O tehnologie nouă cu ultrasunete ar putea revoluționa diagnosticul afecțiunilor respiratorii

©

Autor:

O tehnologie nouă cu ultrasunete ar putea revoluționa diagnosticul afecțiunilor respiratorii
Într-un studiu publicat în AIP Advances, o echipă de cercetători francezi a demonstrat eficacitatea tehnologiei cu ultrasunete în detectarea mișcărilor de amplitudine scăzută produse de vocalizări la suprafața pieptului. Aceștia au introdus și posibilitatea utilizării unei camere cu ultrasunete pentru mișcarea suprafeței aerului (AUSMC) pentru a cartografia aceste vibrații pe durate scurte, ilustrând astfel evoluția lor. Acest progres oferă profesioniștilor din domeniul medical o fereastră valoroasă asupra sănătății respiratorii a pacientului, permițând identificarea potențialelor anomalii legate de boală în sistemul respirator prin evaluarea vibrațiilor sonore produse de fluxul de aer în plămâni și arborele bronșic în timpul respirației normale, precum și cele produse de laringe în timpul vocalizărilor.
AUSMC este descrisă ca o tehnologie de imagistică nouă care permite observarea vibrațiilor suprafeței toracelui uman datorate activităților respiratorii și cardiace la rate de cadre înalte, tipic 1.000 de imagini pe secundă, fără necesitatea unei sonde aplicate pe piele. Această tehnologie se bazează pe principiul fizic al imagisticii Doppler cu ultrasunete convenționale.

Testând AUSMC pe 77 de voluntari sănătoși pentru a imagina vibrațiile suprafeței cauzate de vocalizările naturale, cercetătorii au reușit să reproducă „fremitusul vocal” - vibrațiile induse de vocalizare pe suprafața corpului - așa cum este analizat tipic în examinarea fizică a toracelui. Vibrațiile de suprafață induse au fost detectabile la toți subiecții, iar distribuția spațială a energiei vibratoare s-a dovedit a fi asimetrică, în favoarea părții drepte a pieptului și dependentă de frecvență pe axa anteroposterioară. De asemenea, s-a observat că distribuția frecvenței vocalizării nu se suprapune între bărbați și femei, fiind mai înaltă la femei.

Cercetările în curs de desfășurare folosesc AUSMC pentru identificarea patologiilor pulmonare, iar cercetătorii sunt optimiști că tehnologia, împreună cu algoritmii de inteligență artificială, ar putea inaugura o nouă eră a examinării toracelui, în care modelele de vibrație pot fi izolate. Aceasta ar oferi o perspectivă mult mai clară asupra sănătății respiratorii și ar permite diagnosticarea mai precisă a bolilor respiratorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-03-2024 | creare: 27-03-2024 | Vizite: 255
Bibliografie
New ultrasound technology may revolutionize respiratory disease diagnoses, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240319122929.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: