalua obiectiv schimbările nivelurilor de activitate fizică între cele două puncte de timp și dependența de autoevaluare prin chestionar. Totuși, concluzionează că rezultatele lor confirmă studiile anterioare privind efectul benefic al activității fizice asupra simptomelor de insomnie, subliniind în același timp importanța consistenței exercițiilor fizice în timp, deoarece asocierea a fost pierdută pentru subiecții inițial activi care au devenit inactivi.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 27-03-2024 | creare: 27-03-2024 | Vizite: 242
Bibliografie
Consistently exercising 2–3 times a week over the long term linked to lower current insomnia risk, link: https://medicalxpress.com/news/2024-03-week-term-linked-current-insomnia.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Somnul agitat ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Parkinson
  •