Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
©
Autor: Stanciu Elena
Cele mai multe dintre procedurile de chirurgie plastica sunt asemanatoare, in ceea ce priveste efectuarea acestora atat pentru femei cat si pentru barbati, insa exista diferente anatomice si psihologice, pe care medicul chirurg trebuie sa le ia in considerare atat la efectuarea procedurii cat si in ceea ce priveste recomandarile acestuia.
Aceasta confirmare are implicatii majore si asupra perceptiei dintre cele doua sexe privind reusita sau eficienta interventiei. Astfel, femeile ce resimt mai multa durere si disconfort tind sa sa fie nemultumite de efecte sau de rezultatele interventiei. Acesta este motivul pentru care se fac cercetari pentru imbunatatirea tratamentelelor postoperative in special la femei.
De asemenea, tot in legatura cu gradul de durere resimtit, exista diferente in ceea ce priveste optiunile de tratament : tehnici si metode minim invazive, tratamente si medicatii care sa controleze eficient durerea si disconfortul.
In ceea ce priveste varsta, studiile demografice pe grupe de varsta in SUA (teritoriul de referinta pentru industria cosmetica si plastica, in anul 2007) au relevat urmatoarele rezultate:
Dupa 2008, din cauza bugetelor mai mici generate de criza financiara, adultii au apelat mai frecvent la proceduri non-invazive sau minim invazive pentru a-si improspata aspectul. In anul 2008, mai multe femei decat barbati au aplelat la aceste trucuri de a-si pastra imaginea tineretii.
In Romania, rezultatele unor cercetari releva faptul ca cele mai solicitate operatii estetice pentru barbati sunt:
Aceleasi date ne dezvaluie o oarecare impulsivitate a barbatilor in luarea deciziei de a apela la chirurgia esteica pentru a-si imbunatati aspectul exterior: doar 2 % se informeaza in prealabil despre riscurile la care se expun, iar 20% aleg internetul ca unica sursa de informare.
Odata cu inaintarea in varsta, zonele de interes a barbatilor devin fata si, mai apoi, zona abdominala.
Preocuparea barbatilor pentru aparitia ridurilor apare abia la 40 – 45 ani spre deosebire de femei, cand incepe la 25- 30 de ani (solicitari frecvente inregistrandu- se pentru corectia pleoapelor si a ridurilor).
Pana in 30 de ani, barbatii sunt interesati de tratarea problemelor acneice si de indepartarea pilozitatii nedorite, iar dupa 40 de ani de estomparea ridurilor si transplanturile de par (calvitia este o problemea frecventa in randul barbatilor).
Intre cele doua varste apare o noua problema: cresterea in greutate, astfel incat liposuctia si lifting-ul devin solutiile optime. Una dintre interventiile care incepe sa castige increderea pacientilor este marirea circumferintei pieptului cu ajutorul siliconului sau implantului salin (pectorali). Aceasta este o tendinta oarecum asemanatoare, insa in esenta diferita; practica de a mari circumferinta din zona pieptului este intalnita si la barbati (pentru mai multa virilitate) si la femei (pentru un plus de senzualitate).
Din punct de vedere psihologic, medicii americani au decis ca barbatii sunt „obsedati” mai mult de par (indepartarea din zonele nedorite si implantarea, unde este necesar), in timp ce femeile sunt obsedate de lifting-urile faciale. Motivul pentru care barbatii nu apeleaza foarte des la lifting-ul facial este ca acesta actioneaza cu precadere asupra partii inferioare a fetei, ceea ce ar modifica linia barbiei.
In ceea ce priveste tenul, pielea masculina isi mentine elasticitatea mult mai bine pe masura ce imbatranesc, comparativ cu tenul feminin, iar depozitele adipoase colectate sunt in general mai ferme, de aceea liposuctia este mult mai eficienta la barbati decat la femei.
