Ciupercile și performanța cognitivă: ar putea fi ciupercile un instrument pentru îmbunătățirea memoriei?
©
Autor: Airinei Camelia
Îmbătrânirea este asociată cu declinul funcÈ›iilor cognitive È™i schimbări comportamentale, însă dieta reprezintă un factor modificabil semnificativ în atenuarea declinului cognitiv asociat vârstei. Ciupercile, sunt o sursă bogată în fibre, proteine, fitochimicale È™i vitamine, având compuÈ™i bioactivi cu proprietăți antiinflamatorii, care promovează neurogeneza È™i reglează eliberarea neurotransmițătorilor.
Cercetătorii britanici au analizat datele din cohorta EPIC-Norfolk, care a inclus peste 30.000 de persoane cu vârste între 40 È™i 92 de ani din Regatul Unit, începând cu 1993. Utilizând datele din chestionarele de frecvență alimentară completate în timpul primelor trei controale de sănătate, cercetătorii au examinat schimbările în consumul de ciuperci de-a lungul timpului È™i au investigat asociaÈ›ia dintre consumul de ciuperci È™i performanÈ›a cognitivă folosind datele de la al treilea control de sănătate, care a inclus o serie de teste cognitive.
Rezultatele studiului publicate în revista Nutrients au arătat că peste 59% dintre cei 8.263 de participanÈ›i au raportat frecvenÈ›a consumului de ciuperci la toate cele trei puncte de timp, observându-se o scădere semnificativă a consumului mediu săptămânal de ciuperci de-a lungul timpului. Aproximativ 65% dintre participanÈ›ii analizaÈ›i erau supraponderali sau obezi, iar 83% erau consumatori regulat de ciuperci. S-a constatat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci È™i funcÈ›ia cognitivă, inclusiv funcÈ›ia executivă, reamintirea cuvintelor È™i memoria prospectivă, iar această asociere a rămas semnificativă chiar È™i după ajustarea pentru consumul zilnic de fructe È™i legume.
Concluziile studiului indică o legătură pozitivă între consumul de ciuperci È™i performanÈ›a cognitivă în cohorta EPIC-Norfolk, cu menÈ›iunea că designul transversal al studiului nu permite stabilirea unei inferenÈ›e cauzale. Astfel, sunt necesare studii controlate randomizate pentru a determina cauzalitatea È™i direcÈ›ionalitatea acestei asocieri.
sursa: News Medical
foto: Troyan/Shutterstock.com
Cercetătorii britanici au analizat datele din cohorta EPIC-Norfolk, care a inclus peste 30.000 de persoane cu vârste între 40 È™i 92 de ani din Regatul Unit, începând cu 1993. Utilizând datele din chestionarele de frecvență alimentară completate în timpul primelor trei controale de sănătate, cercetătorii au examinat schimbările în consumul de ciuperci de-a lungul timpului È™i au investigat asociaÈ›ia dintre consumul de ciuperci È™i performanÈ›a cognitivă folosind datele de la al treilea control de sănătate, care a inclus o serie de teste cognitive.
Rezultatele studiului publicate în revista Nutrients au arătat că peste 59% dintre cei 8.263 de participanÈ›i au raportat frecvenÈ›a consumului de ciuperci la toate cele trei puncte de timp, observându-se o scădere semnificativă a consumului mediu săptămânal de ciuperci de-a lungul timpului. Aproximativ 65% dintre participanÈ›ii analizaÈ›i erau supraponderali sau obezi, iar 83% erau consumatori regulat de ciuperci. S-a constatat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci È™i funcÈ›ia cognitivă, inclusiv funcÈ›ia executivă, reamintirea cuvintelor È™i memoria prospectivă, iar această asociere a rămas semnificativă chiar È™i după ajustarea pentru consumul zilnic de fructe È™i legume.
Concluziile studiului indică o legătură pozitivă între consumul de ciuperci È™i performanÈ›a cognitivă în cohorta EPIC-Norfolk, cu menÈ›iunea că designul transversal al studiului nu permite stabilirea unei inferenÈ›e cauzale. Astfel, sunt necesare studii controlate randomizate pentru a determina cauzalitatea È™i direcÈ›ionalitatea acestei asocieri.
sursa: News Medical
foto: Troyan/Shutterstock.com
Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 379
Bibliografie
Can mushrooms improve your memory?, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Can-mushrooms-improve-your-memory.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Infecția cu Helicobacter pylori ar putea crește riscul apariției ulterioare a bolii Alzheimer
- Screeningul anual poate diagnostica deficiența cognitivă ușoară
- Infecția cu SARS-CoV-2 sporește riscul de a dezvolta Alzheimer pe termen scurt
- Boala Alzheimer progresează mai rapid la persoanele cu sindromul Down
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum