O dietă bogată în legume nu reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
©
Autor: Domșa Dariana
Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate, dar totodată și pentru evitarea unei game largi de boli. Cu toate acestea, o dietă bogată în legume nu poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, indică un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători. Studiul include aproximativ 400.000 de participanți, recrutați din Biobank, o bază de date medicală care cuprinde pacienți din Marea Britanie.
Cercetătorii au folosit răspunsurile la înscrierea în Biobank ale participanților (dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare) la întrebări despre consumul mediu zilnic de legume negătite față de legumele gătite. Ei au analizat asocierea cu riscul de spitalizare sau deces din cauza unor boli cardiovasculare și a complicațiilor acestor boli, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Cercetătorii au controlat o gamă largă de factori posibili care ar fi putut influența rezultatele, inclusiv statutul socio-economic, activitatea fizică și alți factori dietetici. În mod crucial, cercetătorii au evaluat și rolul potențial al „confuziei reziduale”, adică dacă factorii suplimentari necunoscuți sau măsurarea inexactă a factorilor cunoscuți ar putea duce la o asociere statistică falsă între riscul de boli cardiovasculare și consumul de legume.
Aportul mediu zilnic de legume totale, legume crude și legume fierte a fost de 5,0, 2,3 și 2,8 linguri pline de persoană. Riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei cu cel mai mare aport, comparativ cu participanții cu cel mai mic aport de legume. Cu toate acestea, acest efect aparent a fost slăbit substanțial atunci când au fost luați în considerare factorii socio-economici, nutriționali și legați de sănătate.
„Studiul nu a găsit dovezi pentru un efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare. În schimb, Analizele noastre arată faptul că efectul aparent protector al consumului de legume împotriva riscului de boli cardiovasculare este foarte probabil să fie explicat de alți factori, precum diferențele în situația socioeconomică și stilul de viață”, declară autorul studiului, Qi Feng, cercetător în Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford.
sursa: News Medical
Cercetătorii au folosit răspunsurile la înscrierea în Biobank ale participanților (dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare) la întrebări despre consumul mediu zilnic de legume negătite față de legumele gătite. Ei au analizat asocierea cu riscul de spitalizare sau deces din cauza unor boli cardiovasculare și a complicațiilor acestor boli, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Cercetătorii au controlat o gamă largă de factori posibili care ar fi putut influența rezultatele, inclusiv statutul socio-economic, activitatea fizică și alți factori dietetici. În mod crucial, cercetătorii au evaluat și rolul potențial al „confuziei reziduale”, adică dacă factorii suplimentari necunoscuți sau măsurarea inexactă a factorilor cunoscuți ar putea duce la o asociere statistică falsă între riscul de boli cardiovasculare și consumul de legume.
Aportul mediu zilnic de legume totale, legume crude și legume fierte a fost de 5,0, 2,3 și 2,8 linguri pline de persoană. Riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei cu cel mai mare aport, comparativ cu participanții cu cel mai mic aport de legume. Cu toate acestea, acest efect aparent a fost slăbit substanțial atunci când au fost luați în considerare factorii socio-economici, nutriționali și legați de sănătate.
„Studiul nu a găsit dovezi pentru un efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare. În schimb, Analizele noastre arată faptul că efectul aparent protector al consumului de legume împotriva riscului de boli cardiovasculare este foarte probabil să fie explicat de alți factori, precum diferențele în situația socioeconomică și stilul de viață”, declară autorul studiului, Qi Feng, cercetător în Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-06-2023 | creare: 23-02-2022 | Vizite: 319
Bibliografie
Higher consumption of vegetables unlikely to affect cardiovascular disease risk, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220221/Higher-consumption-of-vegetables-unlikely-to-affect-cardiovascular-disease-risk-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă perspectivă asupra grăsimilor saturate în controlul riscului cardiovscular
- Deșeurile rezultate din producția de ulei de măsline ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă
- Terapia diuretică ghidată de natriureză îmbunătățește decongestionarea în insuficiența cardiacă acută
- Paracetamolul poate crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni