O dietă bogată în legume nu reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

©

Autor:

O dietă bogată în legume nu reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate, dar totodată și pentru evitarea unei game largi de boli. Cu toate acestea, o dietă bogată în legume nu poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, indică un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători. Studiul include aproximativ 400.000 de participanți, recrutați din Biobank, o bază de date medicală care cuprinde pacienți din Marea Britanie.
Cercetătorii au folosit răspunsurile la înscrierea în Biobank ale participanților (dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare) la întrebări despre consumul mediu zilnic de legume negătite față de legumele gătite. Ei au analizat asocierea cu riscul de spitalizare sau deces din cauza unor boli cardiovasculare și a complicațiilor acestor boli, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii au controlat o gamă largă de factori posibili care ar fi putut influența rezultatele, inclusiv statutul socio-economic, activitatea fizică și alți factori dietetici. În mod crucial, cercetătorii au evaluat și rolul potențial al „confuziei reziduale”, adică dacă factorii suplimentari necunoscuți sau măsurarea inexactă a factorilor cunoscuți ar putea duce la o asociere statistică falsă între riscul de boli cardiovasculare și consumul de legume.

Aportul mediu zilnic de legume totale, legume crude și legume fierte a fost de 5,0, 2,3 și 2,8 linguri pline de persoană. Riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei cu cel mai mare aport, comparativ cu participanții cu cel mai mic aport de legume. Cu toate acestea, acest efect aparent a fost slăbit substanțial atunci când au fost luați în considerare factorii socio-economici, nutriționali și legați de sănătate.

„Studiul nu a găsit dovezi pentru un efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare. În schimb, Analizele noastre arată faptul că efectul aparent protector al consumului de legume împotriva riscului de boli cardiovasculare este foarte probabil să fie explicat de alți factori, precum diferențele în situația socioeconomică și stilul de viață”, declară autorul studiului, Qi Feng, cercetător în Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-06-2023 | creare: 23-02-2022 | Vizite: 319
Bibliografie
Higher consumption of vegetables unlikely to affect cardiovascular disease risk, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220221/Higher-consumption-of-vegetables-unlikely-to-affect-cardiovascular-disease-risk-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •