Strugurii ajută vârstnicii să păstreze o vedere sănătoasă

©

Autor:

Strugurii ajută vârstnicii să păstreze o vedere sănătoasă
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la afecțiuni oculare și probleme de vedere. O cercetare recentă a examinat efectele consumului regulat de struguri asupra acumulării pigmentului macular și a altor biomarkeri ai sănătății oculare. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Food & Function.
Printre factorii de risc majori pentru afecțiunile oculare se numără stresul oxidativ și concentrațiile mari de produse avansate ale glicării (AGEs) în ochi. AGEs pot agrava diverse boli oculare, afectând componentele vasculare ale retinei, funcția celulară și generând stres oxidativ. Antioxidanții din alimentație pot atenua stresul oxidativ și pot preveni formarea de AGEs, cu efecte potențial benefice asupra retinei, inclusiv o îmbunătățire a densității optice a pigmentului macular (MPOD). Strugurii sunt o sursă naturală bogată în antioxidanți și polifenoli.

Acesta este primul studiu de acest fel desfășurat pe oameni și vine să întărească descoperirile anterioare, preliminare, care sugerau că strugurii au un rol protector asupra structurii și funcționării retinei. 34 de participanți au consumat fie struguri (echivalentul a 1 ½ căni de struguri pe zi), fie un placebo timp de 16 săptămâni. Cei care au consumat struguri au prezentat o creștere semnificativă a MPOD, a capacității antioxidante plasmatice și a conținutului total fenolic, comparativ cu cei care au primit placebo. În schimb, cei care nu au consumat struguri au înregistrat o creștere semnificativă a AGEs-urilor dăunătoare, măsurate la nivelul pielii.

Dr. Jung Eun Kim, unul dintre cercetători, a subliniat că acesta este primul studiu care demonstrează impactul benefic al consumului de struguri asupra sănătății oculare la oameni, ceea ce este foarte încurajator, mai ales în contextul unei populații îmbătrânite. Strugurii sunt un fruct ușor accesibil, iar studiile indică faptul că pot avea un impact benefic în cantități normale de consum zilnic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-10-2023 | creare: 10-10-2023 | Vizite: 263
Bibliografie
Grape consumption improves key markers of eye health in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20231006/Grape-consumption-improves-key-markers-of-eye-health-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata neagră ar putea îmbunătăți vederea
  • Cât de aproape ții o carte când citești? Când ai probleme de vedere?
  • Obiceiuri ce îți strică vederea
  •