O creștere cu 69% a cazurilor de demență este anticipată în România, în următoarele trei decenii

©

Autor:

O creștere cu 69% a cazurilor de demență este anticipată în România, în următoarele trei decenii
Numărul de adulți cu vârsta de minimum 40 de ani care trăiesc cu demență în întreaga lume este de așteptat să se tripleze în următoarele trei decenii, în principal din cauza creșterii populației globale și a îmbătrânirii. Un nou studiu, publicat recent în The Lancet, oferă estimări de prognoză pentru 195 de țări din întreaga lume.
Studiul oferă previziuni îmbunătățite pentru demență la scară globală, precum și la nivel de țară, oferind factorilor de decizie și experților în sănătate publică noi perspective pentru a înțelege cauzele creșterilor incidenței demenței pe baza celor mai bune date disponibile. Studiul analizează, de asemenea, principalii factori de risc pentru demență și evidențiază impactul pe care îl vor avea asupra tendințelor viitoare. Conform estimărilor, tendințele anticipate în ceea ce privește obezitatea, glicemia crescută și fumatul, va avea ca rezultat o creștere suplimentară cu 6,8 milioane a numărului de persoane diagnosticate cu demență.

Studiul prezice că cea mai mare creștere a prevalenței va avea loc în estul Africii Subsahariane, unde se așteaptă că numărul persoanelor care trăiesc cu demență să crească cu 357%, de la aproape 660.000 în 2019 la peste 3 milioane în 2050, în principal cauzat în creșterii populației în Djibouti (473%), Etiopia (443%) și Sudanul de Sud (396%). În mod similar, în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, se preconizează o creștere a numărului de cazuri de demență cu 367%, de la aproape 3 milioane la aproape 14 milioane, cu creșteri deosebit de mari în Qatar (1926%) și Emiratele Arabe Unite (1795%).

În schimb, cea mai mică creștere a numărului de cazuri de demență este proiectată în țările din Asia cu venituri mari. O creștere deosebit de mică este previzionată în Japonia (27%). În această regiune, riscul de demență pentru fiecare grupă de vârstă este de așteptat să scadă, ceea ce sugerează că măsurile preventive, inclusiv îmbunătățirea educației și a stilului de viață sănătos, au un impact.

În mod similar, în Europa Centrală, numărul cazurilor de demență este de așteptat să crească cu 82%, de la aproape 2 milioane în 2019 la aproape 3,6 milioane în 2050. Sunt așteptate creșteri relativ mici ale cazurilor în Bulgaria (37%), Serbia (38%), Croația (55%), Ungaria (61%) și România (69%). În România, se estimează că numărul cazurilor de demență va crește de la puțin peste 340.000 de cazuri în 2019 la aproape 580.000 în 2050.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-07-2022 | creare: 10-01-2022 | Vizite: 524
Bibliografie
Study estimates the global prevalence of dementia in 2050, link: https://www.news-medical.net/news/20220106/Study-estimates-the-global-prevalence-of-dementia-in-2050.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •