Operația de cataractă ar putea fi înlocuită cu picături de ochi
Cercetătorii din Statele Unite au descoperit într-un nou studiu existența unui medicament care poate fi administrat local prin intermediul unui picurător pentru ochi și care poate ameliora cataracta, mergând până la dispariția ei completă.
Cataracta este principala cauză de orbire care afectează zeci de milioane de oameni. Până în prezent, singura modalitate de a o trata este intervenția chirurgicală (neplăcută și costisitoare). Aceste picături revoluționare mai trebuie să fie testate și pe oameni, dar aceasta este următoarea etapă a studiului.
Cristalinul reprezintă componenta cu rol de lentilă biconvexă de la nivelul ochiului. Din păcate, el nu are capacitatea de regenerare, astfel cristalinul trebuie să își mențină flexibilitatea și transparența pe toată durata vieții pentru ca noi să vedem bine. Această lentilă a ochiului este alcătuită din multe proteine, care, dacă își modifică structura, împiedică trecerea luminii și astfel apare cataracta.
Oamenii de știință nu știu exact ce cauzează cataracta, dar majoritatea cazurilor sunt legate de vârsta înaintată. Dintr-un studiu prin care s-au efectuat cercetări în 39 de țări au reieșit următoarele valori: la nivel global, numărul persoanelor cu deficiențe de vedere este estimat la 285 de milioane; dintre aceștia 39 de milioane sunt orbi. 33% din cazurile de scădere a acuității vizuale au fost cauzate de cataractă, fiind în același timp și prima cauză de orbire.
Cei mai mulți oameni care suferă de cataractă trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Având în vedere că nu toți își permit costurile unei intervenții chirurgicale pentru eliminarea cataractei, picăturile de ochi care pot ajuta în acest sens ar aduce un ajutor remarcabil.
Noile picături de ochi se bazează pe un steroid natural numit lanosterol. Cercetările în acest sens au pornit de la cazul unei familii din China: părinții sunt perfect sănătoși, dar cei doi copii ai familiei suferă o mutație care nu permite organismului lor să producă lanosterol. Analizând familia, s-a constatat că acești copii au făcut cataractă, pe când părinții lor nu. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că lanosterolul ar putea împiedica modificarea structurală a proteinelor cristalinului.
Picăturile pe bază de lanosterol au fost folosite în 3 tipuri de experimente. În primul rând, oamenii de știință au lucrat în laborator cu lentile umane, apoi au testat efectele asupra iepurilor și în final le-au testat pe câinii care suferă de cataractă. Rezultatele uimitoare au fost publicate în jurnalul Nature.
Sursa: Lifehack
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipertensiune arteriala, dislipidemie, varice, fumez maxim 7 tigari pe zi. Cataracta?
- Cataracta secundara - a doua oara este posibil ?
- Operatie cataracta Metropolitan Hospital
- Cataracta (rog raspuns Dr. Alina Maria Bălţăţeanu)
- Cataracta plus usturime
- Cataracta
- Cataracta Congenitala
- In urma operatiei de cataracta: vad o lumina palpaitoare
- Cataracta la ochi miopic
- Operatie cataracta