Operatia de corectie a ginecomastiei
©
Autor: Stanciu Elena
Operatia de corectie a ginecomastiei are ca obiectiv restaurarea conturului natural al bustului masculin si corectarea deformarilor de la nivelul sanului, mamelonului sau areolei,
Ginecomastia reprezinta dezvoltarea in exces a sanilor la barbati, din motive hormonale (fie un exces de estrogeni, fie un deficit de testosteron).
Interventia chirurgicala este cea mai buna optiune in vederea remodelarii bustului prin indepararea excesului de tesut glandular sau de piele. Atunci cand simptomele isi fac aparitia la pubertate, este recomandata amanarea interventiei pentru o perioada de 2 ani, pentru a permite regresia naturala a tesutului mamar.
Oricare dintre interventiile disponibile pentru tratarea ginecomastiei este realizata sub efectul anesteziei generale; mai rar, se poate opta pentru o combatinatie de anestezie locala si sedare. Interventia este realizata, in general, ambulatoriu (fara internare); in cazuri exceptionale, se supravegheaza pacientul pentru 24- 48 ore.
Se aplica individual, doar in cazul pseudoginecomastiei; tehnica prin liposuctie endoscopica poate fi aplicata in combinatie cu o interventie chirurgicala de extirpare a tesutului mamar glandular.
Rezectia chirurgicala a glandei mamare reprezinta o solutie in tratarea ginecomastiei numai in cazul unei consistente glandulare excesive a sanilor.
Prin incizia facuta, glanda mamara este indepartata cu ajutorul unui scalpel (bisturiu cu lama ascutita, curbata, folosit in disectiile anatomice). Sub areola este plasat apoi un mic „buton” ce are rolul de a preveni aderenta postoperatorie a areolei de muschiul pectoral ce rezulta intr-o concavitate inestetica.
Daca pacientul doreste sa nu aiba nici un semn vizibil la nivelul pieptului, aceeasi interventie se poate realiza si prin incizia facuta la subbrat printr-o tehnica endoscopica.
In medie, interventia chirurgicala dureaza aproximativ 60 de minute.
In trecut, din cauza lipsei de experinta si tehnici specifice in estetica masculina, se folosea aceeasi procedura de mastectomie, atat pentru barbati cat si pentru femei, rezultand cicatrici evidente, inestetice. Cu timpul, chirurgii au adoptat tehnici menite sa respecte identitatea masculina, conturul specific masculin al bustului, lasand cicatrici discrete si rezultate cu aspect natural.
Anterior rezectiei chirugicale, tesutul mamar este infiltrat cu o solutie tumescenta (care umfla tesuturile), iar apoi este realizata liposuctia introducand o canula, atasata la o pompa vacuum, printr-una din inciziile deja existente.
Mastectomia poate fi realizata in combinatie cu o liposuctie asistata cu ultrasunete (Ultrasound Assisted Liposuction - UAL), liposuctie asistata cu energie laser (Power Assisted Liposuction – PAL) sau liposuctie traditionala (uscata - fara utilizarea unor agenti de lichefiere).
In cazul unei ginecomastii severe, este necesara indepartarea excesului de piele si o excizie mai adanca. Avand o estimare corecta a extinderii hipertrofiei tisulare si a grosimii tesutului adipos, disectia ar trebui sa se realizeze de la nivelul muschiului pectoral. Dupa hemostaza (asigurata de un termocauter electric), se plaseaza uneori o canula de drenaj, iar tesuturile subcutanate sunt reatasate, iar tegumentul suturat intradermal. De asemenea, pot fi necesare aplicarea unor tehnici de transpozitie a mameloanelor sau grefe de mamelon (extrem de rar).
Liposuctia asistata cu ultrasunete a imbunatatit rezultatele de corectie a ginecomastiei. Iata care sunt principalele avantaje ale acestei tehnici:
Cu toate acestea, mastectomia asistata cu liposuctie nu este eficienta in corectarea ginecomastiei glandulare.