Majoritatea barbatilor apeleaza la chirurgia estetica din dorinta de arata mai tanar, pentru succesul profesional, mai degraba decat pentru cel personal. Trendul in crestere al solicitarilor se datoreaza si acceptarii sociale invatate de-a lungul timpului: in urma cu cateva decenii, un barbat nu ar fi putut apela la o astfel de interventie fara a discuta cu sotia acest aspect.
O parere medicala destul de interesanta este faptul ca ponderea barbatilor care apelaza la chirurgia estetica este mult mai mare in randul celor care lucreaza in vanzari. Acestia gasesc mai dificila competitia de imagine cu cei tineri. Urmatorii sunt barbatii aflati in posturi de conducere, care printr-un aspect tanar si mereu proaspat doresc sa-si impuna in continuare autoritatea si sa mascheze involutia fizica, comparativ cu evolutia afacerii pe care o conduc. Acestia apeleaza frecvent la lifting-ul facial si liposuctie.
Un aspect social legat de solicitarea unei operatii estetice pentru barbati este caracterul dinamic al acestuia precum si lipsa timpului necesar pentru o recuperare indelungata (spre deosebire de femei, capabile sa se izoleze social cateva zile doar pentru a-si imbunatati considerabil imaginea). Astfel, medicii chirurgi ofera cat mai multe solutii pentru a improspata aspectul barbatilor printr-o serie de proceduri minim invazive, rapide, cu efecte imediate si timp de recuperare minim.
Indepartarea pilozitatii
Spre deosebire de femei, care solicita un lifting facial total, barbatii pot apea doar la indepartarea si ridicarea pielii in exces din zona gatului si a barbiei.
Alopecia sau calvitia reprezinta o problema mult mai stringenta decat in cazul barbatilor. Efectele psihologice sunt mai severe decat la barbati.
Densitatea tesutului adipos este diferita, precum si zonele de depunerea a acestora. In cazul femeilor acestea sunt mai putin dense si mai moi decat in cazul barbatilor (mai fibroase), motiv pentru care tesuturile adipoase masculine necesita un proces de emulsionare pentru a putea fi usor indepartate.
Locurile specifice de depunere a tesuturilor adipoase in cazul barbatilor sunt: abdomenul, zona numita popular „manerele dragostei” (lateralele taliei), piept si gat.
Liposuctia poate fi aplicata pentru indepartarea grasimii din jurul abdomenului (si zona laterala a acestuia) si pentru realizarea ginecomastiei (reductia sanilor la barbati), precum si sculptarea abdomenului in asa zisele „pachetele” („patratele”) musculare.
Rezultatele liposuctiei sunt mai eficiente, in general, la barbati deoarece pielea are o mai mare elasticitate decat la femei.
Pentru transsexuali si alti imitatori ai sexului feminin, operatia de marire a sanilor se desfasoara asemenator ca in cazul femeilor, principala diferenta constand in volumul initial al sanilor si volumul posibil de obtinut dupa interventie.
Barbatii sunt in general mai reticenti in ceea ce priveste programarea pentru consultatie la un medic estetician sau dermatolog, ceea ce determina ca, o data cu trecerea timpului, aspectele inestetice sa progreseze, devenind astfel mai dificila ameliorarea sau estomparea lor.
De asemenea, o diferenta majora dintre cele doua sexe in ceea ce doreste modificarea, imbunatatirea asepctului exterior este faptul ca femeile doresc schimbari mai accentuate de look, pe cand barbatii doresc efecte subtile, putin vizibile, pentru un aspect cat mai natural.
In timp ce barbatii apeleaza la chirurgia estetica pentru a capata un aspect mai tanar, pentru a ca imaginea sa fie in concordanta cu trairea interioara – reducand astfel semnele vizibile ale imbatranirii, femeile doresc sa elimine aceste semne si apeleaza la chirugia estetica tocmai pentru a vedea un chip tanar in oglinda, capabil sa camufleze trecerea timpului si maturizarea.
Trasaturi masculine...
La barbati, muschii sunt mai grosi, mai bine dezvoltati iar reactiile chimice din interiorul organismului difera; sunt mai mai rapide, mai mari consumatoare de energie. Chiar si in ceea ce priveste expunerea diverselor parti ale pielii exista variatii diferite. Barbatii beneficiaza de un flux sangvin facial mai intens decat femeile, ceea ce poate determina o sangerare mai profunda sau un aspect vinetiu mai profund, postoperator (in cazul procedurilor estetice faciale). Desi aceste diferente mentionate nu presupun neaparat un risc mai mare sau o complicare a procedurii, diferentele de sex dintre pacienti pot altera alegerea procedurii ca solutie optima sau dimensiunea / gradul de profunzime/ extindere a procedurii.Durerea este mai acuta la femei
Secole de-a randul, s-a promovat ideea ca sexul feminin este unul sensibil si delicat. De aceasta data, un segment al acestei afirmatii este confirmat de cate studiile unor cercetatori americani, care afirma ca in ceea ce priveste durerea, femeile sunt mai sensibile, deoarece au mai multi nervi receptori, ceea ce le determina sa simta durerea mai intens decat barbatii.Aceasta confirmare are implicatii majore si asupra perceptiei dintre cele doua sexe privind reusita sau eficienta interventiei. Astfel, femeile ce resimt mai multa durere si disconfort tind sa sa fie nemultumite de efecte sau de rezultatele interventiei. Acesta este motivul pentru care se fac cercetari pentru imbunatatirea tratamentelelor postoperative in special la femei.
De asemenea, tot in legatura cu gradul de durere resimtit, exista diferente in ceea ce priveste optiunile de tratament : tehnici si metode minim invazive, tratamente si medicatii care sa controleze eficient durerea si disconfortul.
Preferintele estetice ale barbatilor in comparatie cu cele ale femeilor
In ceea ce priveste solicitarile pentru proceduri cosmetice exista diferente considerabile intre femei si barbati:- in timp ce pentru femei predomina operatia de marire a sanilor, barbatii apeleaza din ce in ce mai des la liposuctie
- operatia de reductie a sanilor este frecvent intalnita in randul barbatilor si mult mai rara la femei (din motive evidente); in schimb, la barbati, pentru marirea circumferintei bustului se apeleaza la implanturile de pectorali
In ceea ce priveste varsta, studiile demografice pe grupe de varsta in SUA (teritoriul de referinta pentru industria cosmetica si plastica, in anul 2007) au relevat urmatoarele rezultate:
- grupa de varsta 19 – 34 de ani, femei – cea mai frecventa interventie: operatia de marire a sanilor
- grupa de varsta pana in 18 ani, adolescenti ambele sexe – cea mai freceventa procedura chirurgicala: otoplastia
- grupa de varsta 19 - 34 ani – cea mai frecventa procedura nechirugicala: indepartarea pilozitatii cu laser
- grupa peste 34 de ani – injectiile cu Botox sunt interventiile cosmetice dominante atat pentru femei cat si pentru barbati
- grupa de varsta 35-50 de ani - cea mai frecventa dintre procedurile estetice chirurgicale: liposuctia
- adultii peste 51 de ani apeleaza frecvent la interventia de corectie a pleoapelor (blefaroplastia)
Dupa 2008, din cauza bugetelor mai mici generate de criza financiara, adultii au apelat mai frecvent la proceduri non-invazive sau minim invazive pentru a-si improspata aspectul. In anul 2008, mai multe femei decat barbati au aplelat la aceste trucuri de a-si pastra imaginea tineretii.
In Romania, rezultatele unor cercetari releva faptul ca cele mai solicitate operatii estetice pentru barbati sunt:
- reintinerirea faciala : injectiile cu Botox, retusurilor pleoapelor si a pungilor de sub ochi
- rinoplastia
- liposcutia, lipoaspiratia
- implanturile cu silicon pentru pectorali
Aceleasi date ne dezvaluie o oarecare impulsivitate a barbatilor in luarea deciziei de a apela la chirurgia esteica pentru a-si imbunatati aspectul exterior: doar 2 % se informeaza in prealabil despre riscurile la care se expun, iar 20% aleg internetul ca unica sursa de informare.
