Pacienții cu risc crescut de infarct ar putea beneficia de un tratament pe termen lung cu anticoagulante
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu clinic prezentat în cadrul sesiunilor È™tiinÈ›ifice ale SCAI (Society for Cardiovascular Angiography & Interventions) examinează criteriile propuse de către Societatea Europeană de Cardiologie pentru utilizarea pe termen lung a mai mult de un anticoagulant în cazul pacienÈ›ilor care au suferit o intervenÈ›ie coronariană percutană.
Conform cercetării, o astfel de abordare terapeutică ar putea aduce beneficii semnificative pentru pacienÈ›ii cu risc ridicat de atac de cord. Studiul a confirmat că pacienÈ›ii care îndeplinesc criteriile propuse de ghidurile ESC prezintă un risc crescut de complicaÈ›ii legate de coagularea sângelui în arterele coronare. Astfel, aceÈ™ti pacienÈ›i ar putea beneficia de un tratament pe termen lung cu mai mult de un anticoagulant.
Analiza a inclus peste 11.700 de pacienÈ›i cu sindrom coronarian acut sau cronic care au fost supuÈ™i intervenÈ›iei coronariene percutane într-un centru de îngrijire terÈ›iară important între anii 2012 È™i 2019. PacienÈ›ii au fost grupaÈ›i în funcÈ›ie de riscul trombotic: scăzut, mediu È™i ridicat, conform criteriilor ESC. Obiectivul principal al studiului a fost de a evalua evenimentele cardiovasculare adverse majore la un an de la intervenÈ›ie. Cei mai mulÈ›i dintre participanÈ›ii la studiu (aproape 5.300) prezentau un risc trombotic mediu, în timp ce peste 32% (echivalentul a 3.860 de persoane) prezentau un risc trombotic ridicat.
Rezultatele au arătat că riscul de evenimente cardiovasculare adverse majore pe termen de un an a fost crescut în cazul pacienÈ›ilor cu risc mediu È™i ridicat, în comparaÈ›ie cu cei cu risc scăzut, rata de deces È™i de infarcte miocardice fiind semnificativ mai ridicată în grupurile cu risc mediu sau ridicat. Profesorul George Dangas, specialist în cardiologie È™i chirurgie vasculară, autorul principal al studiului È™i preÈ™edintele ales al SCAI, subliniază importanÈ›a studiului actual în determinarea celei mai bune terapii de diluare a sângelui pentru fiecare pacient în parte.
Studiul aduce noi perspective în tratamentul pacienÈ›ilor cu risc ridicat de infarct miocardic după intervenÈ›ia coronariană percutanată. Utilizarea pe termen lung a mai multor anticoagulante poate contribui la reducerea complicaÈ›iilor È™i îmbunătățirea calității vieÈ›ii acestor pacienÈ›i. Cu toate acestea, este necesară o abordare individualizată, adaptată riscului fiecărui pacient, pentru a asigura terapia optimă È™i pentru a minimiza riscul de sângerare majoră.
IntervenÈ›ia coronariană percutanată, cunoscută È™i sub denumirea de angioplastie coronariană, este un procedeu minim invaziv utilizat pentru a trata afecÈ›iunile arterelor coronare, care pot provoca blocarea sau îngustarea fluxului de sânge către muÈ™chiul inimii.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Poluarea fonică produsă de zgomotul rutier este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială
- Efectul cardioprotector al globulelor roșii este amplificat de o dietă bogată în nitrați
- Nivelul scăzut de calciu din sânge ar putea crește riscul de stop cardiac
- Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
- Aspenter in loc de fraxiparine
- Fraxiparine si menstruatia
- Embolie pulmonara - anticoagulant eliquis
- Medicamente pentru dureri coloana cervicala - lombara fara interactiuni cu Eliquis
- Timp de administrare Fraxiparine 0, 6 ml la o fractura de metatarsiani V ?