Parafinele clorurate cu lanț scurt identificate în jucării și căști: un studiu arată riscurile pentru sănătatea umană
Autor: Teodorescu Mihai
![Parafinele clorurate cu lanț scurt identificate în jucării și căști: un studiu arată riscurile pentru sănătatea umană](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44112.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu revizuit recent publicat în Environmental Science: Processes & Impacts atrage atenția asupra folosirii parafinelor clorurate (n.r. un tip de substanțe chimice care pot crește riscul de cancer) într-o gamă largă de produse de zi cu zi vândute în America de Nord.
Pentru studiu, cercetătorii au testat mai multe produse de zi cu zi achiziționate în Canada și au descoperit parafine clorurate cu lanț scurt în mai mult de 85% dintre produsele testate, inclusiv în căști, jucării din plastic, îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală și vopsele de interior. „Am fost uimiți să găsim parafine clorurate în aceste tipuri de produse. Orice părinte ar fi îngrijorat să știe că jucăriile folosite de către copiii lor conțin substanțe chimice care cauzează cancer. Este important să ne protejăm copiii și publicul larg de aceste substanțe nocive”, a declarat co-autorul studiului, Hui Peng, profesor asistent de chimie la Universitatea din Toronto.
Parafinele clorurate cu lanț scurt sunt substanțe chimice folosite pentru a face produsele mai flexibile și mai rezistente la apă și la căldura extremă, considerate extrem de toxice și asociate cu un risc ridicat de cancer la om. În ciuda interdicției de utilizare în Canada, parafinele clorurate sunt încă utilizate în multe alte țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
Descoperirea parafinelor clorurate cu lanț scurt în produsele de zi cu zi este alarmantă. Potrivit autorilor, este important să se ia măsuri pentru a reduce expunerea la aceste substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană. Studiul actual ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru industria producătoare și pentru consumatori, pentru a alege produse mai sigure și pentru a cere aplicarea unor interdicții la nivel național și internațional.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum