Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?

©

Autor:

Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?

Alături de cancerul rectal, cancerul de colon printre cele mai frecvente afecțiuni neoplazice localizate la nivelul tractului gastrointestinal, cu risc crescut de morbiditate şi mortalitate.

Cancerul de colon se caracterizează prin apariția, la nivelul intestinului gros, a unei formațiuni tumorale cu caractere de malignitate, care determină apariția unor manifestări clinice specifice afectării aparatului digestiv, cu alterarea profundă a calității vieții şi risc crescut de metastazare şi deces, în absența depistării şi administrării tratamentului corespunzător.

Conform statisticilor GLOBOCAN efectuate în anul 2012, cancerul de colon se află pe locul trei din punct de vedere al frecvenței, fiind devansat de cancerul pulmonar şi cancerul de sân.

Incidența cancerului de colon este mult mai mare în țările dezvoltate, comparativ cu țările aflate în curs de dezvoltare. Conform studiilor efectuate, incidența maximă a cancerului de colon a fost întregistrată în Oceania, în țările europene şi în America de Nord.

Incidența maximă a cancerului de colon a fost înregistrată între vârstele de 60 şi 70 de ani. [1], [2], [4], [7]

Cauze şi factori de risc

S-a dovedit că tumorile maligne ale colonului apar în urma interacțiunii susceptibilității genetice a organismului gazdă cu factorii de mediu.
Conform studiilor efectuate, aproximativ 5-10% din totalitatea cazurilor de neoplasm de colon apar pe fondul unei predispoziții genetice, celelalte 90-95% de cazuri fiind forme sporadice, fără determinism genetic.

Factorii de risc care pot determina apariția tumorilor maligne ale colonului sunt reprezentați de următoarele aspecte:

  • Ereditatea (factorul genetic). Persoanele diagnosticate în antecedente cu polipoză adenomatoasă familială prezintă risc crescut de a dezvolta tumori maligne la nivelul intestinului gros.
  • Alimentația bogată în grăsimi, carne roşie (alimentația hiperproteică) şi săracă în legume, fructe, fibre şi carne de peşte
  • Fumatul
  • Consumul de alcool
  • Infecția cu virusul Papiloma uman
  • Administrarea medicamentelor hormonale, precum anticoncepționale orale, estrogeni sau Tamoxifen
  • Colecistectomie în antecedente
  • Antecedente personale patologice de boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă, boala Crohn)
  • Radioterapie în antecedente. [1], [3], [4], [5], [6], [7], [8]


Stadializarea cancerului de colon

Stadiul clinic de evoluție tumorală este deosebit de important pentru evaluarea prognosticului bolii şi administrarea tratamentului corespunzător.

Stadializarea TNM este o clasificare a formațiunilor tumorale maligne în funcție de caracterele şi evoluția lor histologică, care utilizează un limbaj comun codificat prin intermediul căruia medicii specialişti descriu formațiunea tumorală şi extinderea sa la nivelul structurilor învecinate.

T - tumoră

T0 - absența formațiunii tumorale
Tis - carcinom in situ (formațiune tumorală malignă limitată la nivel intraepitelial sau intramucos)
T1 - tumoră localizată la nivelul mucoasei şi a submucoasei
T2 - tumoră localizată la nivelul muscularei
T3 - tumoră localizată la nivelul subseroasei
T4 - extinderea formațiunii tumorale la nivelul organelor şi a structurilor învecinate şi chiar a la nivel peritoneal.

N - afectare ganglionară

N - absența metastazelor ganglionare
N1 - interesarea a 1-3 ganglioni limfatici regionali de către procesul metastazant
N2  -interesarea a peste 4 ganglioni limfatici regionali de căre procesul metastazant.

M - metastaze

M0 - absența metastazelor
M1 - apariția metastazelor la distanță de procesul tumoral. [1], [2]

Semne şi simptome clinice

Boala debutează insidios. În formele incipiente de evoluție, cancerul de colon prezintă manifestări clinice nespecifice, precum subfebrilitate, scădere în greutate, inapetență, manifestări clinice datorate apariției sindromului anemic (astenie, paloare tegumentară, cefalee, amețeli, dispnee de efort, tahicardie, palpitații, hipotensiune arterială).

De asemenea, pot fi descrise cazuri rare în care neoplasmul de colon debutează prin apariția unei complicații, precum ocluzie intestinală, abdomen chirurgical acut sau perforație intestinală.

Pe parcursul evoluției bolii, apar manifestări clinice specifice afectării intestinale, precum:

  • Tulburări ale tranzitului intestinal (constipație în cazul neoplasmului de colon stâng, diaree în cazul neoplasmului de colon drept, falsa diaree in cazul tumorilor maligne stenozante localizate la nivelul colonului sigmoid)
  • Sângerări rectale
  • Tenesme rectale însoțite de necesitatea imperioasă de defecație, care este falsă, fără eliminarea materiilor fecale
  • Disconfort sau dureri abdominale cu caracter colicativ, persistente.


În cazul cancerului de colon în stadiu avansat, formațiunea tumorală poate creşte în dimensiuni, determinând apariția unor manifestări clinice specifice sindromului de compresiune existent la acel nivel: compresiunea ureterului duce la apariția ureterohidronefrozei, afectarea vezicii urinare duce la apariția disuriei, a polachiuriei şi a hematuriei; extinderea tumorii la nivelul stomacului determină scădere rapidă în greutate, diaree incoercibilă cu alimente nedigerate, dureri abdominale şi halenă; extinderea la nivel duodenal determină apariția vărsăturilor şi întreruperea tranzitului intestinal; extinderea procesului tumoral, cu afectarea structurilor osoase şi apariția durerilor sacrate şi dorsale.

Manifestările clinice specifice metastazării cancerului de colon sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:


Diagnostic

Diagnosticul de cancer de colon se pune pe baza anamnezei (motivele internării-prezența simptomelor descrise anterior, antecedente patologice familiale şi personale, factori de risc), a examenului clinic (prezența semnelor clinice descrise anterior) şi a investigațiilor paraclinice (colonoscopie, clisma baritată, radiografia abdominală simplă, ecografie abdominală, radiografie toracică, CT, RMN, PET-CT, PET-RM, urografie intravenoasă, radiografie gastroduodenală, determinarea CEA şi a CA 19-9).

Confirmarea diagnosticului de tumoră malignă a colonului se realizează în urma efectuării examenului histopatologic.

Investigații paraclinice

  • Colonoscopia este investigația de elecție utilă pentru depistarea tumorilor maligne localizate la nivelul intestinului gros. Colonoscopia este utilă pentru decelarea localizării formatiunii tumorale, a dimensiunilor şi caracterelor formațiunii tumorale şi pentru efectuarea de biopsii, în vederea efectuării examenului histopatologic.
  • Clisma baritată este utila pentru decelarea formațiunilor tumorale, în cazul lipsei de identificare a tumorii prin colonoscopie sau în cazul imosibilității examinarii formațiunii tumorale datorită caracterului stenozant al acesteia din urmă. Aspectul cancerului de colon pe clisma baritată este acela de „nişă”, „stenoză” sau „lacună”.
  • Radiografia abdominală poate indica prezența ocluziei intestinale apărută pe fondul neoplaziei colonice. Imaginile radiografice specifice ocluziei intestinale sunt reprezentate de nivelele hidroaerice la nivelul intestinului subțire şi gros şi distensia gazoasă localizată deasupra obstacolului colonic.
  • Ecografia abdominală poate indica prezența metastazelor hepatice.
  • Radiografia toracică poate indica prezența metastazelor pulmonare.
  • Tomografia computerizată (CT) poate oferi informații cu privire la tumora colonicâ şi cu privire la metastaze (inclusiv cele ganglionare).
  • Rezonanța magnetică nucleară (RMN) permite vizualizarea tumorii la nivelul intestinului gros şi cu privire la posibilele metastaze (hepatice, pulmonare).
  • Urografia intravenoasă poate indica extinderea procesului tumoral la nivelul ureterului sau a bazinetului.
  • Radiografia gastroduodenală poate indica extinderea procesului tumoral la nivelul stomacului sau a duodenului.
  • Determinarea antigenului carcinoembrionar (CEA) şi a markerului tumoral CA 19-9 sunt utile pentru aprecierea prognosticului bolii şi depistarea recidivelor tumorale. [1], [3], [4], [5], [6], [7], [8]


Tratament

Tratamentul cancerului de colon presupune realizarea intervenției chirurgicale urmată de chimioterapie şi radioterapie adjuvantă.

În cazul neoplasmului de colon aflat în stadii incipiente se efectuează rezecția radicală a porțiunii de colon la nivelul căruia este situată tumora, excizia mezocolonului aferent şi excizia grupelor de ganglioni limfatici regionali.

În cazul tumorilor maligne localizate la nivelul colonului drept se efectuează hemicolectomie dreaptă cu anastomoză ileo-colonică mecanică sau manuală.

În cazul neoplasmului de colon stâng se efectuează colectomie segmentară stângă înaltă.

Intervenția chirurgicală efectuată în cazul tumorilor maligne localizate la nivelul colonului descendent presupune hemicolectomie stângă.

Neoplasmul colonului sigmoid impune collectomie segmentară stângă joasă.

Tratamentul chimiotrapic se administrează postoperator, în cazul tumorilor colonice însoțite de afectarea ganglionilor limfatici sau în cazul apariției unor semne de prognostic negativ, care pot indica apariția recidivelor tumorale (grad de diferențiere scazut a fragmentelor tumorale obținute în urma efectuării biopsiei, invazie perineurală sau vasculară). [1], [2], [3], [6], [7], [8]


Data actualizare: 09-07-2018 | creare: 09-07-2018 | Vizite: 3845
Bibliografie
1. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, București, 2018
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. Colon cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
4. Everything you need to know about colon cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496.php
5. Signs and Symptoms of Colorectal Cancer, link: https://www.cancer.org/latest-news/signs-and-symptoms-of-colon-cancer.html
6. Colon cancer, link: https://medlineplus.gov/ency/article/000262.htm
7. Colorectal Cancer—Patient Version, link: https://www.cancer.gov/types/colorectal
8. 6 Things to Know About Colon Cancer, link: https://health.usnews.com/wellness/health-buzz/slideshows/6-things-to-know-about-colon-cancer
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon
  • Semne de cancer de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum