De ce nu ne putem gâdila singuri? Iată explicația științifică

©

Autor:

De ce nu ne putem gâdila singuri? Iată explicația științifică
Oricât de mult ne-am strădui, nu ne putem gâdila singuri. Oare de ce?

Conform specialiștilor în neuroştiinţe, două regiuni ale creierului sunt responsabile de modul în care percepem gâdilatul: cortexul somatosenzorial, responsabil de detectarea atingerii și a presiunii, și cortexul cingular anterior, care procesează senzația de plăcere.

De fapt, sunt și două moduri de a te gâdila: gargalesis și knismesis. Gargalesis este un tip de gâdilat puternic ce produce râsul și mișcările necontrolate ale corplui, în timp ce knismesis apare când mișcările și senzațiile sunt ușoare, mai mult percepute ca o mâncărime (prurit).

Deși nu este o senzație extrem de plăcută, avem tendința de a râde când cineva ne gâdilă, deoarece atât gâdilatul cât și un lucru amuzant activează o zonă din creier numită opercul rolandic, aria responsabilă de reacțiile vocale și emoționale. De ce însă nu ne putem gâdila singuri?

Asta deoarece, deși receptorii din piele nu pot diferenția atingerea proprie de cea cauzată de o sursă externă, cerebelul are capacitatea de a prezice dacă gâdilatul este produs de noi înșine sau de altcineva. Dacă stimulul este exterior, creierul va reacționa prin răspunsul de apărare, ceea ce reprezintă de fapt mișcările necontroate și râsul.

În funcție de mișcările noastre, creierul este conștient și le poate prezice pe cele viitoare, anulând răspunsul cerebral și reacția de gâdilat, nefiind percepute ca o senzație produsă de un stimul din exterior.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 10-10-2021 | creare: 12-07-2016 | Vizite: 2581
Bibliografie
There's a scientific reason for why you can't tickle yourself
http://www.sciencealert.com/the-scientific-reason-you-can-t-tickle-yourself
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre alergii și sănătatea mentală
  • Femeile prezintă prurit mai rar decât bărbații
  • Gâdilatul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum