Cum să-ți îngrijești fața uscată (sfaturi pentru bărbați)
Autor: Teodorescu Mihai
Pielea uscată reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome raportate în cadrul unei vizite în cabinetul unui medic dermatolog și apare atunci când există un deficit al proteinelor sau al grăsimilor (responsabile de corecta hidratare a pielii) de la nivelul epidermei. Pielea de pe brațe, mâini și picioare tinde să devină uscată odată ce îmbătrânim, aceste zone fiind în mod regulat expuse factorilor de risc externi. Regiunea feței este, de asemenea, expusă, astfel că este importantă hidratarea și îngrijirea pielii de la acest nivel, pentru a nu se ajunge la situații în care aspectul facial are de suferit.
Care sunt cauzele pielii uscate?
Există o serie de factori care pot cauza uscarea pielii, cei mai importanți dintre aceștia fiind factorii externi, precum expunerea la temperaturi scăzute sau la un mediu cu o umiditate scăzută, utilizarea în mod excesiv a săpunurile dure sau a dezinfectanților ce conțin alcool. Factorii interni țin în mod special de istoricul personal al afecțiunilor medicale, cât și de vârstă sau chiar de genetică. Medicamentele pot, de asemenea, să cauzele o stare uscată a pielii în timp ce anumite materiale (fibre sintetice sau lâna) pot agrava simptomele. În ceea ce privește uscarea pielii de la nivel facial, cel mai adesea acest lucru se produce din cauza temperaturilor scăzute, așadar în timpul anotimpului rece.
Putem preveni uscarea feței?
Pentru a nu avea probleme cu pielea de la nivelul feței este important să fie evitați factorii de risc menționați anterior. Prin limitarea utilizării săpunurilor dure și utilizarea umidificatoarelor de cameră sunt reduse considerabil șansele de a avea o piele uscată. În mod evident, asupra factorilor interni de cele mai multe ori nu se poate acționa. Atunci când medicamentele sunt responsabile de apariția acestei condiții medicale, este necesară opinia medicului care a prescris medicamentele, cât și a unui medic dermatolog. (1)
Care sunt remediile pe care le putem aplica acasă, pentru a ne asigura că pielea feței nu se va usca?
Utilizarea produselor hidratante - produsele cosmetice, fie că este vorba de creme, uleiuri sau unguente reprezintă principala modalitate de prevenție cât și de tratament a pierderilor de apă de la nivelul epidermei. Cremele hidratante trebuie utilizate imediat după spălare, apa rămasă pe corp după duș urmând să fie captată de celulele pielii. Atunci când produsele cosmetice sunt utilizate pentru pielea de la nivelul feței, se recomandă utilizarea lor doar după o clătire a feței realizată în prealabil. Uleiul de cocos poate fi folosit regulat pe cele mai sensibile părți ale corpului, acesta având proprietăți emoliente și acizi grași saturați în compoziție. În comparație cu restul tipurilor de ulei utilizate de către dermatologi, cel de cocos nu trebuie combinat cu niciun alt ingredient. (2) (3)
Curățarea feței cu apă călduță și doar cu săpunuri delicate, neparfumate și fără arome - conform dermatologilor, curățarea feței se face în mod normal o singură dată pe zi în timp ce exfolierea pielii feței este recomandată o singură dată pe săptămână. Utilizarea săpunurilor sau a detergenților ce au în componență alcool sau retinoizi poate avea efecte dăunătoare și poate, printre altele, contribui la uscarea feței, dar și la iritarea sa. În schimb, săpunurile sau cremele care au în compoziție lanolină, parafină sau polietilenglicol sunt extrem de benefice pentru piele. (4)
Folosirea unui umidificator - aerul din interiorul apartamentului poate contribui la uscarea pielii, atunci când umiditatea din apartament este sub limitele considerate normale. Tocmai de aceea, pentru a putea păstra pielea sănătoasă se poate utiliza un umidificator, rolul acestuia fiind acela de a regla umiditatea din aer. (2)
Când este necesară solicitarea opiniei unui medic specialist?
Prezență într-un cabinet medical devine necesară atunci când tratamentele și remediile aplicate acasă nu dau rezultatele dorite. De asemenea, este necesară o evaluare medicală în eventualitatea în care apar o serie de alte simptome, precum mâncărimi sau arsuri, acestea din urmă putând trăda existența unor condiții medicale mai grave, precum dermatita sau psoriazis. (4)
(2) Dry skin, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/diagnosis-treatment/drc-20353891
(3) 8 Home Remedies for Dry Skin, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-skin
(4) Everything You Should Know About Having Dry Skin on Your Face, link: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hiperhidroza sau conditie genetica?
- Fata aspra, uscata si pori mari rosii.help!
- Cum pot sa fac sa imi revina tenul si scalpul parului la normal?
- Zinerit afecteaza tenul uscat?
- Ten uscat cu mancarimi
- Sebum, dermatita periorala si alte probleme cu tenul
- Piele uscata pe corp
- Tenul uscat si usor acneic + roseata