O ședință de 20 de minute de exerciții fizice „repornește” creierul după o noapte nedormită

©

Autor:

O ședință de 20 de minute de exerciții fizice „repornește” creierul după o noapte nedormită
Somnul este fundamental pentru menținerea unui stil de viață sănătos, cu recomandarea de șapte până la nouă ore pe noapte pentru adulți. Totuși, studii recente indică faptul că 40% din populația globală nu doarme suficient. Consecințele privării cronice de somn includ boli cardiovasculare, obezitate, tulburări neurodegenerative și depresie. Pe termen scurt, lipsa somnului poate reduce performanța cognitivă, afectând atenția, judecata și starea emoțională.
Un studiu recent a explorat modul în care somnul, nivelurile de oxigen și exercițiile fizice afectează capacitatea noastră de a efectua sarcini mentale. Condus de Universitatea din Portsmouth și publicat în Physiology and Behaviour, studiul a descoperit că performanța cognitivă se îmbunătățește în timpul unui efort moderat de exerciții fizice, indiferent de starea de somn a unei persoane sau de nivelurile de oxigen.

Dr. Joe Costello de la Universitatea din Portsmouth a menționat că exercițiile fizice îmbunătățesc sau mențin performanța cognitivă, chiar și atunci când nivelurile de oxigen sunt reduse. Aceasta este prima cercetare care sugerează că exercițiile fizice îmbunătățesc performanța cognitivă după privarea totală sau parțială de somn și în combinație cu hipoxia.

Cercetările au implicat două experimente, fiecare cu 12 participanți (24 în total). Primul experiment a examinat impactul privării parțiale de somn asupra performanței cognitive, iar al doilea a examinat impactul privării totale de somn și hipoxiei. În ambele, toți participanții au prezentat o îmbunătățire a performanței cognitive după 20 de minute de ciclism.

În primul experiment, indivizii au avut permisiunea de a dormi doar cinci ore pe noapte, timp de trei zile. Rezultatele au arătat că efectele a trei nopți de somn parțial asupra funcțiilor executive au fost inconsecvente, dar, indiferent de starea de somn, exercițiile fizice moderate au îmbunătățit performanța în toate sarcinile.

În al doilea experiment, participanții nu au dormit o noapte întreagă și apoi au fost puși într-un mediu hipoxic. Chiar dacă nivelurile de oxigen au fost reduse, exercițiile fizice au continuat să îmbunătățească performanța cognitivă.

Studiul sugerează că performanța cognitivă nu depinde exclusiv de cortexul prefrontal al creierului, deși acesta joacă un rol integral în realizarea sarcinilor. Mecanismele din spatele performanței cognitive pot fi produsul unor procese coordonate pe scară largă distribuite în diferite regiuni corticale și subcorticale.

Autorii recomandă investigații suplimentare pentru a dezvălui mecanismele neurobiologice din spatele procesului de funcție cognitivă. Această descoperire ar sprijini pe oricine experimentează somn întrerupt sau niveluri scăzute de oxigen, inclusiv alpiniști și schiori, dar și părinții tineri și lucrătorii în ture.

De asemenea, autorii recunosc că în acest studiu au fost incluse doar persoane tinere și sănătoase, iar câțiva indivizi au fost retrași din cauza evenimentelor adverse. Ei speră să efectueze investigații suplimentare cu un amestec mai larg de participanți.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 26-11-2023 | creare: 26-11-2023 | Vizite: 604
Bibliografie
20 minutes of exercise can boost your brain after a bad night's sleep, link: https://medicalxpress.com/news/2023-11-minutes-boost-brain-bad-night.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta epigenetică prezice performanţa cognitivă după vârsta mijlocie
  • Numărul de membrii dintr-o familie poate influenţa performanţa cognitivă mai târziu în viaţă
  • Ritmul groove îmbunătățește performanța cognitivă
  •