Orele de somn sunt un potențial factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare

©

Autor:

Orele de somn sunt un potențial factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare
Persoanele care se pun la somn între orele 22:00 și 23:00 prezintă un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, comparativ cu persoanele care dorm mai devreme sau mai târziu, arată un studiu realizat de Societatea Europeană de Cardiologie. Studiul a examinat asocierea dintre începutul somnului măsurat în mod obiectiv, mai degrabă decât auto-raportat, la un eșantion mare de adulți.
Studiul a inclus peste 88.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârsta medie de 61 de ani, recrutate între 2006 și 2010. Datele privind debutul somnului și timpul de trezire au fost colectate pe parcursul a șapte zile folosind un accelerometru purtat la încheietura mâinii. Participanții au fost urmăriți pentru un nou diagnostic de boală cardiovasculară, care a fost definită ca un atac de cord, insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică cronică, accident vascular cerebral și atac ischemic tranzitoriu. Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 5,7 ani, 3.172 de participanți (echivalentul a 3,6%) au dezvoltat boli cardiovasculare.

Cercetătorii au analizat asocierea dintre debutul somnului și evenimentele cardiovasculare după ajustarea în funcție de vârstă, sex, durata somnului, neregularitatea somnului, cronotipul auto-raportat, fumatul, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea arterială, colesterolul din sânge și statutul socioeconomic. Comparativ cu subiecții al căror somn a debutat între orele 22:00 și 22:59, cei care au dormit după miezul nopții au avut un risc de boli cardiovasculare mai mare cu 25%. Într-o analiză suplimentară pe sex, asocierea cu risc cardiovascular crescut a fost mai puternică la femei, doar începutul somnului înainte de ora 22:00 rămânând semnificativă pentru bărbați.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al organismului, iar abaterile pot fi dăunătoare sănătății. Cel mai riscant timp a fost după miezul nopții, posibil pentru că poate reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineții, care resetează ceasul corporal”, a spus autorul studiului, dr. David Plans de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie

Cercetătorii au remarcat că motivele asocierii mai puternice observate între debutul somnului și bolile cardiovasculare la femei sunt neclare. El a spus: „Este posibil să existe o diferență de sex în modul în care sistemul endocrin răspunde la o întrerupere a ritmului circadian”, a declarat același cercetător.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-11-2021 | creare: 11-11-2021 | Vizite: 685
Bibliografie
Bedtime linked with heart health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211108193627.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum