Paracetamol (Tylenol, Motrin, Benadryl Rolaids) â€" alte milioane de capsule scoase de la vanzare de Johnson & Johnson
Data publicării: 21-01-2010
Este vorba despre a doua initiativa, in mai putin de o luna, a companiei de a-si scoate de la comercializare unele produse pe baza de paracetamol din cauza acestei carente in procesul de fabricatie. Societatea Johnson & Johnson si-a atras critici severe din partea forurilor federale de reglementare, care sunt de parere ca oficialii companiei nu au rectionat suficient de prompt la plangerile formulate de catre consumatori, nu au abordat problema amanuntit si nu a informat imediat Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) .
Masura de retragere de pe piata vizeaza o serie de loturi ce contin produse pe baza de paracetamol, si anume Tylenol regular si forte, Tylenol pentru copii, Tylenol cu actiune timp de opt ore, Tylenol pentru artrita, Tylenol PM, Motrin pentru copii, Motrin IB, Benadryl Rolaids, Simply Sleep si aspirina St. Joseph. Potrivit declaratiilor date de oficialii FDA si reprezentantii McNeil Consumer Healthcare Products, din cadrul Johnson & Johnson, nu se cunoaste numarul exact de cutii cu medicamente scoase de la comercializare, acesta fiind de ordinul milioanelor. Produsele respective erau disponibile pe piata farmaceutica din Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite si Fiji.
Conform informatiilor avansate de FDA, numarul celor care s-au imbolnavit in urma tratamentului cu aceste medicamente se ridica la aporximativ 70 de persoane, simptomele prezentate de acestia cuprinzand stari devgreata, dureri de stomac, varsaturi si diaree. Mirosul emanat de medicamentele afectate s-a dovedit a fi cauzat de o cantitate mica de produs chimic utilizat la tratarea paletilor de lemn cu care se transportau produsele, au declarat reprezentantii Johnson & Johnson. Agentii FDA care au investigat cazul precizeaza ca substanta chimica respectiva se poate infiltra in aer si provine dintr-o unitate de ambalare din Las Piedras, Puerto Rico. Compania New Brunswick, cu sediul in statul New Jersey, investigheaza circumstantele in care s-a produs contaminarea medicamentelor si va opri distribuirea prin intermediul paletilor de lemn a produselor fabricate din aceleasi materiale, inaintand o cerere catre furnizori de a proceda in mod similar.
Oficialii FDA subliniaza faptul ca cei de la McNeil au fost instiintati de aceasta problema inca de la inceputul anului 2008, insa, cu exceptia unor investigatii limitate, nu au luat masuri de siguranta. „McNeil trebuia sa actioneze mai repede”, este de parere Deborah Autor, directorul Biroului de Conformitate al Centrului de Cercetare si Evaluare a Medicamentelor, din cadrul FDA. „Atunci cand ceva nu miroase bine, la propriu sau la figurat, companiile farmaceutice trebuie sa investigheze agresiv cazul si sa ia toate masurile necesare pentru a solitiona problema”, a completat aceasta.
Potrivit declaratiilor date de Deborah Autor, McNeil Consumer Healthcare Products a primit o scrisoare de avertizare din partea reprezentantilor FDA, in care companiei i se atragea atentia privind incalcarea standardelor de fabricatie, neraportarea in timp util a problemelor aparute, precum si lipsa masurilor de investigare a acestora. Johnson & Johnson are la dispozitie 15 zile pentru a raspunde acuzatiilor aduse si a explica de ce situatia nu a fost facuta publica mai devreme.
Din aceleasi cauze ca si in prezent, McNeil a mai scos de la vanzare, in luna noiembrie a anului trecut, o serie de capsule de Tylenol pentru artrita. Cu aproximativ trei saptamani in urma, compania a extins aceasta masura asupra unor loturi suplimentare de capsule Tylenol, utilizate ca analgezic in tratamentul artritei. Desi nu au fost raportate simptome de imbolnavire (respectiv stari de greata) legate de loturile de medicamente retrase recent de pe piata, reprezentantii McNeil au declarat ca extinderea acestei masuri de siguranta vizeaza produse care ar putea fi afectate de aceleasi probleme de fabricatie. De asemenea, compania colaboreaza cu FDA pentru a remedia situatia si a identifica modul optim de actionare in vederea solutionarii acestor carente.
In alta ordine de idei, procurorii federali din Boston atrag atentia ca Johnson & Johnson a facut discounturi de zeci de milioane de dolari institutiilor de ingrijire medicala, pentru ca acestea, la randul lor, sa poata include cat mai multi pacienti in programul de tratament cu medicamentul revolutionar contra schizofreniei produs de compania farmaceutica. Plangerile formulate de agentii guvernamentali scot la iveala faptul ca J&J a facut reduceri substantiale catre Omnicare Incorporated – cel mai mare distribuitor, la nivel national, de produse cu prescriptie medicala catre azilele de batrani –, in schimbul recomandarii farmacistilor Omnicare ca pacientii acestor institutii sa fie tratati cu Risperdal, desi in multe dintre cazuri acesta nu reprezenta o optiune terapeutica adecvata. Reactia oficialilor J&J a fost aceea ca „vor aborda procesul intentat de catre Guvern in instanta”, fiind de parere ca „discounturile facute sunt legale si adecvate”.
Sursa: FarmaBlu.ro,
21-01-2010, Vizualizari 1750