O dietă bogată în antioxidanți a fost asociată cu reducerea riscului de diabet
©
Autor: Airinei Camelia
![O dietă bogată în antioxidanți a fost asociată cu reducerea riscului de diabet](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46651.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetarea a implicat analiza a 25 de studii observaționale prospective și 15 studii controlate randomizate, examinând asocierea dintre aportul dietetic, nivelurile circulante sau suplimentarea cu vitaminele C, E și beta-caroten și incidența diabetului de tip 2 sau rezistența la insulină/sensibilitate și funcția celulelor beta în indivizi non-diabetici. Observațiile importante ale studiului indică faptul că un aport moderat de vitamine C, E și beta-caroten poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Pentru vitamina C, s-a constatat că un aport de până la 70 mg pe zi poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 24%, cu un impact pozitiv asupra rezistenței la insulină și funcției celulelor beta. În cazul vitaminei E, un aport de până la 12 mg pe zi poate reduce riscul cu 28%, însă suplimentarea cu vitamina E nu a arătat un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2, deși a avut un impact pozitiv asupra sensibilității la insulină. Pentru beta-caroten, un aport de până la 4 mg pe zi poate reduce riscul cu 22%, dar suplimentarea cu beta-caroten nu a redus riscul de diabet de tip 2, deși nivelurile circulante de beta-caroten pot reduce rezistența la insulină și pot crește sensibilitatea la insulină.
Această meta-analiză și revizuire sistematică subliniază o asociere inversă între aportul dietetic și circulant de vitaminele C, E și beta-caroten și riscul de diabet de tip 2, evidențiind proprietățile antioxidante robuste ale acestor vitamine ca fiind principalele responsabile pentru efectele lor anti-diabetice. Cu toate acestea, nu s-a observat eficacitatea protectoare a suplimentării cu acești antioxidanți împotriva diabetului de tip 2, sugerând importanța integrării acestor nutrienți în dieta zilnică pentru a promova sănătatea metabolică și a reduce riscul de diabet de tip 2.
sursa: News Medical
Data actualizare: 27-03-2024 | creare: 27-03-2024 | Vizite: 257
Bibliografie
Antioxidant-rich diets linked to lower type 2 diabetes risk, supplements less effective, link: https://www.news-medical.net/news/20240326/Antioxidant-rich-diets-linked-to-lower-type-2-diabetes-risk-supplements-less-effective.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- De ce ne pierdem pofta de mâncare când suntem bolnavi?
- Cercetătorii au creat dispozitive cu celule insulare care eliberează insulină la nevoie, pentru pacienții diabetici
- Bacteriile intestinale influențează obezitatea și insulinorezistența (diabetul de tip 2)
- Rolul iaurtului în prevenirea și gestionarea diabetului și obezității
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum