ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Lifting-ul sprancenelor la barbati

©

Autor:

Lifting-ul sprancenelor la barbati
Lifting-ul sprancenelor, alaturi de cel frontal, reprezinta una dintre cele mai populare interventii estetice faciale in randul barbatilor.

Barbatii si-au mai pierdut din retineri in ce priveste estetica faciala, astfel ca tendinta de solicitare a unei rejuvenari periorbitale este in continua crestere. Motivele sunt destul de simple. O mica retusare a ridurilor fruntii si a ridurilor dintre sprancene, de la baza nasului, precum si refacerea tonusului muscular al pleoapelor si eliminarea excesului palpebral pot reintineri intregul aspect facial.

Un lifting al sprancenelor poate indrepta si netezi ridurile fruntii, ridica linia sprancenei, eliminand aspectul mereu alert si ingrijorat al fetei (in special datorita contractarii excesive a muschilor sprancenosi) .
Observatiile au conduse la concluzia ca ridurile dintre sprancene si cele de la nivelul fruntii transmit o serie de sentimente de ostilitate, furie, suparare, oboseala, trairi care nu sunt de fapt prezente. Un lifting al sprancenelor va va reda un aspect facial natural, fara griji si intinerit.

Pozitia si forma sprancenelor la barbati - caracteristici specifice

In timp ce femeile au sprancenele mai arcuite si mai subtiri decat barbatii, in cazul celor din urma aspectul acestora este mai gros si mai drept, orizontal.

De aceea, chirurgul plastician trebuie sa aiba o anumita experienta in ceea ce priveste estetica faciala masculina, pentru a pastra trasaturile masculine ale elementelor faciale.

Un alt aspect specific, pe langa caracteristicile deosebite ale tenului,(piele mai groasa, mai aspra, ridurile au un aspect mai adancit) este si tiparul de pilozitate capilara. Medicul chirurg trebuie sa aiba in vedere sa nu accentueze tendinta de recidiva a liniei parului capilar, de aceea in timpul interventiei, sprancenele nu sunt ascensionate la un nivel prea ridicat. Rezultatele sunt mai putin dramatice decat in cazul lifting-ului sprancenelor efectuat de sexul feminin.

Pe masura ce acestia imbatranesc, in special in cazul barbatilor cu o piele mai groasa si cu o musculatura a fruntii mai dezvoltata, sprancenele au o tendinta de descendenta din pozitia lor naturala. Senzatia de „greutate” a sprancenei se datoreaza si hiperactivitatii muschilor fruntii, ce se contracta continuu determinand adancirea ridurilor. Odata ce spranceana ajunge la nivelul marginii orbitale, lifting -ul de sprancene reprezinta o optiune ce trebuie luata in considerare pentru a preveni obturarea campului vizual superior si a elibera tensiunea musculara de la nivelul fruntii.

Atunci cand luati in considerare interventii antiaging de rejuvenare a zonei periorbitale, este indicat sa luati in considerare atat zona pleoapelor, cat si zona sprancenelor. Pleoapele capata un aspect obosit din cauza excesului de piele laxa, si ochii de asemenea, in urma „caderii” sprancenelor peste pleoapele superioare. Acest fenomen sporeste si mai mult cutele de piele in exces de la nivelul pleoapei (din cauza scurtarii distantei dintre linia sprancenelor si marginea orbitala).

In functie de anatomia fiecarui pacient, foarte putini necesita doar o interventie de ridicare a sprancenelor, mai multi apeleaza la chirurgia pleoapelor obosite si majoritatea solicita combinarea acelor proceduri intr-un mod eficient astfel incat sa obtina un aspect facial intinerit, relaxat si proaspat.

Candidatii masculini pentru rejuvenarea sprancenelor

Atat pentru femei, cat si pentru barbati, conditiile de eligibilitate sunt asemananatore:

  • ptoza sprancenelor
  • ridul V dintre sprancene este adancit
  • sunt prezente riduril orizontale ale fruntii, faldurile de piele, riduri frontale- semne frecvente ale imbatranirii in treimea superioara a fetei.

Aceste aspecte determina un aspect pufos, greoi al pleoapelor si pot obtura campul vizual – este de fapt cea mai severa dintre probleme, intalnita cel mai frecvent la barbati. In aceste cazuri, lifting -ul sprancenelor reprezinta solutia perfecta pentru a restaura o vedere obstructionata si pozitia sprancenelor. Frecventa acestei afectiuni la barbati este cauzata de anatomia specifica: linia sprancenelor porneste in mod natural mai jos la barbati decat la femei.

Segmentul general de varsta este 40-50 de ani. Insa cauze ereditare determina solicitari si din partea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, pentru a largi orizontul vizual la marimea optima si a reduce din tensiunea musculara de la nivelul muschilor sprancenelor, ce trebuie sa depuna mai mult efort pentru a sustine si ridica sprancenele.

Pe de alta parte, opinia unui medic plastician american este ca barbatii sunt mai rar candidati pentru un lifting al sprancenelor decat femeile, ca urmare a unor aspecte precum:

  • sprancenele barbatilor arata mai bine, avand un aspect plat si relativ coborat la nivelul fruntii
  • daca linia sprancenelor este ridicata prea sus, are loc o feminizare a trasaturilor ochilor si ale fetei, diminuand atractivitatea individului
  • cicatrizarea poate fi inestetica,din cauza liniei scalpului ceva mai retrasa, decat in cazul femeilor, facand imposibila ascunderea inciziei extensive (avand extremitatile la nivelul urechilor); cicatricile capata o culoare albicioasa ce intra in contrast cu pigmentarea mai inchisa a ridurilor de pe frunte, creand un aspect brazdat al fruntii
  • ascensionarea liniei parului (in special la barbatii trecuti de 50 de ani) este de evitat, cu atat mai mult cu cat sunt mai greu de ascuns zonele de incizie

Lifting-ul sprancenelor: motive, avantaje si dezvantaje

Principalele motive insa pentru care barbatii apeleaza la aceasta interventie sunt:
  • aspectul estetic
  • imbunatatirea aspectului facial
  • reintinerirea trasaturilor prin netezirea ridurilor si eliminarea aspectului incruntat
  • imbunatatirea vederii - prin ridicarea tesutului lax care obtureaza campul vizual

Avantajele lifting-ului sprancenelor includ:
  • reducerea / eliminarea ridurilor frontale si de la baza nasului
  • eliminarea aspectului incruntat
  • rejuvenarea faciala prin deschiderea ochilor la o largime optima
  • iluminarea chipului prin netezirea pielii la nivelul ochilor si fruntii

Exista si cateva dezavantaje asociate cu aceasta interventie:
  • cicatrici inestetice (incizile extensive la nivelul scalpului sau tehnica de excizie directa)
  • pierderea senzatiilor la nivelul scalpului (temporar)
  • corectia excesiva a formei sau pozitiei sprancenelor poate determina un aspect asimetric, inestetic
  • pot exista tensiuni la nivelul scalpului
  • exista posibilitatea unei vindecari lente
  • riscul pierderii parului in apropierea zonelor de incizie
  • largirea cicatricii

Tehnici chirurgicale pentru lifting -ul sprancenelor in estetica faciala masculina

Tehnica traditionala (coronala) este adesea evitata in cazul barbatilor datorita asecensionarii liniei parului si imposibilitatea de a ascunde cicatricile.

Pentru barbati cea mai eficienta tehnica este cea endoscopica (trei incizi minime la nivelul liniei parului), iar exciziile au loc la nivelul scalpului, reducand vizibilitatea acestora.

O ptoza severa a sprancenelor la barbati necesita o interventie extensiva de lifting pentru a putea aplica si corectii la nivelul muschiului frontal si al sprancenelor. Aceasta metoda are drept dezavantaje: latirea fruntii, retragerea linei scalpului, invazivitatea procedurii, insa asigura cele mai vizibile rezultate dintre toate metodele. Majoritatea medicilor preferea lifting-ul minim invaziv cu incizii la nivelul scalpului sau la nivelul pleoapei superioare (transblefaroplastie – cu efecte moderate), in cazuri de ptoza moderata.

Lifting-ul endoscopic asigura si o slabire a muschilor sprancenei pe termen lung, fara a lasa cicatrici vizibile, fara a provoca ascensionarea liniei scalpului si avand un timp de recuperare redus. Inciziile pot fi facute la baza nasului, ascunse in cutele pielii la nivelul fruntii sau la nivelul pleoapei superioare. Poate fi folosit si un dispozitiv din material resorbabil (implnaturi Endotine) pentru fixarea tesuturilor si pozitionarea corespunzatoare a sprancenelor pe perioada vindecarii (garanteaza durabilitatea rezultatelor pe termen lung). Aceasta metoda este mai rar folosita in cazul femeilor, deoarece ele necesita un grad mai mare de lifting pentru o arcuire armonioasa, specific feminina.

Un lifting endoscopic complet implica eliberarea periostului de la nivelul marginii orbitale, rezectia totala sau partiala a muschilor incruntarii (muschii corugatori) si un lifting frontal complet.
In afara inciziilor strategice pe care medicul plastician trebuie sa le realizeze, acesta trebuie sa aiba in vedere si abordarea unei tehnici conservatoare, caci o frunte complet neteda, necorespunzatoare cu celelalte trasaturi faciale poate atrage atentia. Scopul este reajustarea tesuturilor adiacente fruntii si din zona sprancenelor pentru a obtine un aspect natural, intinerit.

Rezultatele finale in urma interventiei de lifting al sprancenelor

Majoritatea semnelor vizibile ale interventiei dispar in cateva saptamani, o tumefiere minora si echimoze pot persista pentru cateva zile, insa pot fi ascunse cu putin machiaj. Senzatiile de oboseala, dezamagire, indispozitie sunt normale in perioada de recuperare si vindecare. Pacientii realizeaza de cele mai multe ori cat de imbatranit arata chipul lor datorita ptozei sprancenelor abia dupa observarea rezultatelor finale, rata de succes este ridicat iar pacientii sunt multumiti de rezultate.

Activitatile care necesita efort fizic sustinut, inclusiv activitatile sportive, activitatile sexuale sau alte activitati care ar putea conduce la cresterea presiunii arteriale, sunt interzise pana la vindecarea completa.

Interventia de lifting al sprancenelor, la inceputurile sale (1919) era realizata ca o interventie invaziva cu incizie extinsa la nivelul scalpului si reprezenta mai degraba o etapa a lifting-ului frontal. Tehnica presupunea intinderea spre scalp a pielii si excizia excesului, resuturarea tegumentului restant in pozitie ascensionata; un lifting facial sau frontal clasic care avea drept efect si ascensionarea liniei sprancenelor. Efectele erau temporare, caci ptoza pielii revenea si apareau din nou ridurile frontale.

Abia in 1950 a aparut tehnica de eliberare / sectionare a muschiului frontal pentru a reduce hiperactivitatea acestuia si a impiedica tragerea in jos a sprancenei.
In prezent, cele mai frecvente tratamente pentru ridicarea spracenenelor sunt injectiile cu Botox (sedinte repetate la fiecare 4-6 luni) si lifting -ul endoscopic.

Data actualizare: 02-03-2019 | creare: 28-01-2010 | Vizite: 9549
Bibliografie
De ce lifting -ul sprancenelor este atat de popular printre barbati? -link:
https://ezinearticles.com/?Why-the-Brow-Lift-is-a-Perfect-Solution-For-Guys-Who-Are-Not-Getting-Any-Younger&id=3213301

Lifting -ul sprancenelor pentru barbati -link:
https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/brow-lift/

Diferenta dintre blefaroplastie si lifting -ul sprancenelor -link:
https://exploreplasticsurgery.com/category/brow-lift/

Rejuvenarea sprancenelor pentru barbati - considerente speciale -link:
https://www.onlinesurgery.com/article/brow-lift-for-men.html

Avantajele si dezavantajele unui lifting al sprancenelor -link:
https://www.onlinesurgery.com/article/advantages-and-disadvantages-of-a-brow-lift.html

Cum se realizeaza o interventie de ridicare a sprancenelor -link:
https://www.onlinesurgery.com/article/how-a-browlift-is-performed.html

Lifting endoscopic al sprancenelor la barbati -link:
https://exploreplasticsurgery.com/category/brow-lift/

Din istoria lifting -ului sprancenelor -link:
https://www.onlinesurgery.com/article/history-of-a-browlift.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lifting-ul sprancenelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum