Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm
©
Autor: Airinei Camelia
Astmul este o afecțiune caracterizată prin inflamație, remodelare și hiper-reactivitate a căilor respiratorii. Prevalența acesteia a crescut, în special în țările urbanizate și cu venituri mari, fiind asociată cu schimbările stilului de viață, dieta, microbiota intestinală și expunerile ambientale. Un studiu recent publicat în Current Developments in Nutrition a investigat efectele pâinii fermentate cu drojdia Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 asupra prevenirii astmului.
În studiu, cercetătorii au dezvoltat microcapsule conținând izolatul de drojdie prin metoda gelificării ionotrope și au preparat trei tipuri de pâine:
Șoarecii BALB/c au fost sensibilizați cu ovalbumină (OVA) sau soluție salină și apoi provocati intranazal cu OVA. Grupurile de șoareci au inclus: un grup tratat cu soluție salină și provocat cu aceeași soluție (SAL), un grup tratat cu soluție salină și provocat cu OVA (grupul OVA), și grupuri alimentate cu diferite tipuri de pâine și provocate cu OVA.
Funcția respiratorie a fost măsurată, iar lavajul bronhoalveolar a fost analizat pentru producția de citokine și numărul total de celule. De asemenea, au fost măsurate interleukinele în lavaj și în homogenatul de plămân.
Rezultatele au arătat că pâinea UFMG-A905-C a redus semnificativ hiper-responsivitatea căilor respiratorii comparativ cu grupul OVA. Parametrii unor hiper-responsivități au fost de asemenea reduși în grupul COM. Numărul total de celule și procentul de eozinofile în lavaj au fost mai mari în grupul OVA comparativ cu grupul SAL, dar acestea au fost semnificativ reduse în grupurile alimentate cu pâine. Nivelurile de IL-4, IL-5 și IL-13 au fost crescute în plămânii grupului OVA, însă nivelurile de IL-5 au fost reduse în grupurile alimentate cu pâine. Grupul UFMG-A905-C a prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de IL-5 și IL-13, dar mai ridicate de IL-17A în plămâni.
Studiul a concluzionat că pâinea fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 are un potențial în prevenirea astmului, cu o reducere parțială a inflamației căilor respiratorii și o scădere a hiper-responsivității în cazul adăugării microcapsulelor. Aceste descoperiri deschid calea pentru investigații suplimentare privind rolul probioticilor în managementul astmului.
sursa: News Medical
În studiu, cercetătorii au dezvoltat microcapsule conținând izolatul de drojdie prin metoda gelificării ionotrope și au preparat trei tipuri de pâine:
- una fermentată cu drojdie comercială (pâinea COM),
- pâinea UFMG-A905, și
- pâinea UFMG-A905 cu microcapsule (pâinea UFMG-A905-C).
Șoarecii BALB/c au fost sensibilizați cu ovalbumină (OVA) sau soluție salină și apoi provocati intranazal cu OVA. Grupurile de șoareci au inclus: un grup tratat cu soluție salină și provocat cu aceeași soluție (SAL), un grup tratat cu soluție salină și provocat cu OVA (grupul OVA), și grupuri alimentate cu diferite tipuri de pâine și provocate cu OVA.
Funcția respiratorie a fost măsurată, iar lavajul bronhoalveolar a fost analizat pentru producția de citokine și numărul total de celule. De asemenea, au fost măsurate interleukinele în lavaj și în homogenatul de plămân.
Rezultatele au arătat că pâinea UFMG-A905-C a redus semnificativ hiper-responsivitatea căilor respiratorii comparativ cu grupul OVA. Parametrii unor hiper-responsivități au fost de asemenea reduși în grupul COM. Numărul total de celule și procentul de eozinofile în lavaj au fost mai mari în grupul OVA comparativ cu grupul SAL, dar acestea au fost semnificativ reduse în grupurile alimentate cu pâine. Nivelurile de IL-4, IL-5 și IL-13 au fost crescute în plămânii grupului OVA, însă nivelurile de IL-5 au fost reduse în grupurile alimentate cu pâine. Grupul UFMG-A905-C a prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de IL-5 și IL-13, dar mai ridicate de IL-17A în plămâni.
Studiul a concluzionat că pâinea fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 are un potențial în prevenirea astmului, cu o reducere parțială a inflamației căilor respiratorii și o scădere a hiper-responsivității în cazul adăugării microcapsulelor. Aceste descoperiri deschid calea pentru investigații suplimentare privind rolul probioticilor în managementul astmului.
sursa: News Medical
Data actualizare: 22-06-2024 | creare: 22-06-2024 | Vizite: 388
Bibliografie
Yeast-fermented bread shows promise in preventing asthma symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20240620/Yeast-fermented-bread-shows-promise-in-preventing-asthma-symptoms.aspxImage by congerdesign on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Colonizarea microbiană la copil este structurată prin alăptare, aceasta ghidând o dezvoltare respiratorie sănătoasă
- Utilizarea purtificatoarelor de aer în locuințe poate aduce beneficii cardiovasculare persoanelor cu boală pulmonară cronică
- O tehnologie nouă cu ultrasunete ar putea revoluționa diagnosticul afecțiunilor respiratorii
- Descifrarea mecanismelor din spatele fibrozei chistice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Montelukast raspund la tratament?ce inseamna?
- Astm alergic?
- De un an i se infunda urechile
- Insuficienta respiratorie, astm bronsic
- Sufar de astm ajutati-ma..18 ani..va rog daca ma puteti ajuta
- Astmul si fumatul
- Medicamentele pentru astm ingrasa?
- Posibil astm
- Astmul atopic
- Ajutati-ma!! astm partial controlat cu polisensibilizare (acarieni, mucegai alternaria si cladospori