Excesul tegumentar care poate rezulta in urma mastectomiei asistate va fi indepartat tot pe cale chirurgicala pentru un contur aplatizat, ferm ale bustului.
riscuri obisnuite, aferente oricarei interventii chirurgicale includ: infectii, vatamarea tesuturilor (tegumentului), sangerare, reactii adverse la anestezie, pierderea excesiva de fluide sau acumularea excesiva de fluide (hematom, serom)
o posibila cicatrizare inestetica
modificari de pigmentatie permanente in zona bustului
asimetrie usoara a sanilor sau a mameloanelor
necroza mameloanelor sau areolei (necroza - distrugerea tesuturilor ca urmare a intreruperii circulatiei sangvine sau a unei infectii)
inversiune la nivelul mamelonului sau areolei
contur deformat
exces tegumentar (aspect lax al pielii)
efecte temporare: amorteala, insensibilitate a sanilor (pentru maximum 12 luni)
riscul de recidiva, daca excizia glandei mamare nu este totala
Interventia chirurgicala pentru tratarea ginecomastiei imbunatateste considerabil aspectul si linia de contur a bustului masculin, insa nu va furniza o remodelare ideala a aceastuia (asteptarile trebuie sa fie realiste si corepunzatoare formei anatomice a pacientului.
Exista o serie de studii care au demonstrat ca iradierea profilactica a tesutului mamar poate reduce riscul aparitiei ginecomastiei, in cazul pacientilor cu cancer de prostata sau carora le sunt administrate tratamente pe termen lung cu estrogen sau terapie antiandrogen.
Atentie! Aceasta modalitate de preventie nu este insa sigura, cata vreme nu sunt stabilite inca posibilele efectele secundare negative a acestui aspect.
Ginecomastia reprezinta dezvoltarea in exces a sanilor la barbati, din motive hormonale (fie un exces de estrogeni, fie un deficit de testosteron).
Ginecomastia
Care sunt principalele simptome ale ginecomastiei?
- aspectul fizic vizibil de marire a volumului glandei mamare consistenta elastica sau ferma a sanilor
- posibilitatea aparitiei unor mici chisturi in jurul mamelonului
- sensibilitate crescuta la nivelul mamelonului
Ginecomastia poate fi si un simptom al altor afectiuni mai grave:
- poate fi un semn care sa indice sindromul Klinefelter - o afectiune genetica responsabila de sterilitatea barbatuluisi de cresterea riscului de cancer mamar
- poate fi un semn al unei boli de ficat (in special ciroza), ca rezultat al incapacitatii ficatului de a face inactivi hormonii feminini
- poate constitui semn al andropauzei (echivalentul masculin ala menopauzei) - apare in cazul barbatilor in varsta si constituie incetinirea procesului de conversie a hormonilor feminini in hormoni androgeni
- poate indica o tumoare pituitara
- poate semnaliza cancerul testicular
Cum se diagnostichează ginecomastia?
Procedurile de diagnosticare a ginecomastiei includ:
- testele de sange
- analize hormonale
- investigatii privind functionarea ficatului
- teste de urina
- consultatie endocrinologica – efectuata de endocrinolog, medicul specializat in modul de functionare al hormonilor, glandelor si tesuturilor cu secretie interna si modul in care acestia afecteaza diferite organe
- consultatie oncologica - investigarea pentru eventuale tumori
- consultatie radiologica - se realizeaza o radiografie a glandei mamare (mamograma, mamografie)
Ginecomastia este o afectiune benigna si nu este congenitala. Insa este necesara diagnosticarea si tratarea imediata a acesteia, pentru a preveni sau diagnostica timpuriu eventualele afectiuni cu care aceasta poate fi corelata.
Corectia chirurgicala a ginecomastiei
Alegerea tratamentului de corectie a ginecomastiei (dupa diagnosticarea acesteia) va fi stabilit de catre medicul specialist impreuna cu pacientul in functie de cativa factori:- varsta pacientului
- starea generala de sanatate si istoricul medical
- extinderea afectiunii
- toleranta pacientului pentru anumite medicamente, proceduri, terapii
- asteptarile in ceea ce priveste evolutia afectiunii
Interventia chirurgicala este cea mai buna optiune in vederea remodelarii bustului prin indepararea excesului de tesut glandular sau de piele. Atunci cand simptomele isi fac aparitia la pubertate, este recomandata amanarea interventiei pentru o perioada de 2 ani, pentru a permite regresia naturala a tesutului mamar.
Oricare dintre interventiile disponibile pentru tratarea ginecomastiei este realizata sub efectul anesteziei generale; mai rar, se poate opta pentru o combatinatie de anestezie locala si sedare. Interventia este realizata, in general, ambulatoriu (fara internare); in cazuri exceptionale, se supravegheaza pacientul pentru 24- 48 ore.
Tehnici chirurgicale in corectia ginecomastiei
Dermolipectomie prin aspiratie
Dermolipectomia reprezinta un procedeu de chirurgie plastica prin care se efectueaza rezectii delimitate ale tesutului adipos.Liposuctie endoscopica
Aceasta procedura relativ noua utilizeaza endoscopul, un tub subtire, flexibil, dotat cu microcamera ce examineaza tesutul mamar adipos, care este indepartat apoi prin canula aparatului de liposuctie.Se aplica individual, doar in cazul pseudoginecomastiei; tehnica prin liposuctie endoscopica poate fi aplicata in combinatie cu o interventie chirurgicala de extirpare a tesutului mamar glandular.
Mastectomie subcutanata (rezectia chirugicala a glandei mamare)
Contractia pielii este mult mai intensa la indivizii tineri, comparativ cu indivizii in varsta. Diferite tipuri de incizii au fost testate pentru a determina care se potriveste mai bine fiecarui tip de pacient. Inainte de operatie, medicul chirurg trebuie sa estimeze grosimea si adancimea tesutrilor ce necesita a fi extirpate, iar in functie de asta sa decida asupra tipului de incizie si marimea acesteia. O mamografie va releva aceste date, cat si compozitia glandei mamare, eliminand eventual posibilitatea minora a unui cancer mamar.Rezectia chirurgicala a glandei mamare reprezinta o solutie in tratarea ginecomastiei numai in cazul unei consistente glandulare excesive a sanilor.
Tipuri de incizii in ginecomastie:
- incizia intraaoreolara (incizia Webster) - este cea mai utilizata; se realizeazain emisfera inferioara a areolei, se extinde de-a lungul circumferintei portiunii pigmentate a areolei, iar marimea ei depinde de structura anatomica a pacientului
- incizia transversala in zona mamelonului si a areolei – presupune o expunere limitata a tesutului mamar
- incizia triplu V - reprezinta cea mai recenta abordare in tratamentul chirurgical al ginecomastiei
- incizia transaxilara – este folosita pentru interventia endoscopica; avantajul major este acela ca nu implica cicatrici la nivelul bustului. Cu toate acestea, rezectia glandulara este mult mai dificila in acest caz si poate fi incompleta; obtinerea unei hemostaze corespunzatoare poate fi dificila (hemostaza - raspunsul organismului la lezarea unui vas de sange si sangerare consecutiva, de oprire a hemoragiei).
Prin incizia facuta, glanda mamara este indepartata cu ajutorul unui scalpel (bisturiu cu lama ascutita, curbata, folosit in disectiile anatomice). Sub areola este plasat apoi un mic „buton” ce are rolul de a preveni aderenta postoperatorie a areolei de muschiul pectoral ce rezulta intr-o concavitate inestetica.
Daca pacientul doreste sa nu aiba nici un semn vizibil la nivelul pieptului, aceeasi interventie se poate realiza si prin incizia facuta la subbrat printr-o tehnica endoscopica.
In medie, interventia chirurgicala dureaza aproximativ 60 de minute.
In trecut, din cauza lipsei de experinta si tehnici specifice in estetica masculina, se folosea aceeasi procedura de mastectomie, atat pentru barbati cat si pentru femei, rezultand cicatrici evidente, inestetice. Cu timpul, chirurgii au adoptat tehnici menite sa respecte identitatea masculina, conturul specific masculin al bustului, lasand cicatrici discrete si rezultate cu aspect natural.
Mastectomia asistata cu liposuctie
Ginecomastia mixta este tratata printr-o combinatie de tehnici chirurgicale: rezectie glandulara endoscopica sau clasica, prin incizie la nivelul areolei si liposuctie a tesutului adipos.Anterior rezectiei chirugicale, tesutul mamar este infiltrat cu o solutie tumescenta (care umfla tesuturile), iar apoi este realizata liposuctia introducand o canula, atasata la o pompa vacuum, printr-una din inciziile deja existente.
Mastectomia poate fi realizata in combinatie cu o liposuctie asistata cu ultrasunete (Ultrasound Assisted Liposuction - UAL), liposuctie asistata cu energie laser (Power Assisted Liposuction – PAL) sau liposuctie traditionala (uscata - fara utilizarea unor agenti de lichefiere).
In cazul unei ginecomastii severe, este necesara indepartarea excesului de piele si o excizie mai adanca. Avand o estimare corecta a extinderii hipertrofiei tisulare si a grosimii tesutului adipos, disectia ar trebui sa se realizeze de la nivelul muschiului pectoral. Dupa hemostaza (asigurata de un termocauter electric), se plaseaza uneori o canula de drenaj, iar tesuturile subcutanate sunt reatasate, iar tegumentul suturat intradermal. De asemenea, pot fi necesare aplicarea unor tehnici de transpozitie a mameloanelor sau grefe de mamelon (extrem de rar).
Liposuctia asistata cu ultrasunete a imbunatatit rezultatele de corectie a ginecomastiei. Iata care sunt principalele avantaje ale acestei tehnici:
- compromis minim al alimentarii cu sange ale tesuturilor; risc redus de distorsiuni ale mameloanelor si de formare a unor cruste.
- complicatiile postoperative (hemoragii, infectii, necroza) sunt mult reduse
Cu toate acestea, mastectomia asistata cu liposuctie nu este eficienta in corectarea ginecomastiei glandulare.
Excesul tegumentar care poate rezulta in urma mastectomiei asistate va fi indepartat tot pe cale chirurgicala pentru un contur aplatizat, ferm ale bustului.
Avantajele reductiei mamare in tratamentul ginecomastiei
Cu siguranta, barbatii care se confrunta cu aceasta problema se intreaba daca operația chirurgicala merita efortul si asumarea riscurilor. Va prezentam beneficiille reductiei mamare in tratamentul ginecomastiei:- este o interventie chirurgicala simpla si frecvent aplicata la nivel mondial;
- cicatricile sunt minime si atent plasate pentru a nu fi vizibile
- perioada de recuperare redusa
- rezultatele procedurii chirurgicale sunt permanente
- linia bustului este vizibil imbunatatita, oferind un aspect masculin
- disconfortul este minim, poate fi controlat cu calmante si medicamente anti-inflamatorii
Riscuri si complicatii posibile ale operatiei de ginecomastie
Pe langa beneficii, operatia chirurgicala a ginecomastiei prezinta si anumite riscuri pentru pacient:Ingrijirea post-operatorie in ginecomastie
Dupa efectuarea interventiei chirurgicale de corectie a ginecomastiei, se impun anumite masuri de ingrijire postoperatorie. Vi le prezentam in continuare:- pentru a evita acumularea de lichide (hematoame sau seroame), se ataseaza un canal colector (pentru drenaj) si se aplica peste incizii un bandaj compresiv pentru 7 – 10 zile pentru a fixa pielea
- pentru a reduce efectul de umflare, se recomanda purtarea permanenta unui corset elastic timp de doua saptamani si pentru inca alte cateva saptamani, doar pe timpul noptii (3-4, in functie de extinderea inciziilor)
- umflaturile aparute ca urmare a interventiei chirurgicale dispar in aproximativ 4-6 saptamani, insa rezultatele finale vor fi vizibile dupa aproximativ 3 luni
- exercitiile fizice trebuie evitate cel putin o luna
- dupa 6 saptamani, se recomanda masarea zonei pentru a netezi si intinde tesuturile, oferind un contur natural si estetic bustului
- pacientul trebuie sa evite expunerea cicatricilor la soare timp de 6 luni (interval dupa care e necesara utilizarea unor creme cu factor de protectie mare)
Interventia chirurgicala pentru tratarea ginecomastiei imbunatateste considerabil aspectul si linia de contur a bustului masculin, insa nu va furniza o remodelare ideala a aceastuia (asteptarile trebuie sa fie realiste si corepunzatoare formei anatomice a pacientului.
Exista o serie de studii care au demonstrat ca iradierea profilactica a tesutului mamar poate reduce riscul aparitiei ginecomastiei, in cazul pacientilor cu cancer de prostata sau carora le sunt administrate tratamente pe termen lung cu estrogen sau terapie antiandrogen.
Atentie! Aceasta modalitate de preventie nu este insa sigura, cata vreme nu sunt stabilite inca posibilele efectele secundare negative a acestui aspect.
Data actualizare: 24-10-2013 | creare: 09-10-2009 | Vizite: 18894
Bibliografie
https://www.cirugia-estetica.com/english/gineco2.htmhttps://www.chirurgia-estetica-plastica.com/chirurgiaestetica/eng_ginecomastia.htm
https://www.beautyrenaissance.com/ginecomasty_for_men.php
https://www.clinicaplastica.com.pe/eng/ginecomasty.php
https://www.miamioralsurgry.com/articles/english/GINECOMASTIA-print.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Gynecomastia
https://men.webmd.com/features/male-breast-enlargement-gynecomastia
https://emedicine.medscape.com/article/1273437-overview
https://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/adult_plassurg/gynecoma.cfm
https://emedicine.medscape.com/article/1273437-treatment
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- AJUTOOR! sufar de ginecomastie?
- Sani mari... la baieti
- Cum aflu daca am ginecomastie?
- Ginecomastie
- Ginecomastia
- Efectele unor substante asupra anesteziei generale
- Ginecomastie..san drept la barbat.