Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm

©

Autor:

Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm
Astmul este o afecțiune caracterizată prin inflamație, remodelare și hiper-reactivitate a căilor respiratorii. Prevalența acesteia a crescut, în special în țările urbanizate și cu venituri mari, fiind asociată cu schimbările stilului de viață, dieta, microbiota intestinală și expunerile ambientale. Un studiu recent publicat în Current Developments in Nutrition a investigat efectele pâinii fermentate cu drojdia Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 asupra prevenirii astmului.
În studiu, cercetătorii au dezvoltat microcapsule conținând izolatul de drojdie prin metoda gelificării ionotrope și au preparat trei tipuri de pâine:
  • una fermentată cu drojdie comercială (pâinea COM),
  • pâinea UFMG-A905, și
  • pâinea UFMG-A905 cu microcapsule (pâinea UFMG-A905-C).
Pâinile au fost liofilizate și reconstituite în biscuiți pentru a fi acceptate mai ușor de animale. Au fost colectate mostre din diferite etape de preparare pentru a număra bacteriile totale, bacteriile acid lactice și drojdiile.

Șoarecii BALB/c au fost sensibilizați cu ovalbumină (OVA) sau soluție salină și apoi provocati intranazal cu OVA. Grupurile de șoareci au inclus: un grup tratat cu soluție salină și provocat cu aceeași soluție (SAL), un grup tratat cu soluție salină și provocat cu OVA (grupul OVA), și grupuri alimentate cu diferite tipuri de pâine și provocate cu OVA.

Funcția respiratorie a fost măsurată, iar lavajul bronhoalveolar a fost analizat pentru producția de citokine și numărul total de celule. De asemenea, au fost măsurate interleukinele în lavaj și în homogenatul de plămân.

Rezultatele au arătat că pâinea UFMG-A905-C a redus semnificativ hiper-responsivitatea căilor respiratorii comparativ cu grupul OVA. Parametrii unor hiper-responsivități au fost de asemenea reduși în grupul COM. Numărul total de celule și procentul de eozinofile în lavaj au fost mai mari în grupul OVA comparativ cu grupul SAL, dar acestea au fost semnificativ reduse în grupurile alimentate cu pâine. Nivelurile de IL-4, IL-5 și IL-13 au fost crescute în plămânii grupului OVA, însă nivelurile de IL-5 au fost reduse în grupurile alimentate cu pâine. Grupul UFMG-A905-C a prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de IL-5 și IL-13, dar mai ridicate de IL-17A în plămâni.

Studiul a concluzionat că pâinea fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 are un potențial în prevenirea astmului, cu o reducere parțială a inflamației căilor respiratorii și o scădere a hiper-responsivității în cazul adăugării microcapsulelor. Aceste descoperiri deschid calea pentru investigații suplimentare privind rolul probioticilor în managementul astmului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-06-2024 | creare: 22-06-2024 | Vizite: 356
Bibliografie
Yeast-fermented bread shows promise in preventing asthma symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20240620/Yeast-fermented-bread-shows-promise-in-preventing-asthma-symptoms.aspx

Image by congerdesign on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhalatorul inteligent pentru astmatici
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum