Obezitatea este în creștere, dar nu și motivația de a scădea în greutate
În ultimele 3 decenii s-a putut observa o ascensiune a cazurilor de suprapondere È™i obezitate. Cu toate acestea eforturile pentru combaterea excesului de greutate nu progresează în paralel cu trendul câÈ™tigului ponderal.
Contribuitorii majori în ceea ce priveÈ™te surplusul de greutate sunt reprezentaÈ›i de dieta dezechilibrată energetic È™i nutriÈ›ional, respectiv stilul de viață modern, tot mai sedentar. Astfel se explică de ce optimizarea alimentaÈ›iei È™i creÈ™terea gradului de activitate fizică stau la baza strategiilor de management ponderal.
DeÈ™i soluÈ›iile nu lipsesc, tot mai puÈ›ine persoane cu exces de greutate se angajează în astfel de activități pentru reducerea greutății, potrivit unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific JAMA. Acesta a centralizat date provenind de la 27 350 de adulÈ›i cu suprapondere sau obezitate È™i vârste între 20 È™i 59 de ani, ce au participat la studiul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) în diferite perioade: 1988-1994, 1999-2004 È™i 2009-2014.
A fost evaluată prevalenÈ›a supraponderii È™i a obezității È™i în paralel au fost monitorizate încercările participanÈ›ilor de a pierde în greutate cu ajutorul întrebării: „În ultimele 12 luni aÈ›i luat măsuri pentru a scădea în greutate?”.
Conform rezultatelor obÈ›inute, prevalenÈ›a cazurilor de suprapondere È™i obezitate au crecut cu 13 procente, de la 53% în 1988-1994 la 66% în 2009-2014.
În schimb, încercările de a pierde în greutate au prezentat un trend descendent de până la 7% în acelaÈ™i interval de timp, de la 56% la 49%.
„CreÈ™terea gradului de acceptare socială a persoanelor cu surplus ponderal È™i a satisfacÈ›iei individuale în ceea ce priveÈ™te imaginea È™i greutatea corporală ar putea explica de ce motivaÈ›ia persoanelor cu suprapondere sau obezitate este în scădere. RaÈ›iunile referitoare la sănătate s-ar părea că nu sunt tocmai motivatoare.”
„Caracterul cronic al obezității ar putea contribui de asemenea la acest fenomen. Cu cât trece mai mult timp în care o persoană suferă de obezitate, cu atât are mai puÈ›ine È™anse să aibă loc o schimbare de atitudine È™i să-È™i dorească să slăbească, mai ales dacă vorbim de un istoric al dietelor È™i multiplelor încercări fără succes de a pierde în greutate,” afirmă autorii studiului.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Operatii de slabit
- Tin de 6 ani dieta, dar fara niciun rezultat
- Supraponderabilitate si amenoree, help!
- Obezitate declansata pe fond psihic?
- 18 Ani 150 kg dieta drastică
- Hernie ombilicala, pancreatita acuta, obezitate gr. 1, hipercolerostemie
- Diabetul insulino depedent asociat cu xenical
- Dieta in obezitate
- Obez gr 2
- O problema nebuloasa... oboseala continua, obezitate