O condiție fizică bună în copilărie are ecouri în dezvoltarea creierului în adolescență

O condiție fizică bună în copilărie are ecouri în dezvoltarea creierului în adolescență

©

Autor:

O condiție fizică bună în copilărie are ecouri în dezvoltarea creierului în adolescență
Studiul realizat de Universitatea Jyväskylä È™i Universitatea din Finlanda de Est a explorat legătura dintre condiÈ›ia fizică din copilărie È™i volumul materiei cenuÈ™ii cerebeloase la adolescenÈ›i. Rezultatele indică faptul că adolescenÈ›ii care au demonstrat o mai bună condiÈ›ie neuromusculară - adică au fost mai puternici, mai rapizi È™i mai agili încă din copilărie - au avut un volum mai mare al materiei cenuÈ™ii în zona Crus I a cerebelului în perioada adolescenÈ›ei.
ImportanÈ›a cerebelului în dezvoltarea cognitivă È™i învățare este bine cunoscută, dar până acum nu era clară asocierea dintre condiÈ›ia fizică È™i volumul cerebelar la adolescenÈ›i. Studiul a investigat această legătură, examinând cum condiÈ›ia fizică influenÈ›ează volumul materiei cenuÈ™ii a lobulilor cerebelari implicaÈ›i în cogniÈ›ie la adolescenÈ›i È™i dacă există diferenÈ›e între femei È™i bărbaÈ›i în această privință.

Rezultatele au arătat că adolescenÈ›ii cu o mai bună condiÈ›ie neuromusculară din copilărie aveau un volum mai mare al materiei cenuÈ™ii în zona Crus I a cerebelului. Pe de altă parte, adolescenÈ›ii cu o mai bună condiÈ›ie cardiorespiratorie aveau un volum total mai mic al materiei cenuÈ™ii cerebeloase. În plus, băieÈ›ii cu o condiÈ›ie neuromusculară mai bună din copilărie aveau un volum mai mic al materiei cenuÈ™ii în zona Crus II a cerebelului.

Petri Jalanko, cercetător doctoral la Facultatea de Sport È™i ȘtiinÈ›e ale Sănătății de la Universitatea Jyväskylä, subliniază importanÈ›a activității fizice în copilărie È™i adolescență pentru o condiÈ›ie fizică mai bună, care pare să fie relevantă pentru volumele cerebelare asociate cu cogniÈ›ia È™i învățarea. TotuÈ™i, el menÈ›ionează că asocierile observate sunt în parte contradictorii.

Jalanko sugerează că sunt necesare studii controlate randomizate, care să utilizeze măsurători directe ale condiÈ›iei cardiorespiratorii È™i imagistică cerebrală avansată pentru a evalua o populaÈ›ie mai mare È™i pentru a analiza separat sexe, pentru a înÈ›elege mai bine legăturile È™i cauzalitatea dintre condiÈ›ia fizică È™i volumele cerebelare la adolescenÈ›i.

Studiul face parte din proiectul FitBrain È™i a inclus 40 de participanÈ›i din cadrul examinărilor de urmărire pe 8 ani ale studiului Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC). Dintre participanÈ›i, 22 erau femei È™i 18 bărbaÈ›i, cu o vârstă medie de 17,9 ani. Studiul a fost publicat în prestigiosul Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 435
Bibliografie
Physical fitness during childhood impacts cerebellar structure in adolescence, link: https://www.news-medical.net/news/20231110/Physical-fitness-during-childhood-impacts-cerebellar-structure-in-adolescence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele intensității antrenamentelor asupra stării de bine
  • Cum îmbunătățeÈ™te sportul imaginea de sine?
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum