Numărul mai mare de decese asociate cu COVID-19 din Europa de Est, legat de rata scăzută de vaccinare

©

Autor:

Numărul mai mare de decese asociate cu COVID-19 din Europa de Est, legat de rata scăzută de vaccinare
Eficiența mai redusă a programelor de vaccinare și a gradului de aplicare a reglementărilor guvernamentale cu privire la prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 din Europa de Est sunt corelate cu o mortalitate mai mare în regiune, sugerează un studiu recent publicat pe serverul medRxiv.
Deși rata mortalității în exces este un indicator complex al impactului real al pandemiei asupra unei populații, este o măsură comparativă mai bună, mai ales pe termen lung, pentru țările care au sisteme de sănătate și resurse de supraveghere disparate.

În studiul de față, cercetătorii au examinat dacă implementarea mai slabă a măsurilor de sănătate publică și a programelor de vaccinare a dus la rate mai mari de mortalitate în exces în țările din Europa de Est. Analizele au inclus 50 de țări din regiunea europeană. Cercetătorii au raportat decesele în exces, calculate ca decese observate din care au fost reduse decesele așteptate la 1.00.000 de locuitori, pe parcursul unei perioade de doi ani, pe baza informațiilor extrase din baza de date „Our World In Data”. Cercetătorii au făcut estimări de deces așteptate din media deceselor raportate de țară în ultimii cinci ani.

Studiul a raportat date de vaccinare pentru perioada 10-15 ianuarie 2022 și rata de vaccinare ca procent din populația totală care a primit cel puțin două doze de vaccin COVID-19. Indexul WJP, un indicator standardizat al modului în care reglementările guvernamentale, cum ar fi cerințele de sănătate publică, sunt implementate în diferite situații, a fost folosit în studiu actual, pentru a măsura aplicarea reglementărilor. Vizitele în ambulatoriu (pe cap de locuitor/an), date pentru care au fost preluate din setul de date OMS, au fost, de asemenea, incluse în analizele studiului, pentru a verifica modelele de utilizare a sistemului de sănătate.

Autorii au remarcat o corelație inversă a ratei de deces în exces cu aplicarea reglementărilor și acoperirea vaccinării. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio corelație între vizitele în ambulatoriu și cele trei variabile. În special, indiferent de aplicarea reglementărilor și de utilizarea asistenței medicale, rata mortalității în exces a crescut cu 4,1/1.00.000 pentru fiecare scădere procentuală a ratei de vaccinare. Pentru fiecare unitate mai mică în scorul indicelui de implementare a reglementărilor, excesul de mortalitate a crescut cu o rată de 6/1.00.000.

În general, cele trei variabile, aplicarea reglementărilor, acoperirea vaccinării și vizitele în ambulatoriu, au explicat 62% din variabilitatea mortalității în exces de COVID-19 în țările din Europa de Est. După cum era de așteptat, implementarea slabă a măsurilor de distanțare socială a afectat direct mortalitatea, în special în perioada pre-vaccin.

sursa: News Medical
foto: petovarga/Shutterstock

Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 352
Bibliografie
Excess COVID-19 mortality in Eastern Europe linked to lower vaccination rates and weak implementation of regulations, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Excess-COVID-19-mortality-in-Eastern-Europe-linked-to-lower-vaccination-rates-and-weak-implementation-of-regulations.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puțin de 1,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 sunt raportate la persoanele complet vaccinate
  • O nouă strategie de vaccinare COVID-19: poate promova răspunsul imunitar în nas, gură și sânge
  • Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum