Beneficiile sportului la persoanele cu diabet de tip 2 - conform studiilor
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Departamentul de Kineziologie și Sănătate al Școlii de Arte și Științe din cadrul Universității Rutgers. Aceștia au examinat zeci de studii și au extras concluziile comune.
Printre principalele descoperiri se numără:
- Exercițiul aerob: Activități fizice care cresc ritmul cardiac și necesarul de oxigen al organismului, cum ar fi ciclismul, înotul și mersul pe jos, ajută la controlul glicemiei.
- Exercițiile de rezistență: Lucrul cu mușchii prin utilizarea unor forțe opuse, cum ar fi gantere, benzi de rezistență sau greutatea propriului corp, crește sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.
- Mișcarea pe parcursul întregii zile prin întreruperea timpului petrecut în poziție șezândă are beneficii asupra controlului glicemic și nivelurilor de insulină.
- Efectuarea exercițiilor mai târziu în zi poate duce la un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
"Pe scurt, orice mișcare este benefică, iar cu cât faci mai mult, cu atât este mai bine", a declarat Steven Malin, profesor asociat în Departamentul de Kineziologie și Sănătate de la Universitatea Rutgers și unul dintre autorii studiului. El a subliniat că combinarea exercițiilor aerobe cu cele de rezistență este probabil mai benefică decât fiecare în parte. De asemenea, exercițiile efectuate după-amiaza pot fi mai eficiente în controlul glicemiei, iar exercițiile făcute după masă pot fi puțin mai benefice decât cele efectuate înainte de masă. De asemenea, nu este nevoie să pierzi în greutate pentru a beneficia de exercițiu, deoarece acesta poate reduce grăsimea corporală și poate crește masa musculară.
Mai mult de 37 de milioane de americani suferă de diabet, iar între 90 și 95% dintre aceștia au diabet de tip 2, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Persoanele cu diabet de tip 2 sunt rezistente la insulină, ceea ce înseamnă că celulele lor nu răspund în mod normal la insulină, un hormon care controlează nivelul de zahăr sau glucoză din sânge. Glicemia ridicată este dăunătoare organismului și poate provoca probleme grave de sănătate.
Studiul subliniază faptul că creșterea sensibilității la insulină este benefică, permițând celulelor corpului să utilizeze glucoza din sânge într-un mod mai eficient, reducând astfel glicemia.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667036423000018?via%3Dihub
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou factor de risc pentru dislipidemia la adolescenți, identificat de cercetători
- Morcovii ar putea îmbunătăți tratamentul diabetului de tip 2
- Un medicament experimental previne afecțiunile oculare asociate diabetului
- Strategie îmbunătățită de reducere a riscului de diabet la persoanele cu prediabet
- Ora medicamente diabet
- Diabet
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Diabetul se vindeca?