Odată cu renunțarea la măști, eficiența vaccinului împotriva COVID-19 scade semnificativ
©
Autor: Domșa Dariana
![Odată cu renunțarea la măști, eficiența vaccinului împotriva COVID-19 scade semnificativ](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40042.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Într-o lucrare publicată în New England Journal of Medicine, o echipă interdisciplinară de medici și experți în sănătate publică de la Universitatea din California a măsurat eficacitatea vaccinurilor COVID-19 mRNA în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății de la Institutul de Sănătate din San Diego. Analizele au fost efectuate în timpul apariției variantei delta, extrem de transmisibilă și coincident cu sfârșitul perioadei în care masca de protecție facială era obligatorie.
Autorii raportează că eficiența vaccinurilor Pfizer, cât și a celor ARNm COVID-19, a scăzut semnificativ în timp. În lucrare, autorii menționează că din martie până în iunie 2021, eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice a fost estimată să depășească 90%. Până în iulie, însă, eficacitatea vaccinurilor scăzuse la aproximativ 65%. „Declinul eficacității nu este pe deplin surprinzător”, a spus co-autorul principal Francesca Torriani, profesor de medicină clinică în Divizia de Boli Infecțioase și Sănătate Publică Globală de la Facultatea de Medicină UC San Diego.
„Datele studiilor clinice au sugerat că eficacitatea scăzută ar avea loc la câteva luni după vaccinarea completă, dar constatările noastre indică faptul că varianta delta scade considerabil eficacitatea vaccinului pentru boala ușor simptomatică, la șase până la opt luni după finalizarea vaccinării.”, concluzionează același cercetător.
Eficacitatea vaccinului a fost asociată cu trecerea timpului. Pentru lucrătorii diagnosticați în iulie, cei care au fost vaccinați complet în ianuarie și februarie au avut rate de infecție mai mari decât cei vaccinați mai târziu, în perioada martie-mai. Rata infecției la persoanele nevaccinate a rămas în mod constant mai mare decât pentru orice grup vaccinat, deși diferența dintre ratele dintre cele două grupuri a scăzut în timp.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-09-2021 | creare: 04-09-2021 | Vizite: 440
Bibliografie
With time and without masks, COVID-19 vaccines wane in protection, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210902101114.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Câte expuneri la virusul SARS-CoV-2 oferă protecție împotriva tulpinii Omicron?
- Remdesivir poate îmbunătății simptomele și șansele de supraviețuire ale pacienților spitalizați cu COVID-19
- Există furtună de citokine în cazul COVID-19?
- Analiza bioinformatică identifică căile implicate în infecția intestinală cu SARS-CoV-2
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Alergie la medicamente
- E bine sa ma vaccinez anti covid -19 daca sunt alergic la penicilina
- Astrazeneca si istoric de infarct, stenturi si insuficienta cardiaca
- Pete piele dupa vaccin Covid (Pfiser)
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Evaluare eficienta vaccin covid
- Vaccin anticovid
- Urticarie cronică.
- Înțepături plămâni după vaccin. Va rog sa ma ajutați..