Noi perspective în tratamentul apneei obstructive în somn
Un studiu revoluționar publicat în "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" oferă noi perspective în tratamentul apneei obstructive în somn (OSA) și impactul său asupra sănătății. Cercetătorii de la Universitatea Missouri School of Medicine și Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine au explorat strategii terapeutice inovatoare care ar putea avansa înțelegerea și managementul morbidităților asociate OSA.
Despre OSA
- OSA este o afecțiune răspândită care afectează aproape un miliard de oameni la nivel mondial.
- Este legată de îmbătrânirea biologică accelerată și diverse probleme de sănătate la nivelul organelor, cum ar fi morbiditățile cardiovasculare, cognitive și metabolice.
Tratamentele actuale
- Tratamentele actuale, cum ar fi presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), au avut succes limitat în inversarea acestor rezultate.
- Cercetarea recentă se concentrează pe terapii adjuvante, în special utilizarea senoliticelor, pentru a atenua povara OSA.
Despre studiu
- Studiul a evaluat dacă țintirea senescenței, un tratament care vizează celulele îmbătrânite, împreună cu o abordare simulată care imită aderența bună la tratamentul cel mai comun pentru apneea în somn (CPAP), ar putea îmbunătăți rezultatele fiziologice la șoareci expuși la hipoxie intermitentă cronică (IH), o caracteristică principală a OSA.
- S-a constatat că combinarea recuperării normoxice parțiale cu senoliticul Navitoclax (NAV) a redus semnificativ somnolența în timpul fazei întunecate, perioada obișnuită de somn pentru rozătoare. Terapia combinată a arătat, de asemenea, îmbunătățiri notabile ale funcției cognitive.
Rezultatele studiului
- Terapia a demonstrat efecte pozitive asupra funcției arterei coronare, metabolismului glucozei și lipidelor și a redus permeabilitatea intestinală.
- Combinarea tratamentului CPAP aderent simulat și senoliticul Navitoclax a redus eficient senescența în mai multe organe, indicând o posibilă inversare a proceselor de îmbătrânire celulară induse de OSA.
Concluzii
- Această cercetare ar putea deschide noi uși în înțelegerea proceselor dăunătoare implicate în morbiditățile asociate OSA și formularea unor abordări noi menite să inverseze impactul multifacetic al OSA asupra sănătății.
- Dezvoltarea de senolitice sigure, specifice pentru OSA, împreună cu studii clinice, este necesară pentru a valida aceste descoperiri la subiecții umani și pentru a explora aplicații potențiale în domeniul medicinei somnului.
Data actualizare: 04-01-2024 | creare: 04-01-2024 | Vizite: 351
Bibliografie
Badran, M., et al. (2023). Senolytic-facilitated Reversal of End-Organ Dysfunction in a Murine Model of Obstructive Sleep Apnea.
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
doi.org/10.1164/rccm.202306-1101oc.
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fibroza pulmonară post-COVID-19 - prognostic mai bun decât cea idiopatică
- Sucul de sfeclă îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu boala pulmonară obstructivă cronică
- Grăsimile sănătoase din pește și nuci pot încetini fibroza pulmonară, întârziind nevoia de transplant
- Un potențial tratament pentru fibroza pulmonară idiopatică, descoperit de cercetători
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fetita cu apnee obstructiva
- Apnee de somn
- Apnee de somn, extrasistole si polineuropatie. Ce pot sa fac?
- Sindromul apnee in somn, am fost la zece clinici, și nu a fc nimeni nimic
- ORL - copil 3 ani se ineaca in somn