Odata cu inaintarea in varsta, zonele de interes a barbatilor devin fata si, mai apoi, zona abdominala.
Preocuparea barbatilor pentru aparitia ridurilor apare abia la 40 – 45 ani spre deosebire de femei, cand incepe la 25- 30 de ani (solicitari frecvente inregistrandu- se pentru corectia pleoapelor si a ridurilor).
Pana in 30 de ani, barbatii sunt interesati de tratarea problemelor acneice si de indepartarea pilozitatii nedorite, iar dupa 40 de ani de estomparea ridurilor si transplanturile de par (calvitia este o problemea frecventa in randul barbatilor).
Intre cele doua varste apare o noua problema: cresterea in greutate, astfel incat liposuctia si lifting-ul devin solutiile optime. Una dintre interventiile care incepe sa castige increderea pacientilor este marirea circumferintei pieptului cu ajutorul siliconului sau implantului salin (pectorali). Aceasta este o tendinta oarecum asemanatoare, insa in esenta diferita; practica de a mari circumferinta din zona pieptului este intalnita si la barbati (pentru mai multa virilitate) si la femei (pentru un plus de senzualitate).
Din punct de vedere psihologic, medicii americani au decis ca barbatii sunt „obsedati” mai mult de par (indepartarea din zonele nedorite si implantarea, unde este necesar), in timp ce femeile sunt obsedate de lifting-urile faciale. Motivul pentru care barbatii nu apeleaza foarte des la lifting-ul facial este ca acesta actioneaza cu precadere asupra partii inferioare a fetei, ceea ce ar modifica linia barbiei.
De ce apeleaza barbatii la chirugia estetica?
Medici chirurgi care realizeaza interventii estetice la nivelul fetei au un aspect important de inclus in planul de aplicare a tratamentului: barba si cresterea parului facial. Astfel, el trebuie sa aleaga cu grija locatia pentru cicatricile postoperatorii, mai ales ca barbatii nu folosesc produse de make up pentru a-si masca micile imperfectiuni ale fetei.In ceea ce priveste tenul, pielea masculina isi mentine elasticitatea mult mai bine pe masura ce imbatranesc, comparativ cu tenul feminin, iar depozitele adipoase colectate sunt in general mai ferme, de aceea liposuctia este mult mai eficienta la barbati decat la femei.
Majoritatea barbatilor apeleaza la chirurgia estetica din dorinta de arata mai tanar, pentru succesul profesional, mai degraba decat pentru cel personal. Trendul in crestere al solicitarilor se datoreaza si acceptarii sociale invatate de-a lungul timpului: in urma cu cateva decenii, un barbat nu ar fi putut apela la o astfel de interventie fara a discuta cu sotia acest aspect.
O parere medicala destul de interesanta este faptul ca ponderea barbatilor care apelaza la chirurgia estetica este mult mai mare in randul celor care lucreaza in vanzari. Acestia gasesc mai dificila competitia de imagine cu cei tineri. Urmatorii sunt barbatii aflati in posturi de conducere, care printr-un aspect tanar si mereu proaspat doresc sa-si impuna in continuare autoritatea si sa mascheze involutia fizica, comparativ cu evolutia afacerii pe care o conduc. Acestia apeleaza frecvent la lifting-ul facial si liposuctie.
Un aspect social legat de solicitarea unei operatii estetice pentru barbati este caracterul dinamic al acestuia precum si lipsa timpului necesar pentru o recuperare indelungata (spre deosebire de femei, capabile sa se izoleze social cateva zile doar pentru a-si imbunatati considerabil imaginea). Astfel, medicii chirurgi ofera cat mai multe solutii pentru a improspata aspectul barbatilor printr-o serie de proceduri minim invazive, rapide, cu efecte imediate si timp de recuperare minim.
Operatii estetice pentru barbati - caracterstici
Indepartarea pilozitatii
Procedurile de indepartare a pilozitatii sunt destul de frecvente la barbati. Zonele predominante sunt: spatele, pieptul, membrele superioare si inferioare si chiar sprancenele.
Injectarile cu colagen
Proprietatile colagenului sunt folsoite de barbati nu pentru a-si mari buzele, ca in cazul femeilor, ci pentru a reduce ridurile adanci ale fruntii sau pentru a ridica sprancenele (eliminand astfel aspectul de incruntare permanenta).Lifting-ul gatului
A captat interesul barbatilor pentru a indeparta inestetica „gusa de curcan” (cauzata de excesul de piele flasca pielea in jurul gatului). Un astfel de lifting (ridicare) indeparteaza grasimea excesiva si surplusul muscular din zona mandibulei si a barbiei. Considerente particulare care trebuie avute in vedere la barbati: lungimea si linia barbiei, musculatura mai groasa, pielea mai groasa, lungimea si marimea perciunilor.Spre deosebire de femei, care solicita un lifting facial total, barbatii pot apea doar la indepartarea si ridicarea pielii in exces din zona gatului si a barbiei.
Rinoplastia
Nasul barbatilor trebuie sa aiba un aspect mai dur, mai lung pe verticala si cu o baza mai turtita, spre deosebire de femei, care doresc un nas delicat si cu linii fine. Imaginea poate fi dezastruoasa daca nu se respecta trasaturile masculine in vederea realizarii unei rinoplastii.Transplantul de par
Linia de marcatie a parului este diferita la barbati, iar acest aspect prezinta consideratii specifice. Acest factor poate determina necesitatea unor interventii medicale aditionale, cum ar fi un „flap” al scalpului pentru a aduce parul spre zona supusa calvitiei sau pentru a restabili linia de marcatie a parului in urma unui transplant.Alopecia sau calvitia reprezinta o problema mult mai stringenta decat in cazul barbatilor. Efectele psihologice sunt mai severe decat la barbati.
Liposuctia
Diferentele principale in ceea ce priveste abordarea diferita a procedurii, in functie de sex, tin de locatia depozitelor adipoase si de factorul determinant al acestei acumulari. Acumularea de tesut adipos la femei are cauze in mare parte legate de hormoni (efectele nasterii, alaptarii, anticonceptionalelor si menopauzei asupra hormonilor feminini).Densitatea tesutului adipos este diferita, precum si zonele de depunerea a acestora. In cazul femeilor acestea sunt mai putin dense si mai moi decat in cazul barbatilor (mai fibroase), motiv pentru care tesuturile adipoase masculine necesita un proces de emulsionare pentru a putea fi usor indepartate.
Locurile specifice de depunere a tesuturilor adipoase in cazul barbatilor sunt: abdomenul, zona numita popular „manerele dragostei” (lateralele taliei), piept si gat.
Liposuctia poate fi aplicata pentru indepartarea grasimii din jurul abdomenului (si zona laterala a acestuia) si pentru realizarea ginecomastiei (reductia sanilor la barbati), precum si sculptarea abdomenului in asa zisele „pachetele” („patratele”) musculare.
Rezultatele liposuctiei sunt mai eficiente, in general, la barbati deoarece pielea are o mai mare elasticitate decat la femei.
Implanturile
In timp ce femeile apeleaza la implanturile mamare, barbatii apeleaza cu preponderenta la implanturi faciale, de gamba, piept, pectorali, bicepsi, tricepsi.Pentru transsexuali si alti imitatori ai sexului feminin, operatia de marire a sanilor se desfasoara asemenator ca in cazul femeilor, principala diferenta constand in volumul initial al sanilor si volumul posibil de obtinut dupa interventie.
Peeling-ul chimic si microdermabraziunea
Aplicarea acestor tratamente faciale este diferita in cazul barbatilor, datorita pilozitatii faciale si actiunii de barbierire ce intra in rutina lor. In urma unui peeling chimic, acestia nu au voie sa se barbiereasca timp de 3 saptamani, sa consume alcool timp de 4 saptamani, iar tenul va avea o sensibilitate crescuta la iritatii, atingere, actiunea factorilor externi (aparat intr-o oarecare masura de barba).Injectarea cu Botox
Injectarile cu Botox reprezinta cea mai freceventa procedura cosmetica nechirugicala solicitata atat de barbati, cat si de femei. Studiile recente in domeniul dermatologiei masculine au relevat faptul ca barbatii necesita o doza mai mare de Botox pentru a obtine rezultatele dorite. Mai mutl decat atat odata cu cresterea masei musculare, barbatul va necesita o doza de Botox direct proportionala.Operatii estetice pentru barbati specifice
Pe langa operatiile estetice valabile si pentru barbati, si pentru femei, exista si operatii create special pentru barbati: implanturi de par, marirea penisului (lungime, circumferinta) implanturile de pectorali, gamba si remodelarea abdomenului.Complicatii dupa operatie - diferente
Orice interventie chirugicala prezinta anumite riscuri, insa datorita diferentelor anatomice si de structura a corpului masculin, apar si alte riscuri comparativ cu cele asociate interventiior chirugicale pentru femei:- riscul de hemoragie este mai mare: o vascularizare mai puternica si un flux sangvin mai intens
- cicatrizare: pentru a ascunde cicatricile inestetice se apleaza la diferite zone precum linia barbiiei, perciunii
- in cazul lifting-ului facial, este necesara luarea unor precautii suplimentare in realizarea procedurii: risc de aparitie a parului in spatele urechilor sau pe gat, sau de ridicare excesiva a liniei barbii.
Barbatii sunt in general mai reticenti in ceea ce priveste programarea pentru consultatie la un medic estetician sau dermatolog, ceea ce determina ca, o data cu trecerea timpului, aspectele inestetice sa progreseze, devenind astfel mai dificila ameliorarea sau estomparea lor.
De asemenea, o diferenta majora dintre cele doua sexe in ceea ce doreste modificarea, imbunatatirea asepctului exterior este faptul ca femeile doresc schimbari mai accentuate de look, pe cand barbatii doresc efecte subtile, putin vizibile, pentru un aspect cat mai natural.
In timp ce barbatii apeleaza la chirurgia estetica pentru a capata un aspect mai tanar, pentru a ca imaginea sa fie in concordanta cu trairea interioara – reducand astfel semnele vizibile ale imbatranirii, femeile doresc sa elimine aceste semne si apeleaza la chirugia estetica tocmai pentru a vedea un chip tanar in oglinda, capabil sa camufleze trecerea timpului si maturizarea.
Data actualizare: 06-06-2021 | creare: 23-09-2009 | Vizite: 6369
Bibliografie
https://www.yourplasticsurgeryguide.com/trends/spec-male-con.htmhttps://www.aafprs.org/patient/fps_today/vol20_3/pg2.html
https://www.surgery.com/article/cosmetic-plastic-surgery-demographics-1
https://www.allbusiness.com/population-demographics/demographic-groups-men/12243682-1.html
https://www.upmc.com/HEALTHATOZ/Pages/HealthLibrary.aspx?chunkiid=14152
https://www.aafprs.org/media/press_release/050404.html
https://www.parkercenter.net/blog/index.php/2009/08/new-jersey-liposuction-news-women-and-men-enjoy-the-benefits-of-this-procedure/
https://dermatology.about.com/b/2008/01/03/more-botox-for-men.htm
https://www.accentscosmeticsurgery.com/journal_article_moremen.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071228215539.htm
https://news.healingwell.com/index.php?p=news1&id=528958
https://www.alive.com/3003a6a2.php?subject_bread_cramb=134
https://www.mybodypart.com/male-to-female-breast-enlargement.html
https://www.mydallasrhinoplasty.com/articles/rhinoplasty-not-just-for-women
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am sfarcurile prea sus!
- Operatii estetice nereusite
- Efectele unor substante asupra anesteziei generale