Parabenii

©

Autor:

Parabenii

Parabenii sunt reprezentați de anumite substanțe chimice cunoscute sub denumirea de paraoxibenzoați, care sunt utilizate în fabricarea cosmeticelor, pe post de conservant, datorită capacității de a proteja aceste produse împotriva contaminării cu diferiți agenți patogeni (precum bacterii, etc.) şi pentru a le prelungi perioada de valabilitate.

Parabenii utilizați în industria produselor cosmetice rezultă în urma prelucrării acidului benzoic diluat în fenoxietanol, ambele substanțè chimice cu proprietăți de conservare.

Pe lângă parabenii utilizați în industria cosmetică, mai sunt descrişi anumiți parabeni utilizați în industria alimentară, precum E219 şi E214, care au rolul de a conserva produsele alimentare şi de a le proteja îmotriva contaminării cu diferiți agenþi patogeni (precum fungi, bacterii, etc.).

Inițial, parabenii au fost incluşi în industria produselor cosmetice pentru a înlocui alte substanțe chimice utilizate pe post de conservant, precum formaldehidele. Ulterior, cercetările efectuate în acest sens au demonstrat potențialul cancerigen al parabenilor. Testele utilizate în laboratoarele de studiu, pe animale de experiență, au demonstrat efectul cancerigen a acestor substanțe chimice asupra şobolanilor.

Cel mai frecvent utilizați parabeni în industria produselor cosmetice sunt metilparabenul, isobutilparabenul, etilparabenul şi propilbarabenul.

Aceste substanțe chimice sunt utilizate foarte frecvent în fabricarea produselor cosmetice datorită prețului redus (sunt extrem de ieftine) şi a eficienței dovedite de conservare a produselor respective. [1], [2], [3]

Potențial efect cancerigen al parabenilor?

Deşi multe persoane consideră aceste substanțe chimice ca fiind lipsite de reacții adverse sau efecte negative, numeroase cercetări susțin efectul cancerigen al parabenilor.

Siguranța utilizării parabenilor în industria produselor cosmetice a fost pusă sub semnul întrebării în urma unor studii efectuate care au demonstrat implicarea deodorantelor care conțin concentrații crescute de parabeni în componență în apariția cancerului de sân.

De asemenea, anumiți cercetători susțin faptul că parabenii perturbă mecanismul de funcționare a sistemului endocrin şi activitatea unor substanțe hormonale.

Conform oamenilor de ştiință, anumite afecțiuni neoplazice, precum cancerul de piele şi cel testicular, pot fi determinate de produsele cosmetice cu conținut crescut de parabeni, din cauza faptului că acele produse vin în contact direct cu pielea, la nivelul căreia sunt absorbite. Astfel, administrarea îndelungată a produselor cosmetice „bogate” în parabeni poate avea efecte nocive asupra pielii.

Un studiu efectuat în cadrul unei universități din Anglia, coordonat de către medicul oncolog Phillipa Darbre, în rândul a 20 de femei diagnosticate cu neoplasm mamar care utilizau în mod frecvent produse cosmetice cu conținut crescut de parabeni, a demonstrat faptul că în 18 din cele 20 de cazuri, parabenii erau prezenți la nivelul formațiunii tumorale maligne.

Riscul crescut de apariție a neoplasmului mamar în cazul femeilor care utilizează timp îndelungate cosmetice cu concentrații crescute de parabeni oate fi explicat prin faptul că aceste substanțe cosmetice determină alterarea mecanismuli de acțiune a hormonilor estrogeni, cu stimularea excesivă a sintezei acestora. Astfel, un nivel crescut de hormoni estrogeni reprezintă un factor de risc direct în apariția neoplasmului mamar.

Existența unei legături între deodorantele care dețin parabeni în componență şi riscul de apariție a neoplasmului mamar este susținută de anumite studii realizate în rândul femeilor care au utilizat frecvent astfel de produse cosmetice şi care au fost diagnosticate ulterior cu neoplasm mamar. În numeroase cazuri, formațiunea tumorală malignă era localizată în orțunea superioară a sânului (cadranul supero-extern), în regiunea aflată în vecinătatea axilei. [1], [2], [3]

Recomandări în privința parabenilor

Deşi până în momentul de față nu există o altă substanță chimică cu proprietăți de conservare la fel de puternice, specialişti recomandă excluderea parabenilor din industria produselor cosmetice şi renunțarea la produsele cosmetice care dețin parabeni în componență.

Specialiştii recomandă igienizarea regiunii axilare cu apă şi săpun şi înlocuirea deodorantelor cu o soluție obținută în urma amestecului de apă şi bicarbonat de sodiu.

De asemenea, specialiştii recomandă înlocuirea produselor cosmetice care dețin parabeni în componență cu produse organice, precum uleiul de lavandă, uleiul de nucă de cocos, uleiul de rozmarin, vitamine (C, A sau E), etc. [1], [2], [3]


Data actualizare: 08-10-2023 | creare: 02-08-2018 | Vizite: 1172
Bibliografie
1. Parabens in Cosmetics, link: https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.htm
2. Parabens and their effects on the endocrine system, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0303720718301060
3. Should People Be Concerned about Parabens in Beauty Products?, link: https://www.scientificamerican.com/article/should-people-be-concerned-about-parabens-in-beauty-products/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: